Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya basını: Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı çıkışı nasıl yankı buldu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasına olumlu bakmayacağını belirtmesinin ardından dünyada gözler Türkiye’ye çevrildi. Ankara’nın, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yönelik tutumunun dünya basınında nasıl yer bulduğunu Medyascope sizin için inceledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine evet demeyeceklerini açıkladı. Medyascope, İsveç ve Finlandiya medyası başta olmak üzere Türkiye’nin tutumunun dünya basınında nasıl yankı bulduğunu derledi. 

İsveç basını: “Türkiye’nin şüpheci tutumunu sürdürmesi zor”

İsveç devlet kanalı SVT’ye konuşan İsveç’in NATO delegasyonunun eski başkan yardımcısı Ulla Gudmundsson, Türkiye’nin şüpheci tutumunu fazla sürdüremeyeceğini belirterek “Erdoğan bu işte ciddiyse büyük baskı altında kalacak” dedi

SVT, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin 14 Mayıs’ta Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından “PKK’yı terör örgütü olarak gördüğümüz konusunda gayet açığız. Türkiye, Kuzeydoğu Suriye’de bulunan tüm Kürtlerin özünde aynı örgüte ait olduğunu düşünüyor. Biz buna katılmıyoruz” dediğini belirtti.

SverigesRadio’nun konuyla ilgili bir haberinde ise gazeteci Andreas Liljeheden, Türkiye’nin amacının terörist olarak gördüğü kişilerin iadesi ve ABD’den savaş uçağı almak istemesi olduğunu iddia etti.

Finlandiya basını: “Erdoğan’ın derdi İsveç veya Finlandiya olmayabilir” 

Finlandiya’nın önde gelen haber sitelerinden MTV Uutiset’te yayımlanan bir yazıda, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’yı gerçekten NATO’dan men etme niyeti taşımadığını ancak siyasi kazanımlar için süreci uzatabileceği yorumu yer aldı

Erdoğan’ın iki ülkenin üyeliği hakkındaki çıkışının sürpriz olmadığını belirten Finlandiya Dış Politika Enstitüsü’nde araştırmacı ve Türkiye uzmanı Toni Alaranta, Erdoğan’ın dış politikadaki tutumunun Batı’ya kafa tutmaktan geçtiğini söyledi.

Alaranta’ya göre Türkiye, siyasi kazanımlar elde edebilmek için bir çeşit “dış politika oyunu” oynuyor. Bu oyundan elde edeceği kazanımları ise zaman gösterecek. 

Italehti gazetesine konuşan Finlandiya Dış Politika Enstitüsü Başkanı Mika Aaltola da Türkiye’nin asıl meselesinin kuvvetli derecede başka ülkelerle alakalı olabileceğini vurguladı

Bloomberg üst düzey üç Türk yetkili ile konuştu

ABD merkezli uluslararası haber ajansı Bloomberg’ün Türkiye hükümetinden üç üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberine göre Türk tarafı, NATO’ya üye olacak ülkelerden şunları talep ediyor: “İsveç ve Finlandiya’nın başka AB ülkeleriyle beraber Türkiye’ye getirdiği silah satış ambargosunun kaldırılması ve Türkiye’nin F-35 programına tekrar dahil edilmesi.”

İsveç ve Finlandiya, Türkiye’nin 2019 yılında Kuzey Suriye’ye askeri operasyon düzenlemesinin ardından Türkiye’ye silah satış ambargosu uygulamıştı. 

Mensur Akgün: “Türkiye tam olarak istediğini alamayabilir ama bir şeyler alacak

Katarlı kamu yayıncısı Al Jazeera’nin haberinde ise İstanbul Kültür Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler uzmanı Mensur Akgün’ün görüşlerine yer verildi.

Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının Ankara’da memnuniyetsizlik yarattığını belirten Akgün, “Türkiye tam olarak istediğini alamayabilir ancak müttefikleri muhtemelen onu tatmin edecek bazı şeyler sunacak” dedi.

Derleme: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.