Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (6 Mayıs – 12 Mayıs): Sizin için seçtiklerimiz


Derleyen: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Her hafta vizyona onlarca film girerken siz de ne izleyeceğinize karar vermekte zorlanıyor musunuz? Bu hafta sizin için çevrimiçi film platformlarında ve sinema salonlarında vizyona giren beğendiğimiz filmlerin yanına iki tane de dizi ekledik. Şimdiden iyi seyirler!

Vizyondaki filmler

  • MUBI Türkiye – Büyük Özgürlük

2. Dünya Savaşı sonrası Almanya’da geçen “Büyük Özgürlük”, yönetmenliğini Sebastian Meise’nin üstlendiği politik bir kuir aşk filmi. Filmin hikayesi, eşcinsel olmanın suç sayıldığı dönemde, eşcinsel olduğu için art arda hapis cezasına çarptırılan Hans’ın üzerinden şekilleniyor. Tüm bu baskılara rağmen eşcinsel kimliğinden ödün vermeyen Hans, cezaevinde tanıştığı Viktor’la duygusal bir yakınlık kurar. Hans ilk başlarda katil olduğu için yaklaşmadığı hücre arkadaşı Victor’dan hoşlanmasa da, ilerleyen zamanlarda ikili bu baskı dolu günlerde birbirlerine dayanak olurlar.

Film, dünya prömiyerini 74. Cannes Film Festivali’nde “Belirli Bir Bakış” bölümünde yaptı ve festivalden Jüri Ödülü’nün sahibi olarak ayrıldı.

“Büyük Özgürlük”, 6 Mayıs’tan itibaren MUBI’de! Filmin fragmanını buradan izleyebilirsiniz.

  • MUBI Türkiye – Büyük Özgürlük

    İş dünyasında kadın olma hallerini, anne olmayı ve hatta çalışan bir anne olmanın tüm yönlerini ekrana taşıyan “Workin’ Moms”, yeni sezonuyla 10 Mayıs’tan itibaren Netflix Türkiye’de yayında. İş ve ev temposu arasında sıkışmış dört kadın karakter üzerinden ilerleyen dizide tahmin edersiniz ki dördünün de idealleri, hayalleri, evlendikleri kişiler, işleri ve psikolojileri tamamen farklı. “Workin’ Moms”  günlük hayatta olanları, anne olmayı, doğum sonrası travmayı ve eşlerin kadınların hayatlarındaki rolünü şeffaf ama komik bir dille ele alıyor. İzlerken bu dört arkadaşta kendinizi görmeniz olası.
  • Netflix Türkiye – Anatomy of a Scandal

Dizi, James Whitehouse isimli, geleceği parlak bir siyasetçinin tecavüzle suçlanmasını konu ediniyor. Evliyken başka bir kadınla ilişki yaşamaya başlayan Whitehouse, bu ilişkiyi bitirmeye karar verir. Fakat ilişkisi sır olarak kalmaz çünkü ayrıldığı sevgilisi, Whitehouse’un kendisinin rızası olmadan onu cinsel birlikteliğe zorladığını söyleyerek ona dava açar. Böylece tüm gözler siyasetçinin üzerine dikilir. Cinsel birliktelikte rıza kavramına odaklanan diziyle artık dünyada böyle şeylere daha çok dikkat edildiğini görmek bizi mutlu etti.

Biz, ilk -belki de tek- sezonu 15 Nisan 2022’de yayınlanan “Anatomy of a Scandal”ı çıktığı günlerde izlemeye başlamış olsak da ancak bitirebildik. Sonunda rıza kavramına hakettiği değerin verildiğini görmekten de oldukça mutluyuz. İzlediyseniz, dizide bu konunun işleniş biçimini nasıl buldunuz?  Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak isterseniz, mail adresimizi bültenin altında bulabilirsiniz. Düşündüklerinizi paylaşmanız bizi çok mutlu eder! Dizinin fragmanını buradan izleyebilirsiniz.

