Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geçim Derdi (5): “Cebimize para girmiyor”

Medyascope’un geçim sıkıntısını ve işsizliğin yansımalarını ele aldığı “Geçim Derdi” haber serisinin beşinci bölümünün konuğu esnaf Mehmet Çelik’ti.

İstanbul-Ataşehir’de küçük bir döner dükkânı işleten Mehmet Çelik, dükkanı aralık ayında açmış.

İşyerini açtığına pişman olduğunu söyleyen Çelik, “Tavuğun kilosu 45 TL’ye geliyor şu an bize. Biz de zam yaptığımız zaman bu sefer insanlar gelmiyor. İnsanların alım gücü, parası yok. O yüzden cebimize para girmiyor. Boştan yere böyle duruyoruz. Bazı gün zarar ediyoruz çünkü her şey pahalı. Patatesi dört liraya alıyorduk geçen hafta, şu an 10 lira oldu birdenbire. Yüzde 100 zam. O yüzden geçim şu an çok zor” dedi.

“İnsanların alım gücü yok”

Hazırladığı döneri bazen satamadığını belirten Çelik, “Şimdi bazı gün satıyorsun, kaldığı zaman daha kötü. Kaldığında çöpe atıyorum. O zaman cebimden gidiyor, attığım cebimden gidiyor. Geçen 10 kilo taktım, bunun dört kilosunu çöpe attık. İnsanların alım gücü yok. Satsak da cebimize pek para kalmıyor. O yüzden zor yani, gerçekten hayat çok zor” diye konuştu.

Giderler çok fazla

Çelik, giderlerin fazla tutmasından şikayetçi. Bir hesap yapmasını istediğimizde Çelik şunları söyledi:

“Dükkânın kirası bin 500 TL. Doğalgaz bin TL geliyor, elektrik de aynı şekilde. Çok zor yani. Beş yıl önce yapsam daha güzel olurdu, böyle olmazdı yani. Son bir yıldır çok kötü oldu. Her şey pahalı, ucuz hiçbir şey kalmadı. Döneri sarmak için aldığımız kâğıda bugün 300 lira ödedim, kâğıt sadece.”

“Bu kadar zam olacağını bilsek burayı açmazdık”

Çelik, esnaf olarak geleceği karanlık gördüğünü belirtti. Son altı aydır her şeyin daha kötüye gittiğini söyleyen Çelik, “Bu kadar zam olacağını bilsek burayı açmazdık. Yılbaşından sonra tam berbat oldu. Çok kötü durumdayız gerçekten. Bilmiyorum artık ne olacaksa. Bu şekilde devam etmez yani, bu şekilde hiçbir şey yürümez” dedi.

“Olan bize oluyor”

Malzemeye gelen zammı satış fiyatına yansıtamadığını belirten Çelik, “Zam olduğu zaman ben de zam yapsam müşteri kaybederim çünkü insanların parası yok. İnsanların alım gücü yok ki. Zam yapması kolay, onlar da yapar, ben de yaparım, bir şey değişmez ama buraya müşteri gelmez. Yine olan bize oluyor, insanlara oluyor” dedi.

Esnaflığın artık yapılamaz hale geldiğini söyleyen Çelik, “Böyle devam edemez. İnşallah bir an önce düzelir. Bu şekilde olmaz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.