Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaşam tarzına müdahale tartışmaları | Yasaklanan konserler, listeden çıkarılan sanatçılar, konser için salon bulamayanlar

Kürt şarkıcı Aynur Doğan ve Güney Koreli K-POP grubu Mirae’nin konserleri yasaklandı. Trabzonspor’un şampiyonluk kutlamalarında sahne alacak Yunan şarkıcı Matthaios Tsahouridis sahneye çıkarılmadı. Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar ise konser için salon bulamamaktan şikayetçi. 

“Misvakcaps” hedef gösterdi, Aynur Doğan konseri belediye tarafından engellendi

Kocaeli’nin AKP’li Derince Belediyesi, Kürt şarkıcı Aynur Doğan’ın 20 Mayıs’ta vereceği konseri yasakladı. Belediyenin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “İlçemiz sınırları içerisinde özel bir firmanın yapacağı konser organizasyonunun yapılan detaylı inceleme sonucunda uygun olmadığı tespit edilmiş olup, etkinlik belediyemiz tarafından iptal edilmiştir” denildi.

AKP taraftarlığı ile bilinen karikatür dergisi Misvak, AKP’li belediyenin neden Aynur Doğan konseri düzenlediğini sormuştu: 

Misvak bu paylaşımı saat 15 Mayıs günü 14:06’da yaparken Derince Belediyesi yaklaşık bir saat sonra 15:01’de konserin iptal edildiğini açıkladı.

Kılıçdaroğlu’ndan konser yasağına tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aynur Doğan’ın konserinin iptal edilmesine tepki gösterdi. Doğan’ın seslendirdiği “Dar Hejiroke” parçasını paylaşan Kılıçdaroğlu şunları yazdı:

“Gece müzik yasak. Gençler KPOP seviyor, yasak. AKP belediyesinde Kürtçe müzik yasak. Eğlenmeyi yasaklayan bir anayasa değişikliği getirsinler, yakışır onlara. Özgür doğduk, özgür öleceğiz bu vatanda. Bunu kafana sok AKP. Geceye Dar Hejiroke iyi gider”

Derince Belediyesi, “uygun olmayan şekilde bilet satışı” dedi, Gergedan yapım dekont paylaştı

Vatandaşların AKP’li Derince Belediyesi’ne detaylı incelemenin ne olduğunu sorması üzerine belediye şu açıklamayı yaptı:

“Bugün iptal edildiği açıklanan konser organizasyonu, etkinlik öncesi yetkili mercilerden gerekli izinlerin alınmayarak, resmi işlemlerin yapılmaması ve bu süreçte uygun olmayan şekilde bilet satışı gerçekleştiğinden dolayı iptal edilmiştir.”

Derince Belediyesi’nin açıklamalarına konserin düzenleyicisi Gergedan Yapım’dan yanıt geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yaapan şirket, belediyenin iddialarını ödeme yaptıklarına dair dekont ile yalanladı:

“40 gündür yasal bir satış sitesi olan http://passo.com’da satışta olan, belediyenin katkılarıyla pankartları asılan ve bu katkılar için teşekkür ettiğimiz konserimizin iptal edilişini üzülerek duyuruyoruz.”

Aynur Doğan

“Kültür sanat dünyası ve ülkemiz için kaygı verici”

Gergedan Yapım yazılı açıklamasında, Aynur Doğan konserinin iptalini Derince Belediyesi’nin Twitter hesabından öğrendiklerini belirterek, “Bu karar  kültür sanat dünyası ve ülkemiz için kaygı vericidir” değerlendirmesinde bulundu. 

Açıklama şöyle: 

“Gergedan Yapım ve BGST Organizasyon olarak, 20 Mayıs’ta Kocaeli Derince Açıkhava sahnesinde yapacağımız Aynur Doğan konserinin iptalini Derince Belediyesi’nin Twitter hesabından öğrendik. Daha önceki tüm işlerimizde olduğu gibi 20 ve 25 Mayıs etkinliklerimizin de ödeme dekontlarımızı ibraz ettiğimiz ve çalışmalarını tamamladığımız halde konser, ‘konser organizasyonunun yapılan detaylı inceleme sonucunda uygun olmadığı tespit edildi’ gerekçesiyle Derince Belediyesi tarafından konserden beş gün önce bize bir açıklama yapılmadan iptal edilmiş oldu. Aynı koşullarda işlemlerini gerçekleştirip ödemelerini yaptığımız 25 Mayıs tarihindeki konserimiz devam ederken Aynur Doğan konserini yapamıyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde konserler veren ve hayranlıkla takip edilen sanatçımız Aynur Doğan’ın büyük bir heyecanla başladığımız Türkiye turnesinde yaşanan bu olay ve bize göre gerekçesiz alınan bu karar kültür sanat dünyası ve ülkemiz için kaygı vericidir. Biz birlikte şarkılarımızı söylemeyi bırakmıyoruz. 18 Mayıs’ta İzmir’de başlayacak olan Aynur Doğan Türkiye turnesi, Kocaeli dışındaki illerimizde devam ediyor.”

Derince konseri için bilet alanlar, Harbiye’de konsere davet edildi

Gergedan Yapım, Derince’de yapılacak olan Aynur Doğan konserine bilet alanları ulaşımlarını da karşılayarak 28 Mayıs’ta İstanbul Harbiye’de yapılacak olan Aynur Doğan konserine davet etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenleyeceği K-Pop konseri iptal edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği Başkent Kültür Yolu Festivali’nde sahne alacak Mirae adlı K-Pop grubunun konseri iptal edildi. Konser CSO Ada Ankara’da 26 Mayıs günü yapılacaktı. Konserin tanıtım afişinde “Kore-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 65. Yıldönümü Özel Konseri” ifadeleri yer almaktaydı.

