Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 85. gün: ABD, Kiev’deki büyükelçiliğini yeniden açtı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ediyor. Birleşmiş Milletler, Ukrayna savaşının yıllarca sürebilecek küresel gıda krizini körüklediğini söyledi. ABD, Kiev’deki büyükelçiliğini üç ay sonra yeniden açtı. Savaşın 85. gününde bilmeniz gerekenleri Medyascope olarak derledik.

ABD, Kiev’e geri döndü

ABD, Kiev’de bulunan ve Rusya-Ukrayna savaşı başlamadan üç ay önce kapatılan Ukrayna Büyükelçiliği’ni tekrar açtı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Bugün, Kiev’deki ABD Büyükelçiliği’nde operasyonları resmen yeniden başlatıyoruz” dedi.

Dünya Bankası’ndan gıda güvenliği için 30 milyar dolar

Dünya Bankası, Rusya-Ukrayna savaşının tehdit ettiği gıda güvenliğinin sağlanması için 30 milyar dolar fon ayıracağını açıkladı. Banka, bu finansmanla tarımı ve yüksek gıda fiyatlarının yoksullar üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmeyi amaçlıyor. 

BM: Ukrayna savaşı yıllarca sürebilecek küresel gıda krizini körüklüyor

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna’daki savaşın kontrol edilememesi halinde yıllarca sürebilecek küresel bir gıda krizini körükleyeceği konusunda uyarıda bulundu. BM Genel Sekreteri António Guterres, savaşın neden olduğu tahıl ve gübre kıtlığının, sıcaklık artışlarının ve pandemiden kaynaklanan tedarik sorunlarının on milyonlarca insanı gıda güvensizliğine sürükleyebileceğini söyledi. 

Savaş suçlarından yargılanıyor

Rusya’nın Ukrayna’da işlediği iddia edilen savaş suçlarına ilişkin yargılanan 21 yaşındaki Rus tank komutanı Vadim Shysimarin, 62 yaşındaki bir adamı vurarak öldürmekten suçlu bulundu. 

Zelenskiy, Cannes’daydı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Cannes Film Festivali’nin salı günkü (17 Mayıs) açılış törenine bağlanarak bir konuşma yaptı. Zelenskiy, Charlie Chaplin’in “Büyük Diktatör” filminden alıntı yaparak “İnsanların nefreti geçecek, diktatörler ölecek” dedi.

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.