Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (8 Nisan – 14 Nisan): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyen: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Her hafta vizyona onlarca film girerken siz de ne izleyeceğinize karar vermekte zorlanıyor musunuz? Bu hafta sizin için daha önce vizyona girmiş ve tekrar izleme şansımız olan filmleri seçtik. Şimdiden iyi seyirler!

  • Annette

Yönetmen Leos Carax’ın ikonik ABD’li müzik grubu Sparks’la birlikte ürettiği “Annette”, 2021 yılında Cannes Film Festivali’nin açılışını yapan müzikal bir film.

Filmde, dünyaca ünlü soprano Ann ve stand-up komedyeni eşi Henry’nin aşk hikâyesi anlatılıyor. İkilinin tutkulu aşk hikayeleri, çocuk sahibi olmalarının ardından tersine döner. Filmin sonunda, Henry karakterini canlandıran Adam Driver’ı, toksik erkekliğiyle ön plana çıkan ve çocukları Annette’in üzerinden para kazanması gibi detaylarla Annette’i sömürüsüne maruz bırakan bir insan rolünde görüyoruz.

“Annette”, Institut français İstanbul’un, nisan ayında Fransa yapımı dört filmi seyirciyle buluşturduğu bir programı kapsamında gösterimde. Gösterimler, Institut français İstanbul sinema salonunda yapılacak. 9-30 Nisan tarihlerine yayılan programda yer alan filmler her hafta cumartesi ve pazar günleri ikişer seansta gösterilecek.

“Annette” gösterimleri, 10-17 ve 24 Nisan saat 19.00’da yapılacak.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Kızlar Çetesi


“Kızlar Çetesi”, yönetmen Celine Sciamma’nın üçüncü uzun metraj filmi. Film, Paris banliyölerinde yaşayan bir grup siyah lise öğrencisinin hayatını beyazperdeye taşıyor. Arkadaşlığa ve akran baskısına odaklanan filmde, düşük notları yüzünden eğitim hayatına devam edemeyen 16 yaşındaki Marieme kendisini üç kızdan oluşan bir arkadaş grubunun içinde bulur.

Pera Film, kadın sinemacıların setlerdeki cinsel taciz ve ayrımcılıkla mücadele etmek üzere kurduğu “Susma Bitsin” platformuyla birlikte düzenlediği “Birlikte Güçlü” programıyla kadını merkezine alan hikayeleri beyazperdeye taşıyor. “Kızlar Çetesi” de program kapsamında 8 Nisan 19.30’da ücretsiz gösterimde.

Filmin fragmanını buradan izleyebilirsiniz.

  • 41. İstanbul Film Festivali 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV)  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlediği film festivali, bu yıl 41. kez düzenleniyor. 135 uzun ve 22 kısa metraj filmin gösterileceği festival, 8-19 Nisan tarihleri arasında İstanbul’un farklı noktalarında seyirciyle buluşacak. Sinematek/Sinema Evi, bu yıl ilk defa festivalin düzenleneceği noktalar arasında.

İki senenin ardından sinema salonlarına dönen festivalin programına buradan ulaşabilirsiniz.

Festival biletlerine, İKSV ana gişesinden ve Passo internet sitesi ve Passo Mobil üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Gösterimdeki oyunlar

Türkiye’de üretilmesi her ne kadar çok zor olsa da sezon boyunca her hafta pek çok oyun prömiyer yapıyor. Sahnelerde bu kadar oyun varken haliyle seçim yapmak zorlu oluyor. Sizler için her hafta hem şehir ve devlet tiyatrolarından hem de özel tiyatrolardan beğendiğimiz oyunları seçiyoruz.

  • Anne

Fransız yazar Floran Zeller’ın yazdığı üçlemenin ilk oyunu “Anne”, aile yapısını ve aile bireylerini anlatan bir oyun.

Oyunda modern bir annenin eril aile yapılanmasında kaybolmuş ve hayatı elinden kayıp gidiyormuş gibi hissetmesi anlatılıyor. Anne rolündeki Defne Kayalar’a sahnede Engin Hepileri, Doğa Halis ve Sevda Erginci eşlik ediyor.

Yer: İstanbul – Kadıköy, Moda Sahnesi 

Bilet fiyatı – Tam: 110 TL, indirimli: 77 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Tiyatro oyunlarından bahsederken, özel sahnelerin zor günlerden geçtiğine değinmeden olmaz. Elektrikte kademeli tarife uygulaması ve yüzde 125’lik zam, ticarethane olarak tarifelendirilen özel tiyatroları ekonomik olarak zor durumda bıraktı. Moda Sahnesi’nin gelen zamlı elektrik faturasını ödeyemediği için ilk olarak 10 Mart’ta elektrikleri kesilmiş ve gelen tepkiler üzerine yeniden açılmıştı. 5 Nisan’da Moda Sahnesi’nin elektriği ikinci kez kesildi. Sahnede oyunlar artık karanlıkta oynanıyor.

