Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan basınından Türkiye analizi: “Ankara taraf seçmesi için baskı altında”

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş devam ederken Yunanistan merkezli eeKathimerini gazetesinde, Ankara’nın savaştaki rolüne odaklanan ve tarafsızlığını konu alan bir makale yayımlandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin “Türkiye bir yandan savaşta arabuluculuk rolü üstleniyor, diğer yandan ise Rus turistleri ağırlamaya hazırlanıyor” sözlerine de atıf yapılan makalede, uluslararası ilişkilerde eşit mesafe almanın zorluklarından bahsedildi.

eKathimerini’de yayımlanan Vassilis Nedos imzalı ve “Şimdi Türkiye’nin seçim yapma zamanı” başlıklı makalede, “Taraf seçmek nadiren kolay bir iştir. Bir tarafı hayal kırıklığına uğratmak ve belli bir rotaya devam etmek anlamına gelir. Eşit mesafe politikasını veya kaçamak yapmak gibi taktikleri bir kenara bırakmak demektir” denildi. Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşta Türkiye’nin pozisyonuna yer verilen makalede, Ankara’nın büyük oyuncularının da baskı altına girdiğinden bahsedildi.

Zelenskiy’nin “tarafını seç” açıklaması hatırlatıldı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin Yunan kanalı ERT’ye verdiği demeçteki, “Türkiye bir yandan savaşta arabuluculuk yapmaya çalışıyor, diğer yandan ise Rus turistlere hazırlanıyor. Bu çifte standarttır. Bu adil değil” sözlerine atıf yapılan analizde, Türkiye’nin taraf seçmesi için giderek bir baskı altına girdiği yorumu yapıldı.

Haziran 2023’teki genel seçimlere de 13 ay kaldığı hatırlatılan makalede, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkenin konumunu bölgesel değil, merkezi bir oyuncu olarak görmesi nedeniyle bu seçimler daha da zorlaştı” denildi.

“Atina mümkün oldukça az şey söylemeli”

Rusya ile Ukrayna arasında kesin bir tercih yapmanın “Ankara’nın Türkiye’nin dünyadaki konumu algısı ile çelişeceği” belirtilen makalede, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupalı liderlerin belirli bir derecede hareket özgürlüğünü kabul ettikleri öne sürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO ile Avrupa-Atlantik ilişkisi arasında bir denge kuramaması durumunda ilişkilerin daha fazla gerginleşeceği belirtilen analizde, Atina’nın önümüzdeki birkaç ay boyunca çok dikkatli davranması, mümkün olduğunca az şey söylemesi ve sorumlu davranması gerektiği vurgulandı.

Kaynak: eKathimerini

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.