Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elektriği kesilen Moda Sahnesi artık karanlıkta oyun oynamayacak – Kemal Aydoğan, “Elektriği kendimiz açacağız, korkmuyoruz”

Faturaları ödemedikleri gerekçesiyle 6 Nisan’da elektriği kesilen Moda Sahnesi’nde oyunlar beş gün boyunca karanlıkta sahnelendi. Moda Sahnesi bugün (11 Nisan) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla oyunların artık karanlıkta sahnelenmeyeceğini ve elektriği kendilerinin açacaklarını duyurdu. Yönetmen Kemal Aydoğan ile yaşanan son gelişmeleri konuştuk.

Zamlara tepki olarak ocak ve şubat aylarında gelen yaklaşık 20’şer bin liralık faturalarını ödememe kararı alan Moda Sahnesi’nin elektriği 6 Nisan 2022’de ikinci kez kesildi. 10 Mart’ta elektrik şirketinden gelen yetkililer sahnenin elektriğini kesmiş, yaklaşık beş saat sonra sahnenin elektriği “faturanın ödendiği” iddia edilerek yeniden açılmıştı

Sahnede ilk kez karanlıkta oyun oynanmadan önce Medyascope’a konuşan Kemal Aydoğan, sahnenin ışığının tamamen kesildiğini, tiyatrodan ayrı olan kafe bölümünden elektrik kabloları çekerek bir kaza olmaması için birkaç ışık ayarladıklarını, seyircilerin de oyunu izlemeye ışıldak ve fenerlerle geldiğini anlatmıştı.

Moda Sahnesi elektriğini kendisi açacak

Moda Sahnesi sosyal medya hesabından yayımladığı açıklamayla oyunların artık karanlıkta oynanmayacağını ve elektriği kendilerinin açacaklarını duyurdu.  Olumsuz koşullarda oyun oynayan tiyatroculara ve oyunları seyreden izleyicilere teşekkür edilen açıklamada, “Tiyatro sanatından ödün vererek sürdürdüğümüz bu süreci artık sonlandırıyoruz çünkü oyunlarımızın estetik açıdan niteliklerini kaybetmesine geçici olarak izin verebilirdik. Bu süre bizim için doldu. Artık kendi enerji hakkımızı, kendi kendimize sağlamaya karar verdik. Bugünden itibaren saatimizi kendi kendimize çalıştırıyoruz” denildi.

“Enerji kullanmak temel hak”

Elektriği kendilerinin açmasıyla ilgili yasal bir yaptırımdan korkmadıklarını anlatan Aydoğan, “Bize en fazla yapabilecekleri zamlı tarifedir. Ama 7 bin lira olan faturayı bizden 20 bin lira alarak zaten bize zamlı tarife uygulamışlardı. ‘Ödemiyoruz’ dememizin sebebi buydu. Dolayısıyla yasallığın meşruiyet anlamına gelmediğini bilmeleri gerekir. Bizi böyle bir yasallıkla korkutamazlar. Enerji kullanmak temel hakkımızdır. Bunun kamunun elinde olması ve bize çok ucuza verilmesi gerekirdi. Korkmuyoruz” dedi.

Bu süre zarfında ne Kültür Bakanlığı ve yerel yönetimler ne de Sabancı Holding’in problemi çözmek için kendileriyle temas kurduğunu söyleyen yönetmen Kemal Aydoğan, şunları ekledi:

“Yetkililerin sanattan bir beklentilerinin olmadığını gösteriyor. Kolayca göz ardı edebilecekleri, problemle temas etmelerini önleyecek bir sanat cehaleti içinde olduklarını gösteriyor. Başka türlü olsaydı refleksleri daha iyi çalışırdı. Bir sanat kurumunun derdini üzerlerine alınır, bunu çözmeye çalışırlardı.”  

Tiyatro camiasından da yeterli desteğin geldiğini söyleyemediklerini dile getiren Aydoğan, şöyle devam etti:

Tabii ki tek tek arkadaşlarımız ve bazı tiyatrolar her zaman olduğu gibi desteklerini sundular, yanımızda olduklarını söylediler. Zaten yanımızda olacak bir durum da yok. Bu herkesin ortak derdi. Aralık ayında günlük elektrik payı Moda Sahnesi’ne günlük 200, 250 lira düşerken bugün bu 700, 750 lira. 50, 60 bin lira faturası gelen yerler var. ‘Moda Sahnesi’ne gelin, dayanışın, bu sadece Moda Sahnesi’nin derdidir’ demek yanlış bir tutumdur, tiyatrocular kendi dertlerine sahip çıkmıyorlar.”

Devlet ve Şehir Tiyatroları’nın elektrik faturaları hangi kaynaktan ödeniyorsa, Moda Sahnesi’nin elektrik faturalarının da o kaynaktan ödenmesi gerektiğinin altının çizildiği açıklamada, şu sözlere yer verildi:

“Elektrik faturasını illa ki Moda Sahnesi’nin ödemesi isteniyorsa, aralık ayı faturası bedeli üzerinden şubat ve mart ayları için toplam 14 bin lira ödemek isteriz. Bu miktar Sabancı Holding için de uygunsa İBAN numaralarını göndermeleri halinde parayı hesaplarına yatırılabiliriz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.