Konserin iptal olduğuna dair resmi açıklama yapılmazken, web sayfasından afişleri kaldırıldı.

Mirae

Akit “haber” yapmıştı

Konser, yasaklanmasından bir gün önce Akit gazetesinde hedef gösterilmişti.

Akit gazetesinin “İstanbul Sözleşmesi’nden cumhurbaşkanının imzası ile çekilmemizin ardından bu konser yakışmadı” başlıklı haberinde “cinsiyetsiz yaşamı dünyaya empoze eden K-POP gruplarından Mirae’nin Ankara’da ücretsiz konser vereceği duyuruldu” ifadeleri yer almıştı.

K-POP grubu Mirae’nin konserinin yasaklanmasına siyasilerden tepki geldi.

Mülteci karşıtı açıklamalarıyla gündeme gelen Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, sosyal medyadan tartışmaya katıldı. Özdağ paylaşımında, “Punk, metal, rap… Müzik akımları her dönem değişir. Zamanında her metalciye satanist diyenler şimdi K-POP çocuklarımızı ahlakını bozar diye konser iptali ediyor. Önce çocuk tecavüzcüleri ve tacizcileri, Pakistanlı, Afgan Tik Tok’çuları engelleyin. Sonra samimiyetinize inanalım” diye yazdı.

Ümit Özdağ hedef gösterdi, Matthaios Tsahouridis sahneye çıkarılmadı

Trabzonspor şampiyonluk kutlaması için 14 Mayıs akşamı Trabzon Medical Park Stadyumu’nda kutlama programı düzenledi. Kutlama öncesi programda yer alan Yunan sanatçı Matthaios Tsahouridis, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ tarafından hedef gösterildi.

Özdağ, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda afişi alıntılayarak, “Matthaios Tsahouridis 19 Mayıs 1919’u sözde Pontus soykırımı yıldönümü olarak anan bir kişi. Eminim bilmiyordunuz. Lütfen kutlamaya gölge düşürmesin. Fenerbahçeli bir dosttan uyarı” yazdı.

Trabzonspor yönetimi, Tsahouridis’in sahneye çıkmasına izin vermedi.

Matthaios Tsahouridis

Apolas Lermi, Tsahouridis’e destek için sahneye çıkmadı

Trabzonspor’un resmi marşını yazıp söyleyen Apolas Lermi, Tsahouridis’in sahneye çıkmasının yönetim tarafından engellenmesini protesto ederek sahneye çıkmadı.

Apolas Lermi’nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama şöyle:

“Bu akşam Trabzonspor kupa töreninde Matthaios Tsahouridis ile beraber planladığımız program bazı siyasi çevrelerin baskısından sonra Trabzonspor yönetimi tarafından iptal edilmiştir. Benden tek başıma sahne yapmam istendi ancak bunu kabul etmedim. Matthaios sahneye çıkmazsa çıkmayacağımı belirttim. Bizi görmek için gelen taraftarlarımızdan özür dileriz. Bu siyasi baskılara boyun eğen Trabzonspor yönetimi Yunanistan bayrağı sallayan iki futbolcuya gösterdiği anlayışı iki sanatçıya gösteremedi. Oysa biz Trabzonspor bayrağı sallayıp kemençe eşliğinde Türkçe marşlar seslendirecektik. Herkes bilsin ki memleket sevgimiz hakkında veremeyecek hesabımız yoktur. Başımız dik, omurgamız sağlamdır. Biz müziği ve Trabzonspor’u seviyoruz. Şampiyonluğumuzun böyle gündemlerle kirletilmeye çalışılmasına ve siyasi amaçlar için malzeme yapılmasına karşıyız. Daha önce yaptığımız gibi ortak değerimiz olan kemençe eşliğinde sanata ve barışa hizmet etmeye devam edeceğiz. Şampiyon Trabzonspor.”

Pervin Chakar

Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar da konser için salon bulamıyor

Kürt opera sanatçısı soprano Pervin Chakar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada konser için salon bulamadıklarını belirtti. Chakar, repertuarında Kürtçe şarkılar olması sebebiyle kendisine konser salonu verilmediğini söyledi.

Chakar’ın paylaşımı şöyle:

“Hangi konser salonlarında konser verebiliriz? Köşe bucak konser salonu arıyoruz. Repertuarımızda Kürtçe eserler var mı diye repertuarımızı istiyorsunuz ve ardından salon vermiyorsunuz. Nerede adalet, nerede vicdan, nerede saygı, nerede eşitlik? Oysa sadece sanat yapmak amacımız.”


İnek Bayramı’na soruşturma

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi – Mülkiye’nin 80 yılı aşkın süredir kutladığı geleneksel İnek Bayramı, 12-13 Mayıs günlerinde gerçekleştirildi. 2017 yılında bayramın yasaklanmaya çalışılmasının ardından temsili imam ve inek duası mizansenleri kaldırılmıştı. Koronavirüs nedeniyle iki yıldır yapılamayan bayramda imam ve inek duası, 2016’dan sonra ilk kez tekrar sahnedeydi.

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF) gerçekleştirilen İnek Bayramı etkinliği ile ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.