Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiliz Yüksek Mahkemesi karar verdi: Wikileaks’in kurucusu Julian Assange ABD’ye iade edilebilir

İngiliz Yüksek Mahkemesi bugün (10 Aralık) verdiği kararla, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere devletlere ait gizli belgeleri açığa çıkaran “Wikileaks”in kurucusu Julian Assange’ın, ABD’ye iade edilebileceğine hükmetti. Uluslararası Af Örgütü karara tepki gösterirken, Assange’ın nişanlısı temyize başvuracaklarını açıkladı.  

2021 yılının başında bir İngiliz mahkemesi, Wikileaks‘in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmesi durumunda, kısıtlayıcı bir cezaevinde kalacağı ve bunun ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceği gerekçesiyle iade aleyhine karar vermişti.  

İngiliz Yüksek Mahkemesi’ne taşınan davada yargıçlar, ABD’li yetkililerin Assange’ın duruşmadan önce ve mahkumiyetin ardından sert tedbirlerle karşılaşmayacağına ilişkin neredeyse eşi benzeri görülmemiş güvenceler vermesi üzerine ABD’ye iade edilebileceğine hükmetti.  

Assange’ın nişanlısı Stella Morris “tehlikeli”, “yanlış yönlendirilmiş” ve “adaletin suya düşüşü” diye nitelendirdiği karar hakkında şunları söyledi:  

“Julian’ı öldürmek için bizzat plan kuran ülkeye onu iade etmek nasıl adil olabilir? Nasıl doğru olabilir, nasıl mümkün olabilir?” 

Morris, en kısa sürede temyize başvuracaklarını belirtti.

Karara uluslararası örgütlerden de tepkiler geldi. Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü Nils Muižnieks, kararla ilgili şu yorumda bulundu: 

“ABD’ye iade edildiği takdirde Julian Assange sadece casusluk ile suçlanmayacak, aynı zamanda kötü muamele ve işkenceye kadar varan gözaltı koşulları nedeniyle ciddi insan hakları ihlalleri ile karşılaşma riski olacak.”  

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün uluslararası kampanyalarından ve İngiltere’deki bürosundan sorumlu müdürü Rebecca Vincent da kararı şu sözlerle eleştirdi:  

“Bu, sadece Assange’ın ruh sağlığı ile ilgili değil, aynı zamanda dünyadaki gazetecilik ve basın özgürlüğü için de alarm verici sinyalleri olan oldukça utanç verici bir gelişme.”  

Ne olmuştu? 

2006 yılında Wikileaks’i kuran ve birçok devlete ait gizli belgelerin yayınlanmasında etkin rol oynayan Avustralyalı gazeteci Julian Assange hakkında 2010 yılının Kasım ayında İsveç tarafından “cinsel istismar” suçundan uluslararası tutuklama kararı çıkarılmıştı.  

Tutuklama kararının Assange’ın, ABD’nin Irak ve Afganistan’daki savaş faaliyetleri ile ilgili skandalları ortaya çıkarmasından kısa süre sonra çıkarılması Assange’a karşı komplo şüphelerini artırmıştı.  

Julian Assange, Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde.

2012’den 2019 yılına kadar sığınma başvurusunu kabul eden Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde kalan Assange, sığınma hakkının iptalinin ardından Londra polisi tarafından tutuklanmıştı.  

ABD’li yetkililer, bir bilgisayara sızdığı ve ABD Casusluk Yasası’nı ihlal ettiği gerekçesiyle 18 farklı suçtan Assange’ın iadesini talep ediyor.  

Kaynak: Guardian 

Derleyen: Alp Selim  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.