Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmesine karar verildi

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Westminster Sulh Mahkemesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) de aralarında bulunduğu birçok devlete ait gizli belgeyi açığa çıkaran WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmesine karar verdi. Karar, iade konusunda son sözü söyleyecek olan İçişleri Bakanı Priti Patel’e iletildi.

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmemek için İngiltere’de uzun süredir sürdürdüğü hukuki mücadelede yeni gelişme yaşandı. Westminter Sulh Mahkemesi, Assange’ın ABD’ye iade edilmesi talepli dosyayı bugün (20 Nisan) İçişleri Bakanı Priti Patel’e iletti. 

Bakan Patel iade dosyasını imzalasa bile Assange’ın yasal itiraz hakkı bulunuyor. Bu hak, kararın bir yargıç tarafından incelenmesini içeriyor. Savunma ekibinin ise 18 Mayıs’a kadar karara itiraz etme hakkı bulunuyor.

“Ölüm fermanı imzalandı”

WikiLeaks Genel Yayın Yönetmeni Kristinn Hrafnsson, alınan bu kararı “Assange’ın ölüm fermanı” olarak nitelendirdi.

Ne olmuştu?

ABD’ye ait binlerce gizli belgeyi 2010 yılında kamuoyu ile paylaşan 50 yaşındaki Assange, ABD’de biri casusluk yasasının ihlali olmak üzere 18 ayrı suçtan aranıyor. 2012’den 2019’a kadar, sığınma başvurusunu kabul eden Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde kalan Assange, sığınma hakkının iptalinin ardından Londra polisi tarafından tutuklanmıştı. 

2021’in başında bir İngiliz mahkemesi, Wikileaks kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edildiği takdirde çok kısıtlayıcı bir cezaevinde kalacağı ve bunun ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği gerekçesiyle iade aleyhine karar vermişti.  

Kaynak: Reuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.