Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vatandaşın gündemi zamlar: “200 liraya hiçbir şey alamıyoruz”

İstanbul’un Ataşehir ilçesine “Geçim Derdi” haber serimiz için gitmiştik. Esnaf ile konuştuktan sonra çevredeki vatandaşlar da bir şeyler söylemek istedi. Medyascope‘a konuşan vatandaşlar kendi geçim dertlerini anlattı.  

Üç çocuk annesi Fatma Saçan’ın eşi, asgari ücretle çalışıyor. Faturaların yüksek geldiğini belirten Saçan, “Doğalgazım bin 250 TL geliyor, bin 250. Elektrik 350 TL, su 150 TL. Allahtan ev kira değil. O da kira olsaydı artık hiç geçinemezdim” dedi.

“200 liraya hiçbir şey alamıyoruz”

Son bir yıldır her şeyin çok pahalandığını söyleyen Saçan, “Artık hiçbir şey yapamıyoruz, eskiden 20 liraya pazara giderdik, her şeyi alırdık. 200 liraya hiçbir şey alamıyoruz. Son üç-dört yıldır bu şekilde. Kiralar almış başını gidiyor. Gerçekten çocuklarım için endişe ediyorum ben. İlerleyen zamanlarda ne yapacaklar, ne edecekler? Bazen şunu düşünüyorum, ben neden bu çocukları dünyaya getirdim, ne hakkım vardı onlara? Hiçbir şey yapamıyorum ya! Dershaneye göndermek istiyorum, gönderemiyorum. Birini gönderiyorum, diğerini kısıtlıyorum” diye konuştu.

“Çocuklarımıza et yediremiyoruz”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılına ilişkin işgücü istatistiklerini bugün (23 Mart) yayımladı. TÜİK verilerine göre 3 milyon 919 bin kişi 2021 yılında işsiz.

Ataşehir’de konuştuğumuz Ümit Gezgin de iş bulamamaktan şikayetçi. Gezgin’e göre artık ekmek almak bile bir dert: “Bir etin kilosu olmuş 98 lira. Çocuklarımıza et yediremiyoruz. Ekmek olmuş 3 lira, o da şimdilik, bir ay sonra belki 5 lira olacak. Bir sigara olmuş 25 lira. 6-7 liradan aşağı sebze yok. Ülkenin bu gidişatı bizi çok yoruyor. Yorduğu gibi de insanların kaçmasına sebep oluyor. Ekonomik olarak zaten çökmüş bir noktadayız.”

“Korkudan elektriği yakamıyoruz”

Sokakta denk geldiğimiz emekli bir vatandaş da hayat pahalılığından şikayetçi. Geçinmenin neredeyse imkânsız hale geldiğini belirten vatandaş şöyle konuştu: “Sadece her şeye bakakalıyoruz. Mesela gidiyoruz, et alamıyoruz, hiçbir şey alamıyoruz. Böyle çok zor, gerçekten çok zor. Faturalar geliyor mesela. Korkumuzdan elektriği yakamıyoruz, televizyonun ışığında oturuyoruz. Hiç geçinecek gibi değil yani. Emekli aylığım var, emekli aylığı zaten faturalara yetmiyor ki. Faturalara yetmiyor, ne veriyor ki?”

“Daha kötü günler gelecek”

Başka bir vatandaş da her akşam akaryakıta gelen zamlardan şikayetçi oldu. Memleketin ekonomik olarak çok kötüye gittiğini söyleyen vatandaş, “Ben etrafımdaki insanları görüyorum, çok üzülüyorum. Yönetenler herhalde ayrı bir dünyada yaşıyorlar. Görmüyorlar yani. Maliye Bakanı ayrı bir havada, böyle bir bakan arasan bulamazsın. Bir yönetici çıkıyor diyor ki, akaryakıtta devlet vergi almıyor. Daha da kötü günlerin geleceğini tahmin ediyorum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.