  • My Sunny Maad

Afgan Nazir’e aşık olan, genç bir Çek kadının (Herra) hikayesini anlatan animasyon türündeki bu film, Herra’nın Afganistan’da beklemediği bir hayatın içine düşmesini anlatıyor. Genç kadın aşık olduğu adam için çevresindeki tüm uyarılara rağmen Taliban sonrası Afganistan’a gider. Buraya gitmekteki en büyük motivasyonu ise hep hayalini kurduğu, büyük bir aileye sahip olma fikridir. Fakat içine düştüğü gerçekler onu derinden sarsar. Kendisini, en büyük tutkusu olan fotoğraf çekmenin dahil yasak olduğu bir dünyada bulur ve işlerin hiç de hayal ettiği gibi gitmediğini görür. Herra, içine düştüğü bu dünyada evlat edindiği erkek çocuğuna tutunur.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Vortex

Yönetmen Gaspar Noe’nin son filmi “Vortex”, yaşlı ve artık bunamaya başlayan fakat birbirlerine karşı sevgilerini kaybetmeyen bir çiftin son günlerine odaklanıyor. Noe’nin, setteki iki kameradan birinin bizzat arkasında durarak çekimlerinde aktif rol oynadığı “Vortex”, bölünmüş ekran tekniği kullanılarak üretilmiş. Dünya prömiyerini 72. Cannes Film Festivali’nde yapan filmin başrolünde gerilim-korku türünün öne çıkan isimlerinden Dario Argento’yu ve Fransa sinemasının önde isimlerinden Françoise Lebrun’u izliyoruz.

“Vortex” Başka Sinema aracılığıyla beyazperdede. Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Doktor Strange 2

Beyin ve sinir cerrahı Doktor Stephen Strange, geçirdiği kaza sonrasında hayatta kalsa da ellerinde oluşan hasar nedeniyle, mesleğini devam ettiremez hale gelir. Kendini Batı tıbbının yetersiz kaldığı bir noktada bulur ve çareyi Uzakdoğu’daki alternatiflere yönelmekte arar. Böylece Dr. Strange kendisini iyileşmek üzere girdiği tarikattan, dünyayı kurtarması gereken bir süper kahraman olarak çıkmış şekilde bulur.

Marvel dünyasının yeni filmi “Doktor Strange 2”, aynı zamanda serinin de devamı. İlk filmde olduğu gibi bu filmde de başrol kahramanımız,  Benedict Cumberbatch. Çoklu Evren’de geçen macerayı merak ettiyseniz filmin fragmanınI buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

Gösterimdeki oyunlar

Yaz havaları kendini iyice hissettirmeye başlarken yavaş yavaş tiyatro sezonunun sonuna doğru geliyoruz. Türkiye’de üretilmesi her ne kadar çok zor olsa da sezon boyunca her hafta pek çok oyun prömiyer yapıyor. Sizin için sezon kapanmadan önce izleyebileceğiniz iki oyun seçtik. Şimdiden iyi seyirler! Giderseniz, düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. 

  • Doğal Afet

Nilperi Şahinkaya’nın sığınakta tek başına kalan bir kadını canlandırdığı “Doğal Afet” oyunu, 6 Mayıs’ta prömiyerini yapıyor. Hikayesini, büyük şeylerin yaklaşmakta olduğunu hissettiğimiz zamanlarda ortaya çıkan kendinle hesaplaşma halleri üzerine kuran oyunun yönetmeni Ahmet İlker Ergin.

Yeni hikayelere tanıklık etmek bizim için de çok keyifli! Şiddetli bir fırtına yaklaşırken, kendisiyle yalnız kaldığı için geçmişiyle hesaplaşmaktan kaçamayan bir kadının hikayesini anlatan bu yeni oyun, artık sezon boyunca bizlerle. İzlerseniz, ne düşündüğünüzü bizimle paylaşmayı unutmayın.

Düşüncelerinizi paylaşmak isterseniz bültenin altında mail adresimizi bulabilirsiniz. Sizden gelecek fikirleri okumayı heyecanla bekliyoruz!

Yer: İstanbul – Zorlu Performans Sanatları Merkezi (PSM)

Bilet fiyatı: 165 TL

  • Medea’ya Göre Ahlak

Prömiyerini 9 Nisan’da DasDas Atölye’de yapan Galata Perform’un yeni oyunu “Medea’ya Göre Ahlak” kadının üzerine yıkılan ahlak baskılarını tartışmaya açıyor. İsveç tiyatrosunun önde gelen isimlerinden Athena Farrokhzad’ın yazdığı “Medea’ya Göre Ahlak”, Yeşim Özsoy yönetmenliğiyle sahnede. Oyunda,  Medea’yı Şenay Gürler, ahlak kavramını karakter biçiminde ise Özgün Çoban canlandırıyor. Böylece “kadın” ve “ahlak” kavramları seyircinin sorgulamasına bırakılıyor.

