Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir’de 13 kişinin koronavirüs aşısını yapılmış gibi gösteren hemşireye 241 yıla kadar hapis istendi

İzmir’de rüşvet karşılığında 13 kişiye sahte koronavirüs aşısı kartı düzenlediği iddiasıyla 13 Ağustos 2021’de tutuklanan hemşire R.K.Y. için 241 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi. Diğer 13 sanık hakkında da “rüşvet vermek”, “bilişim sistemine hukuka aykırı veri yerleştirmek ve sistemdeki verileri değiştirmek” ve “kamu malına zarar vermek” gibi suçlardan çeşitli cezalar istendi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 14 kişi hakkında hazırlanan ve İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü suçtan zarar gören taraf olarak yer aldı.

İddianamede, kentteki bir eğitim ve araştırma hastanesinde hemşire olan R.K.Y’nin, başka bir birimde görevli olduğu halde yakınlarının koronavirüs aşısı yaptırmak için geleceğini söyleyerek “koronavirüs aşı birimi”nde gönüllü olarak görev aldığı, 11 Ağustos 2021’de hastaneye gelen bir kişiyi aşı yapılmadığı halde “aşı yapılmış” gibi gösterdiği ve bu yöntemle kişilerden para tahsil ettiği, durumun başka bir hemşirenin ihbarıyla ortaya çıktığı belirtildi.  

“Dolu enjektörü çöpe atıyorum, boş enjektörü aşı bölgesine uygulama yapıyorum”

Hemşire R.K.Y. hakkında 13 kez “rüşvet almak”, yedi kez “bilişim sistemine hukuka aykırı veri yerleştirmek ve sistemdeki verileri değiştirmek” ve sekiz kez de “kamu malına zarar vermek” suçlamasıyla 69 yıl iki buçuk aydan 241 yıl altı aya kadar hapis cezası istendi. 

R.K.Y’nin telefonunda yapılan incelemede, kendilerini aşı yaptırmış gibi göstermek isteyenlerle bilgi akışı ve koordinasyon sağlamak için bir WhatsApp grubu oluşturduğu bilgisine yer verilen iddianamede, sanığın grupta bulunan kişilere “Lütfen ismimi sessiz zikredin”, “Arkadaşlar, iğnenin ucu küçük, emniyetteyiz ve güvendeyiz, tamam mı?”, “Aşı odasına elimde bir dolu bir boş enjektörle giriyorum, dolu enjektörü çöpe atıyorum, boş enjektörü aşı bölgesine uygulama yapıyorum” mesajları gönderdiği kaydedildi. 

Aşı enjekte etmediği halde sahtecilikle sisteme “aşılı” olarak tanımladığı kişilerden 189 lira tahsil ettiğinin hemşire R.K.Y’nin hesap hareketleri ile ispatlandığı belirtilen iddianamede, aşı yaptırmış gibi gösterildikleri öne sürülen kişilerin ifadelerine de yer verildi. Sanıklar 12 Mayıs’ta hâkim karşısına çıkacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.