Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Forbes, yılın en çok kazanan sporcularını açıkladı: Lionel Messi zirvede – NBA’in yıldız isimleri listeye damga vurdu

Forbes dergisi, en çok gelir elde eden sporcular listesinin 2022 edisyonunu açıkladı. Paris Saint-Germain’in (PSG) Arjantinli yıldızı Lionel Messi en çok kazanan sporcu olurken; listenin ilk 10 sırasına NBA’de forma giyen isimler damgasını vurdu. 

Forbes, yılın en çok kazanan sporcularını açıkladı

Forbes’un tahminlerine göre, toplu olarak, dünyanın en çok kazanan on sporcusu son 12 ayda 992 milyon dolar gelir elde etti. Söz konusu durum, spor dünyasının yıldızlarının geçmiş dönemlere nazaran daha fazla kazandığını gösteriyor. Öyle ki listeye 10. sıradan dahil olan Milwaukee Bucks’ın yıldızı Giannis Antetokounmpo, yıllık 80 milyon 900 bin dolar net kazanca sahip. 2021’de listeye 10. sıradan giren isim 75 milyon dolar kazanırken; 2019’da ise bu rakam 65 milyon 400 bin dolardı. Forbes’un yayınladığı listeye göre, en çok gelir elde eden 10 sporcuyu, Medyascope Spor Servisi olarak sizin için derledik. 

10) Giannis Antetokounmpo (Saha içi: 39,9 milyon dolar – Saha dışı: 41 milyon dolar)

27 yaşındaki Yunan basketbolcu Giannis Antetokounmpo, listenin ilk 10 sırasında yer alan 20’li yaşlarındaki tek isim olma özelliği taşıyor. Kariyeri boyunca iki kez MVP (En Değerli Oyuncu Ödülü) olan Milwaukee Bucks’ın yıldızı, 2020 yılının Aralık ayında NBA tarihinin bugüne kadarki en büyük sözleşmesine imza attı. Milwaukee ile beş yıllık 228 milyon dolarlık bir sözleşme imzalayan Antetokounmpo, aynı zamanda saat satış platformu WatchBox’ın Kasım ayında açıklanan 165 milyon dolarlık finansman turundaki yatırımcılar arasında yer aldı. Ayrıca NFT platformu NFTSTAR ile bir lisans anlaşması imzalayan Yunan yıldız, haziran ayında Disney+’da yayınlanacak olan biyografik türündeki filmi “Rise” ile hayat hikayesini izleyiciler ile buluşturacak. 

9) Tom Brady (Saha İçi: 31,9 milyon dolar – Saha Dışı: 52 milyon dolar)

Kariyerinde yedi kez Super Bowl şampiyonluğu ve beş kez Super Bowl MVP’liği bulunan NFL’in (Amerikan Ulusal Futbol Ligi) efsane ismi Tom Brady, 43 yaşında olmasına rağmen Tampa Bay Buccaneers forması ile harikalar yaratmaya devam ediyor. Brady, aynı zamanda saha dışında da oldukça aktif. Tom Brady’nin geçen yıl kurucu ortağı olduğu NFT platformu Autograph, Ocak ayında duyurulan B Serisi finansman turunda 170 milyon dolar kazandı ve Pro Football Hall of Famer Michael Strahan ve film yapımcısı Gotham Chopra ile birlikte kurduğu prodüksiyon şirketi Religion of Sports bir içerik anlaşması imzaladı. Kendisine ait bir giyim markası da bulunan Brady, yakında vizyona girecek “80 for Brady” isimli filmden de büyük gelir bekliyor.

Öte yandan Tom Brady’nin kariyerini noktaladıktan sonra Fox Sports’ta yorumcu olarak görev alacağı açıklandı. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) uluslararası çapta en büyük spor kanallarından biri olan Fox Sports, Brady ile 10 yıllık sözleşme imzaladı. Sports Business Journal’de yer alan haberde, 44 yaşındaki oyun kurucunun söz konusu süre zarfında 375 milyon dolar kazanacağı belirtildi. Bu rakam, televizyon tarihinde bir yorumcuya ödenecek en yüksek ücret.

8) Saul Alvarez (Saha içi: 85 milyon dolar – Saha dışı: 5 milyon dolar)

2021 yılının Mayıs ve Kasım aylarında çıktığı maçlar ile 40 milyon dolardan fazla gelir elde eden Saul Alvarez, boksun en çok kazanan ismi olmayı başardı. Geçen sene Caleb Plant’ı nakavtla yenerek dördüncü kemerini kazanan ve tarihin ilk “tartışmasız” Dünya Süper Orta Sıklet Şampiyonu olan Alvarez, Hennessy ile de kazançlı bir ortaklığa sahip. Benzin istasyonu zinciri kuracağını vaat eden Meksikalı boksör, aynı zamanda ülkesinde büyük bir restoranın da sahibi. Öte yandan Saul Alvarez, 7 Mayıs’ı 8 Mayıs’a bağlayan gece Dmitry Bivol ile karşı karşıya geldi. Tarihin en iyi yumrukları arasında gösterilen Alvarez profesyonel boks kariyerindeki ikinci yenilgisini Bivol karşısında yaşadı. Meksikalı boksör, 62 maçlık kariyeri boyunca tek yenilgisini dünyaca ünlü eski ABD’li boksör Floyd Mayweather karşısında 2013 yılında almıştı. 

