Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye limanlarında yaptırım endişesi: Abramovich’in yatı Bodrum’dan ayrıldı

Roman Abramovich’in süperyatı My Solaris, İngiliz hukukçuların, Rus oligarklara ait dünyaca ünlü yatların Londra Borsası’na kayıtlı Global Ports Holding’in Türkiye’de işlettiği limanlara demirlemesine izin verilmesinin İngiltere’nin yaptırımlarını delme anlamına geleceği yönündeki uyarısının ardından, geçen ay yanaştığı Bodrum Limanı’nı terk etti.

Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere’nin yaptırım uyguladığı Rus oligark Roman Abramovich’in 140 metre uzunluğundaki “My Solaris” isimli yatı, Marine Traffic isimli gemi izleme sitesine göre bu sabah 08:30 itibarıyla Bodrum’dan ayrıldı. Bermuda bayraklı Solaris yatının güzergâhı henüz belli değil. Solaris, 21 Mart’ta Muğla-Bodrum Limanı’na yanaşmıştı.

Global Ports Holding (GPH), Muğla-Bodrum’daki Cruise Port ve Aydın-Kuşadası’ndaki Ege Port Kuşadası da dahil olmak üzere 14 ülkede işlettiği 22 limanla dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olarak biliniyor. Bodrum Cruise Port, Solaris’in 21 Mart’ta limana yanaşmasına izin vermişti.

Avukatlar, Türkiye’nin yaptırım uygulanan bir kişiye ait olduğundan şüphelenilen bir yata ev sahipliği yapmak için ücret alması durumunda önemli bir risk alacağını ve bunun İngiltere’deki yaptırımları delmek anlamına geleceğini söyledi.

Hukuk firması Jaffa & Co’nun kurucusu James Jaffa, yaptırımları ihlal etmenin bedelinin yöneticiler için hapis, şirket için ise yüksek miktarda para cezası olabileceğini belirtti.

Financial Times gazetesinin haberine göre şirket, “bir gemi ya da yatın limana yanaşmasına izin vermekten” sorumlu olmadıklarını açıklamış ve kararların Türk ototritelerine ait olduğunu vurgulamıştı.

“Ödeme almadık”

Şirketin açıklamasında, “Herhangi bir tarafın bu tür varlıkların gerçek mülkiyetini doğru bir şekilde tespit etmedeki güçlüklerine rağmen, GPH bu lüks yatın Bodrum Kruvaziyer Limanı’na yanaşmasıyla ilgili herhangi bir hizmet ücreti veya ödeme almamıştır ve almayacaktır” denildi.

Business Insider da Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın iddialara yanıt vermediğini yazdı.

Abramovich’in bir diğer yatı da Marmaris’te

Abramovich’in 162,5 metre uzunluğundaki yatı Eclipse de 22 Mart Salı günü Yunanistan’ın Girit ve Rodos adalarının güneydoğusunda seyrettikten sonra Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Netsel Marina’ya demir atmıştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığı ile bilinen Rus oligarklara başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batılı ülkeler tarafından yaptırımlar uygulanmaya başladı. Yaptırımlardan kaçan oligarklar, süperyatları için güvenli limanlar arıyor. Bu limanlardan biri de Türkiye.

Eski Rusya Devlet Başkanı ve Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev’in 74 metre uzunluğundaki süperyatı “Universe”, 25 Mart Cuma günü İstanbul-Bakırköy’de bulunan Ataköy Marina’ya demir atmıştı.

Oligarkların Türkiye’ye ilgisi ikinci Halkbank krizine yol açar mı?

Batılı ülkelerin yaptırım kararlarının ardından Türkiye’nin “Biz yaptırım uygulamayacağız” açıklaması, oligarkların Türkiye’deki faaliyetlerini artırma ihtimalini gündeme getirdi. Muhalefet partilerinin temsilcileri, emekli büyükelçiler ve ekonomistler, oligarkların Türkiye’ye ilgisinin muhtemel sonuçlarını Medyascope‘a değerlendirmişti.

Bu haberlere de göz atabilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.