Moda Sahnesi’nde yaşananları anlattığımız haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

  • Aşkın En Kısa Gecesi

Genel sanat yönetmenliğini Murat Daltaban’ın üstlendiği Nilüfer Kent Tiyatrosu, 24 Mart 2022 Perşembe günü yeni oyunları “Aşkın En Kısa Gecesi”nin prömiyerini yaptı.

Oyunda, 35 yaşındaki Dümdüz Bob, çok parası olmayan, yasadışı işler yapan ancak bunu da tam manasıyla beceremeyen yalnız genç bir erkek. Sahnede ona eşlik eden yine aynı yaşta olan Helena ise iyi bir evi ve mesleği olan, birlikte olduğu kişiden istediği ilgiyi göremeyen, yalnız olmaktan ve yalnız kalmaktan çekinen genç bir kadın. Oyun, bu iki gencin omuzlarında hissettikleri çevre baskısı ve hayat karmaşası içinde birbirlerine aşık olmalarını anlatıyor. 

“Aşkın En Kısa Gecesi”nin prömiyerine katılanlar ve oyunu ilk izleyenler arasındaydık. 

Oyunun yönetmeni Murat Daltaban, oyunda Helena karakterini sahneye taşıyan Özlem Zeynep Dinsel ve Dümdüz Bob karakterini canlandıran Mert Tiryaki’yle konuştuğumuz haberimize buradan ulaşabilirsiniz. 

  • 80 günde devr-i alem

Fransız yazar Jules Verne‘in klasik eserinden uyarlanan oyun Bay Fogg’un yolculuk macerasını konu ediniyor. Sahnede gördüğümüz oyuncu Can Albayrak, Bay Fogg isminde 1872 Londra’sı şartlarında dünyanın etrafını 80 günde gezebileceğine inanan birini canlandırıyor. Bay Fogg bunu yapabileceğine o kadar inanır ki konu hakkında bahse dahi girer. Çıktığı bu macerada kendisine sadık hizmetkârı Passepartout eşlik ederken, kendisini Fogg’un bir kanun kaçağı olduğuna inandırmış Dedektif Fix de peşlerindedir.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Atatürk Kültür Merkezi 

Bilet fiyatı – Tam: 50 TL, indirimli: 30 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

Bu haftasonu sergi gezeyim derseniz sizin için birbirinden farklı işlerin bulunduğu, ilginç malzemelerin kullanıldığı ve çarpıcı temaların işlendiği yeni açılan sergileri derledik. Şimdiden iyi eğlenceler.

  • Beyaz Atlı Prens(!)



Sanatçı Gülcan Şenyuvalı’nın “kadın cinayetleri politiktir” söylemini temel alan “Beyaz Atlı Prens (!)” isimli sergisi, 18 Mart’ta Ferda Art Platform’un ana salonunda ziyarete açıldı. 

Sergi, kurtarıcı erkekler veya kahraman beyaz atlı prens gibi klişelere gönderme yaparak, “Mavisakal” hikayesi üzerinden sanatçının kadına şiddeti simgeleyen çalışmalarına odaklanıyor.

Bir tuval ve 17 parça kumaş üzerine yapılmış el dikişinden oluşan sergide, eserler masal imgelerinden değil de gerçek hayattan kız çocuklarının görüntüsünden oluşuyor.

Galeri, pazar ve pazartesi günleri hariç 11.00 – 19.00 arası ziyarete açık.

Sergi, 20 Nisan 2022’ye kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Yer: İstanbul – Şişli, Ferda Art Platform

  • Devir Daim

Sanatçı Canan Bozbağ’ın İstanbul’daki üçüncü kişisel sergisi “Cycle/Devir Daim” 22 Nisan’da ziyarete açıldı.

Sergide, sanatçının önceki çalışmalarından dönüştürülen heykeller yer alıyor. Böylece “Her şey aynı ama hiçbir şey eskisi gibi değil. Malzeme aynı, duygu aynı ama hiçbiri bir diğerinin aynısı değil” metaforuna gönderme yapılıyor.

Yer: İstanbul – Şişli, SODA Art Galery

Galeri, pazar ve pazartesi günleri hariç 11.00 – 18.00 arası ziyarete açık.
Sergi, 22 Nisan 2022’ye kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek. 

Bültenimizde yer almasını istediğiniz sergi oyun ve filmleriniz için: edanurtanis@medyascope.tv

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.