Wikileaks’in kurucusu Julian Assange (52), 1901 gündür tutuklu olduğu İngiltere’nin Belmarsh kentindeki yüksek güvenlikli cezaevinden bugün salındı. Wikileaks, ABD’li yetkililerle anlaşma yapıldığını ve anlaşma uyarınca Assange’ın ABD ulusal savunma belgelerini elde etmek için komplo kurmak ve ifşa etmekle suçlarını itiraf edeceğini duyurdu.
Julian Assange hakkındaki davanın 26 Haziran Cuma günü Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) bağlı Kuzey Mariana Adaları’nda yapılacak duruşmada sonuçlanması bekleniyor. Suçlarını itiraf etmesinin ardından Assange’ı 62 ay hapis cezasına çarptırılması bekleniyor fakat ABD ile yapılan anlaşma gereği, Assange’ın İngiltere’de yattığı hapis göz önünde bulundurulacak ve Assange bir kez daha cezaevine girmeyecek.
Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Assange, ülkesi Avustralya’ya dönecek.
Nisan ayında ABD Başkanı Joe Biden, Avustralya’nın Assange aleyhindeki soruşturmanın düşürülmesi yönündeki talebini değerlendirdiğini söylemişti.
JULIAN ASSANGE IS FREE
— WikiLeaks (@wikileaks) June 24, 2024
Julian Assange is free. He left Belmarsh maximum security prison on the morning of 24 June, after having spent 1901 days there. He was granted bail by the High Court in London and was released at Stansted airport during the afternoon, where he boarded a…
Wikileaks’ten yapılan paylaşımda Assange’ın artık özgür olduğu, Stanstead Havalaanı’ndan uçağa binerek İngiltere’den ayrıldığı ve Avustralya’ya geri döndüğü belirtildi. Paylaşılan videoda ise Assange’ın üzerinde kot pantolon ve mavi gömlek giydiği görülüyor.
Julian Assange boards flight at London Stansted Airport at 5PM (BST) Monday June 24th. This is for everyone who worked for his freedom: thank you.#FreedJulianAssange pic.twitter.com/Pqp5pBAhSQ
— WikiLeaks (@wikileaks) June 25, 2024
Assange’ın eşi Stella Assange da yaptığı açıklamada, yıllardır Assange’ın özgür olması için çabalayan herkese teşekkür etti.
Ne olmuştu?
ABD’ye ait binlerce gizli belgeyi 2010 yılında kamuoyu ile paylaşan yaşındaki Assange, ABD’de biri casusluk yasasının ihlali olmak üzere 18 ayrı suçtan yargılanması isteniyordu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
2006’da Wikileaks’i kuran Assange, 2010’da bir ABD askeri helikopterinden çekilmiş, aralarında iki Reuters muhabirinin de bulunduğu ondan fazla Iraklı sivilin Bağdat’ta öldürüldüğü anın videosunu yayınlamıştı. Assange’ın işbirlikçilerinden ABD ordusunun istihbarat analisti Chelsea Manning, 37 yıl hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra dönemin başkanı Barack Obama cezasını hafifletmişti.
Wikileaks’teki suçlamaların yanı sıra Assange, İsveç’te tecavüz ve cinsel saldırı suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı fakat bunları reddetti. 2012’den 2019’a kadar, sığınma başvurusunu kabul eden Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde kalan Assange, sığınma hakkının iptalinin ardından Londra polisi tarafından tutuklanmıştı.
2021’in başında bir İngiliz mahkemesi, Wikileaks kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edildiği takdirde çok kısıtlayıcı bir cezaevinde kalacağı ve bunun ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği gerekçesiyle iade aleyhine karar vermişti.
Kaynak: BBC