Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Farplas işçilerinin eylemi 59. gününde sona erdi: “Sendikalaşma için mücadeleye devam edeceğiz”

Kocaeli-Gebze’deki Farplas Otomotiv Fabrikası’nda sendikalı oldukları için işten atılan işçiler, fabrika önünde sürdürdükleri eylemi sona erdirdi.

Kocaeli Gebze Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) faaliyet gösteren Farplas Otomotiv Fabrikası’nda çalışan işçiler, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş, Limter-İş ve Lastik-İş sendikalarına üye oldukları için işten çıkarıldı.

İşçiler, işten atılmalarını protesto etmek için 30 Ocak’ta fabrikanın içine girmişti. Polis fabrikaya baskın düzenleyerek 100 üzerinde işçiyi gözaltına almış, aynı gece serbest bırakmıştı. İşçiler eylemlerini fabrika girişi önünde 59 gündür sürdürüyordu.

Eylemde olan Birleşik Metal-İş, Limter-İş ve Lastik-İş sendikaları bugün (1 Nisan) Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 Nolu Şube’de toplantı düzenledi. Üç sendika adına Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın açıklamada bulundu.

“İşçilere karşı işlenen çok fazla suça tanık olduk”

Ocak ayından itibaren örgütlenme faaliyeti yürüttüklerini belirten Aydın, “Farplas işçileriyle birlikte sürdürdüğümüz örgütlenme mücadelesi, büyük zorlukları aşarak bugüne geldi. Bizler Farplas’ta işçilere karşı işlenen çok fazla suça tanık olduk. Şirketin kamuoyunu yönlendirme çabalarına rağmen, bu suçları anlatmak, peşini bırakmamak ve unutturmamak bizim görevimiz” dedi.

“Şirket daha yüksek zamlar yapmak zorunda kaldı”

İki aydır birçok eylem düzenlediklerini söyleyen Aydın, “İş bıraktık, bunun sonucu bugüne kadar işçilere asgari ücret düzeyinde maaş reva gören şirket daha yüksek zamlar yapmak zorunda kaldı. Farplas işvereni, işçiye bugüne kadar hiç vermediği kadar zam verdi. Bir çok kalemde sosyal hak verdi, ikramiyeleri 3’ten 4’e çıkardı, var olan sosyal hakları yüzde 100 artırdı, bugüne kadar yüzde 50 olarak uygulanan fazla mesaiyi yüzde 100, hafta sonu mesaisini yüzde 200’e bayram mesailerini yüzde 300’e çıkardı” diye konuştu.

“İşçiler polis şiddetiyle karşılaştı”

İşten atmalara karşı fabrika işgali de bulunduğunu hatırlatan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşçiler, sendikalarıyla birlikte fabrikanın çatısında direndiler, sadece kendi fabrikalarındaki işçilere değil, tüm işçi sınıfına örnek oldular. Fabrika içerisindeki direnişimiz işverenin davetiyle, çok sert bir şekilde polis şiddetiyle karşılaştık. Ancak bu polis şiddetine ve baskısına karşı yılmadık direnişimizi kararlılıkla sürdürdük. İşçilere söz verip bu sözü tutmayan, şirketin en üst düzey yöneticisi CEO’nun villasının önünde sesimizi duyurduk. Sizin zenginliğiniz varsa bizim örgütlülüğümüz, dayanışmamız var dedik.

“Tazminatlarının çok üzerinde tazminatlar aldırdık”

Sendika olarak işçi alacaklarını takip ettiklerini söyleyen Aydın, “İşten atılan üyelerimizin büyük bölümüne arabulucu görüşmelerinde, kıdem ve ihbar tazminatlarının çok üzerinde tazminatlar aldırdık. Diğer üyelerimizin ise tüm davalarını yine sendikamız gözetiminde avukatlarımızla yürütüyoruz” dedi.

“Direnişi sonlandırıyoruz”

Mücadelelerinin süreceğini belirten Aydın, “Bugün itibariyle fabrika önünde sürdürdüğümüz direnişi sonlandırıyoruz. Ancak Farplas’ta üyelerimizin hakları ve sendikalaşma için verdiğimiz mücadele devam edecek. Farplas işçileri ile birlikte yapmış olduğumuz bu mücadele, işçi sınıfı mücadele tarihinde mutlaka yerini alacaktır. Geçmişte bir çok sendikanın örgütlenme çalışması yaptığı ancak başaramadığı 2.000 bin kişinin çalışmış olduğu bu işyerinde kaçınılmaz olarak artık sendika olacak” diye konuştu.

Aydın, eylemlerine destek verenlere teşekkür ederek açıklamayı bitirdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.