Yer: İstanbul – Zeytinburnu , Fişekhane Sahne
Bilet fiyatı: Kategorilere göre değişmektedir.


Sergiler

Bu hafta sonu sergi gezeyim derseniz sizin için birbirinden farklı işlerin bulunduğu, ilginç malzemelerin kullanıldığı ve çarpıcı temaların işlendiği yeni açılan sergileri derledik. Şimdiden iyi eğlenceler.

YOLO

SENKRON ‘Eş Zamanlı Video Sergileri’ kapsamında düzenlenen “YOLO”, You Only Live Once (Sadece Bir Kere Yaşarsın) sergisi, 15 Nisan 2022’de Mixer Art Gallery’de açıldı. 

İçinde bulunduğumuz biyolojik, ekonomik, politik, psikolojik güvensizlik ve kriz ortamlarına cevap arayan sergi, sanatçı Ozan Atalan ve Ekmel Ertan’ın birlikte ürettiği bir video yerleştirme eserden meydana geliyor. 

“YOLO”, Mixer Gallery’nin proje odasında salı – cumartesi günleri arasında 11:00’den 19:00’a kadar ziyarete açık. Video yerleştirmeyi 28 Mayıs’a kadar ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. 


Mikro-Makro

Sanatçı Belkıs Balpınar’ın kişisel sergisi “Mikro-Makro”, 26 Nisan 2022’de İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Anna Laudel Gallery’de ziyarete açıldı. 10 Haziran’a kadar kapılarını açık tutacak sergi, Türkiye’de ilk defa geleneksel kilim dokuma tekniğini güncel sanata taşıyan çalışmaları bir araya getiriyor. Sergide, yıldız ve galaksiden oluşan evrenlere dair minimal çizimlerini kilim dokuması üzerine işleyen eserler sergileniyor. Şimdiden iyi gezmeler!

Galeriye kadar gitmişken ziyaret edebileceğiniz bir başka sergi: 
Yaşam ve doğayla kurduğu ilişkinin bir göstergesi olarak tablolarında doğal mekanları betimleyen Serkan Küçüközcü’nün kişisel sergisi “Sınır-sız Devinim” de 26 Nisan’da Anna Laudel Galeri’de ziyarete açıldı. Dış dünya ve iç dünya arasındaki ilişkiye odaklanan sergide, mekanın gerçekliğini altüst eden nesne ve figürler kullanılıyor. “Sınır-sız Devinim”, 10 Haziran’a kadar ziyarete açık.

Serkan Küçüközcü ile kullandığı figürlerin anlamlarını ve sergiyi konuştuk. Eserlerinde zamanı durdurarak hayallerini ölümsüzleştirdiğini yani “zamandan zaman çaldığını” dile getiren Küçüközcü’yle sohbetimize buradan ulaşabilirsiniz. Giderseniz düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!

Bonus – Can Dündar ile yeni belgeseli “Hakikat Bekçileri” üzerine söyleşi

Medyascope, gazeteci Can Dündar’ın Deutsche Welle (DW) ile birlikte hazırladığı belgesel serisi “Hakikat Bekçileri” (Guardians of Truth) üzerine bir söyleşi yaptı. İlk bölümü, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde ilk kez Berlin’de gösterilen belgesele dair sorularımızı yanıtlayan Can Dündar, sürgüne gitmiş bir gazeteci olarak belgeselin hayatındaki yerini anlattı.

Belgeselin yönetmenliğini kendisiyle birlikte üstlenen Linda Vierecke ile riskli ve sıkıntılı günler boyunca yaptıkları çekimlerden heyecanla bahseden Can Dündar’la sohbetimize buradan ulaşabilirsiniz.

Belgeselin ilk bölümünü izlemek isterseniz buraya tıklamanız yeterli.

Haftaya görüşene dek hoşça kalın!

Bizimle iletişime geçmeyi unutmayın. Bültenimizde yer almasını istediğiniz sergi, oyun ve filmleriniz için: edanurtanis@medyascope.tv adresinden bize ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.