Z Kuşağı Tartışıyor (26): Gençler Canan Kaftancıoğlu’na getirilen siyaset yasağını ve K-Pop konserine gelen tepkileri yorumluyor

Z Kuşağı Tartışıyor‘da bu hafta, Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Aybike Boyacıoğlu, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Çağın Eroğlu, Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü öğrencisi Ata Birol ve Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Alp Emeç, Ali Deniz Çakır moderatörlüğünde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na getirilen siyaset yasağını, K-Pop konserine gelen tepkileri ve sosyal medyada gelen tepkiler sonrasında Gazhane Müzesi’ndeki eserin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından kaldırılmasını konuştu.

“Politik bir karar”

Canan Kaftancıoğlu’na verilen ceza hakkında konuşan Ata Birol, bu kararı “politik” olarak değerlendirdi. Bu cezanın Millet İttifakı için önemli bir sınav olduğunun altını çizen Birol, “Muhalefetin iyi bir sınav verdiğini düşünmüyorum. Bence Canan Kaftancıoğlu çok daha iyi savunulabilir ve ne kadar değerli bir figür olduğu daha iyi anlatılabilirdi” dedi. Çağın Eroğlu ise bu kararın kalıcı olacağı varsayımında bulunurken bu karar ile beraber iktidarın Kaftancıoğlu’nu seçim döneminde faal olarak görmek istemediğinin kanıtlandığını belirtti.

“Bir konserden rahatsız olmak ile sansür uygulanmasını istemek arasında derin bir uçurum var”

K-Pop konserinin yapılacağının duyurulmasının ardından bazı kesimlerin konseri iptal etme girişimi hakkında konuşan Alp Emeç, “Herkes K-Pop’u sevmek zorunda değil hatta rahatsız olduklarını da dile getirebilirler ancak sansür istemek yanlış” diye konuştu. Konserin iptalini isteyen vatandaşların vergi bilinci argümanlarını samimi bulmadığını söyleyen Ata Birol, “‘Devlet yapmasaydı kabul ederdik’ özgürlük karşıtlarının sıkça kullandığı bir argüman. Bu konserin yapılmasını istememelerinin sebebinin bu olduğunu düşünmüyorum” dedi. Aybike Boyacıoğlu, K-Pop konserinin iptal edilme olasılığın bile uluslararası basında yankı uyandırabileceğini belirtti.

Alp Emeç yaşadığı süreç hakkında ilk kez Medyascope’a konuştu:

“Farklı kesimden insanların bana destek olması beni mutlu etti”

Gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına neden olan atasözünü sosyal medya hesabından paylaşıp sildiği için “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanıp 14 gün sonra serbest bırakılan Alp Emeç süreç boyunca kendisine farklı kesimlerden gelen destekten memnun kaldığını söyledi. Emeç, “Her zaman hukuksuzluğa uğrayan kişinin yerine ‘X’ koyup davayı o şekilde değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Kendi sürecimde de bunu gördüm. Demek ki makul bir çizgiyi yakalayabilmişim, bu da beni sevindirdi” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.