Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya’da üç ayda 52 aktivist öldürüldü

Kolombiya’da 2022 yılının ilk üç ayında en az 52 aktivist öldürüldü. Bu sayı, 2021 yılında toplam 145 cinayetin işlendiği ülkede ciddi bir artış anlamına geliyor. İnsan hakları ombudsmanı Carlos Camargo, “Sosyal liderlere ve insan hakları savunucularına yönelik cinayetler demokrasinin temellerini ciddi şekilde etkiliyor” dedi.

Kolombiya merkezli El Tiempo gazetesinin haberine göre, öldürülen 52 kişinin 48’i erkek, dördü ise kadın. Öldürülenlerden en genci ise geçen ocak ayında yerlilerin topraklarını korumaya çalışan silahsız bir grupla devriye gezerken vurularak katledilen 14 yaşındaki aktivist Breiner David Cucuñame.

Uzmanlar, Kolombiya’nın aktivistler için dünyanın en tehlikeleri ülkelerinden biri olduğunu söylüyor. Kolombiya insan hakları ombudsmanı Carlos Camargo’ya göre, öldürülen aktivistlerin birçoğu uyuşturucu çeteleri de dahil olmak üzer yasadışı silahlı gruplar ile çatıştıkları için hedef alınıyor: “Sosyal liderlere ve insan hakları savunucularına yönelik cinayetler demokrasinin temellerini ciddi şekilde etkiliyor.”

1964 yılında kurulan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), Amerikalılar da dahil olmak üzere 260 bin kişinin öldürülmesinden, binlerce kişinin kaçırılmasından ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesinden sorumlu. FARC, 2016 yılında dönemin Juan Maunel Santos hükümeti ile 52 yıllık savaşın ardından barış anlaşması imzalamış ve silahları bırakma kararı almıştı. İmzalanan bu barış anlaşmasına dönemin ABD Başkanı Barack Obama da destek vermişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.