7) Roger Federer (Saha içi: 700 bin dolar – Saha dışı: 90 milyon dolar)

Tenis dünyasının efsane ismi Roger Federer, son üç yılda sadece altı turnuvada boy gösterebildi. 2022’de henüz kortlara çıkamayan Federer, yine de en çok kazanan tenisçi olmaya devam ediyor. İsviçreli efsane, Uniqlo ve Rolex gibi markalar ile kurduğu işbirliği anlaşmalarını sürdürüyor. Roger Federer, 2019 yılında İsviçre’de bulunan ayakkabı firması On’a yatırım yaptı ve şirket Eylül ayında halka açıldı. Söz konusu şirket, bugüne kadar 600 milyon dolardan fazla gelir elde etti. 

6) Kevin Durant (Saha içi: 42,1 milyon dolar – Saha dışı: 50 milyon dolar)

Brooklyn Nets’in yıldızı Kevin Durant, dünyaca ünlü ayakkabı firması Nike’tan yılda yaklaşık 28 milyon dolar kazanıyor. Yakın zamanda Coinbase, NBA Top Shot ve Weedmaps ile anlaşmalara imza atan Durant, medya şirketi Boardroom ve yatırım şirketi Thirty Five Ventures ile de işbirliği içine girdi. Amerikalı yıldız, son olarak NFT platformu OpenSea ve dijital fitness uygulaması Future’a yatırım yaptı. 

5) Stephen Curry (Saha içi: 45,8 milyon dolar – Saha dışı: 47 milyon dolar

2021 yılının Ağustos ayında Golden State Warriors ile dört yıllık 215 milyon dolarlık bir kontrata imza atan Stephen Curry, NBA’de 2021-2022 sezonunun en çok gelir elde eden ismi oldu. Golden State’den önümüzdeki sezon yaklaşık 48 milyon dolar kazanacak olan Curry, 2020’nin Aralık ayında spor ayakkabılarını içeren ve üç metaverse platformuna bağlı bir NFT koleksiyonu yayınladı. Yıldız basketbolcunun yapım şirketi Unanimous Media, geçmiş aylarda Comcast NBCUniversal ile bir işbirliği anlaşmasına imza attı. 

4) Neymar (Saha içi: 70 milyon dolar – Saha dışı: 25 milyon dolar)

Paris Saint-Germain’in (PSG) UEFA Şampiyonlar Ligi’nde erken elenişinin ardından eleştirilere maruz kalan Neymar, saha dışında Puma ve Red Bull gibi birçok önemli firma ile sponsorluk ilişkilerine sahip. Brezilyalı yıldızın, önümüzdeki günlerde Netflix’te “Neymar: The Perfect Chaos” isimli belgeseli de yayınlanacak. 2021’in Kasım ayında NFTSTAR platformu ile anlaşma imzalayarak NFT dünyasına adım atan Neymar, ocak ayında Bored Ape Yacht Club NFT’sine 1 milyon doların üzerinde harcama yaptı.

3) Cristiano Ronaldo (Saha içi: 60 milyon dolar – Saha dışı: 55 milyon dolar)

Manchester United’ın hayal kırıklığı yaşadığı sezonda takımını sırtlamaya çalışan Cristiano Ronaldo, saha dışında ise hayatından oldukça memnun gözüküyor. Ronaldo, elde ettiği gelirin çoğunu Instagram, Facebook ve Twitter’daki takipçilerine borçlu. Söz konusu üç platformda yaklaşık 670 milyon takipçisi bulunan Portekizli yıldızın Nike, Herbalife ve Clear gibi firmalar ile de sponsorluk anlaşmaları mevcut. Ronaldo, geçen günlerde ise Valencia’nın sahibi iş insanı Peter Lim ile yeni bir projeye imza attı. İkili, “Zujugp” adlı yeni sosyal medya girişiminin ortakları arasında yer alacak. 

2) LeBron James (Saha içi: 41,2 milyon dolar – Saha dışı: 80 milyon dolar)

LeBron James’in Los Angeles Lakers’ı bu sezon playofflarda yer alamayarak hayal kırıklığı yarattı. Ancak LeBron, saha dışında adından söz ettirmeye devam etti. Space Jam: A New Legacy isimli filmde rol alan yıldız basketbolcu, The Shop isimli komedi programını ise HBO’dan YouTube’a taşıdı. Ocak ayında Crypto.com ile bir anlaşma imzaladığını açıklayan LeBron James, bir Super Bowl reklamında genç halinin bilgisayar tarafından oluşturulmuş bir versiyonunun yanında yer aldı. LeBron, yakın zamanda Tonal (spor giyim) ve sanal gerçeklik ürünleri satan bir spor teknolojisi girişimi olan StatusPRO’ya yatırım yaptı. 

1) Lionel Messi (Saha içi: 75 milyon dolar – Saha dışı: 55 Milyon dolar)

Paris Saint-Germain (PSG) forması altında hayal kırıklığı yaratan Lionel Messi, saha dışında ise büyük gelir elde etmeye devam etti. Socios ile yıllık 20 milyon dolarlık ortaklığı bulunan Arjantinli yıldızın aynı zamanda Adidas, Budweiser ve PepsiCo ile de sponsorluk anlaşmaları bulunuyor. Geçen haziran açıklanan bir anlaşmada Hard Rock International’ın ilk sporcu marka elçisi olan Messi, böylelikle 2013’ten bu yana ilk kez saha dışı kazançlarında Cristiano Ronaldo’yu yakalamayı başardı.

Kaynak: Forbes

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.