Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukraynalı piyanist Alexander Romanovsky Medyascope’a konuştu: “Savaştan etkilenen çocuklar için bu kez Türkiye’de çalıyorum”

Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın gelirlerini Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Ukrayna Acil Durum Fonu aracılığıyla savaştan etkilenen çocuklara bırakacağı bahar turnesinde Ukraynalı piyanist Alexander Romanovsky de sahne alacak.

Haber: Rona Şenol
Kamera ve Kurgu: Cenk Narin

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında şu an kadar en az 64 çocuk öldü, 78’i de yaralandı. Ukraynalı yetkililere göre Rus saldırılarında ölen çocukların sayısı 100’ün üzerinde. Uluslararası Göç Örgütü ise işgalin 20. günü itibariyle bir buçuk milyon Ukraynalı çocuğun ülkesinden kaçmak zorunda kaldığını açıkladı. UNICEF de saniyede bir Ukraynalı çocuğun mülteci durumuna düştüğünü açıkladı. Rus ordusunun vurduğu hedefler arasında okullar ve hastaneler de var. 

Ukraynalı piyanist Alexander Romanovsky işte bu çocuklara destek olmak için turneye çıktı. Duraklarından biri de İstanbul.

“Annem Rusyalı”

Medyascope’tan Rona Şenol ve Cenk Narin, Romanovsky ile provası sonrasında konuştu. Ünlü piyanist, müziğinin savaştan etkilenen çocuklara yardım sağlayacak olmasından dolayı çok mutlu olduğunu anlattı:

Öncelikle insanların, özellikle sevdiğim birçok insanın yaşadığı trajediyi görüp etkilenmemek tabii ki mümkün değil. Ukrayna’dan çocukken ayrılmış olsam da orada hâlâ birçok akrabam ve arkadaşlarım var. Arkadaşlarım olmasalar bile bu çok büyük bir acı.

Benim annem Rusyalı, babam da Ukraynalı. Bunu, olanlar için ve özellikle insanların, iki tarafın da çektiği acı karşısında ne kadar üzgün olduğumu anlamanız için söylüyorum.”

“Geri kalan tüm araçlar çalışmadığında bile sanat işe yarayabilir”

Sanatın savaş gibi zor durumlarda bile insanlık adına bir ortak payda bulmakta yardımcı olabileceğine inandığını söyleyen Romanovsky, Ukraynalı pek çok meslektaşı gibi üstüne düşeni yaptığını düşünüyor:

“Hepimiz kendi alanlarımızda yapabildiğimiz şeyleri daha iyi yapmak zorundayız. Bir müzisyen olarak ben müziğimi yapmalıyım. Politikacılar konuşmalılar. Özellikle bu karanlık zamanlarda en temel şeylere yönelmeliyiz. Ben sanatın ve özellikle müziğin bunlardan biri olduğuna inanıyorum. Sanatla haşır neşir olmak hepimiz için kesinlikle çok temel bir ihtiyaç. Ben geri kalan tüm araçlar çalışmadığında bile sanatın işe yarayabileceğine gönülden inanıyorum.”

Savaşın Batı’da ve Rusya’da, sanat ve kültür alanındaki kısıtlayıcı yansımalarını da yanlış bulduğunu söyleyen Romanovsky’ye göre bu kısıtlayıcı tutumlar sürdürülebilir değil:

“Bu konularda her şeyi bir araç ve silah olarak kullanma eğilimi var. Din veya sanat bunlardan biri olabiliyor. Fakat bence bu çok yanlış. Biz bu araçları tam tersi yönde kullanıyoruz. Aslında araç demek de doğru değil, bunlar insan ruhunun en yoğun ifadeleri. Bugün hâlâ yüz, üç yüz, dört yüz yıl öncelerinin müziklerini çalıyorsak, bu müzikler insanlığın en büyük başarılarının örneklerinden oldukları için.

İnsanların Çaykovski, Rahmaninov gibi büyük dehaları ya da başka Avrupalı ve Amerikalı bestekârları birer araç olarak kullanmaya çalıştıklarını görmek çok gülünç geliyor. Çünkü bunlar çok büyük isimler. Sadece kendi dönemlerinde değil, yüzyıllar boyunca insanları birleştirmişler. Bu yüzden bu kısıtlamaların geçeceğine ve bu tutumunun çok yakında değişeceğine inanıyorum.”

“Umut için sebep var”

Konuşması boyunca savaşın yarattığı acı ve yıkıma rağmen icra ettiği sanatın insanlık için ifade ettiği büyük anlama vurgu yapan Romanovsky, umudunu yitirmediğini söylüyor. Piyaniste göre tüm bu “karanlığa” rağmen umutlu olmak için sebep var:

“Ben her zaman umut etmek için sebep olduğuna inanırım. İnsanlık son derece karanlık bir dönemden geçiyor ama bu ilk değil. Pek çok insana büyük yıkım getiren bu gerginlik döngüsüne yine girdiğimizi görmek çok acı verici ve üzücü. Ama aynı zamanda biliyoruz ki normalde böyle dönemlerden sonra insanların neler olup bittiğini hatırladığı, ders aldığı ve doğru yönde büyük bir ilerleme sağladıkları büyük refah dönemleri de başlıyor. Bu durumun değişeceğine hiç şüphem yok. Sadece umuyorum ki bu değişim mümkün olan en yakın zamanda olur.”

Alexander Romanovsky’nin İstanbul konseri, Zorlu PSM Ana Salon’da 26 Mart Cumartesi günü düzenlenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.