Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson, Sports Illustrated’a yazdı: “Kylian Mbappe transferinin çevresini saran çirkin iddialar”

Sözleşmesinin sona ermesiyle en popüler transfer figürü haline gelen Fransız yıldız Kylian Mbappe, Paris Saint-Germain’de kaldı. Jonathan Wilson’ın Sports Illustrated için kaleme aldığı “The Ugliness That Surrounds Kylian Mbappé’s Transfer Saga/Kylian Mbappe transferinin çevresini saran çirkin iddialar” başlıklı yazısını Medyascope Spor Servisi‘nden Kubilayhan Kavrazlı çevirdi.

Kylian Mbappe transferinin çevresini saran çirkin iddialar

Kylian Mbappe, harika bir futbolcu: 23 yaşında, şimşek kadar hızlı, yetenekli ve şu ana kadar şöhretinin getirdiği tüm baskılarla oldukça iyi başa çıktı. Yine de PSG’de kalmak için yıllık 80 milyon euro değerinde üç yıllık bir anlaşma imzalama kararının hikayesine ve en az 150 milyon euro olduğuna inanılan bir imza ücretini göz ardı etmek imkansız. Modern futbol için derin bir üzüntü hissediyorum. Bu anlaşmayla ilgili her şey aşırılıktan ibaret.

Mbappe’nin haziran ayının sonunda sona erecek olan mevcut sözleşmesi yenilendi. Yaz başında Mbappe için PSG’ye 200 milyon euro teklif eden Real Madrid ise bu transferi mahkemeye taşıdı. Aslında bu yaşananların hiçbiri futbol ile ilgili değildi; her şey statüyle ilgiliydi. Mbappe ve temsilcileri oldukça zekiydi. Real Madrid’i PSG’ye karşı kullandılar ve kazanan taraf oldular. Ancak bunun gerçekleşmesi arka planda rol alan güçler sayesinde mümkün oldu.

PSG, kâr için yönetilen bir kulüp değil. Kulüp, Katarlı yetkilileri Batı Avrupa’nın merkezine yerleştirmek için bir araç. Kulüp, aynı zamanda Katar’ın ihtişamını artırmak için de yönetiliyor. Öte yandan Katar’ın bu yılın sonundaki Dünya Kupası’ndan sonra futbol projesine yaptığı yatırımı azaltabileceği düşünülüyordu. Ancak Mbappe ile yenilenen sözleşme, bu düşüncenin gerçekdışı olduğunu kanıtlar nitelikte. 

Diğer yandan Real Madrid, İspanya LaLiga’yı kazanmış ve Mbappe’nin PSG’sini, Chelsea’yi ve Manchester City’yi eleyerek cumartesi günü oynanacak UEFA Şampiyonlar Ligi finaline yükselmiş olabilir. Ancak yine de kulüp krizden krize sallanıyor. Öyle ki koronavirüs salgını, Real Madrid’in ekonomisini sert vurdu ve Vinicius Junior, Eduardo Camavinga ve Rodrygo’nun yıldızlaştığı bu sezona rağmen yaşlanan da bir kadrosu var. Son on yılın yıldızları ya ayrıldı, ya gözden düştü, ya sakatlandı ya da yaşlandı. En azından kendi kulüp yönetimi fikirleriyle Madrid’in yeni bir yıldıza ihtiyacı vardı ve Mbappe’yi alabileceklerini varsaymışlardı.

Real Madrid’in Mbappe isteğinin temel nedeni, Fransız yıldızın yeteneklerinden kaynaklanıyor. Mbappe ve Erling Haaland, geleceğin en muhtemel iki mega yıldızı olarak görülüyor. Ancak Real Madrid, Mbappe transferiyle eski nüfuzunun hâlâ devam ettiğini göstermek istedi. PSG ise bu doğrultuda hareket etmek isteyen Madrid’e, 2017’de Neymar’ı kadrosuna katarak Barcelona’ya indirdiği darbe kadar ağır bir darbe indirdi. 

La Liga yönetiminin Mbappe transferine yönelik şikayetleri gülünç. Ancak burada altı çizilmesi gereken bir nokta var: Geçen yıl 200 milyon euroyu aşan zarar açıklayan PSG, Mbappe’nin ücretini nasıl karşılayabiliyor? Bu tür bir anlaşma, Finansal Fair Play düzenlemeleriyle nasıl bağdaştırılabilir? Gerçek şu ki, Manchester City’nin Şampiyonlar Ligi yasağının kaldırılması, bu kuralların da önemini kaybetmesine neden oldu. Ve gerçekten gelecek bu şekilde mi olacak? Futbol, en çok yatırım yapmaya çalışan ülkenin isteklerine göre mi şekillenecek?

Büyük kulüpler, Mbappe anlaşmasının enflasyonist bir sarmalı ateşlemesinden korkuyor. Bu durum, esasen sınırsız fonlara sahip PSG’nin bile hoşuna gitmeyecek bir şey. Öte yandan Real Madrid’in söz konusu duruma tepkisi sert olacak. Mbappe’nin Real Madrid’e geleceğine inanılıyordu; şimdi öyle olmadığına göre, kulübün imajını kurtaracak büyük bir imzaya ihtiyaç var. Sözleşmeleri önümüzdeki yaz sona erecek olan Mohamed Salah ve Sadio Mane, kesinlikle Madrid’in radarına girecek. Madrid’in önümüzdeki cumartesi Şampiyonlar Ligi’nde Liverpool ile oynayacağı düşünülürse, istikrarı bozan söylentilerin bu hafta başlaması şaşırtıcı olmaz (Mane’nin ayrıca Robert Lewandowski’nin ayrılması durumunda takviye arayan Bayern Münih ile bağlantılı olduğu bildiriliyor).

PSG’de ise kesinlikle başka değişiklikler daha olacak. Sportif direktör Leonardo başta olmak üzere teknik direktör Mauricio Pochettino ve personelde değişiklikler olabilir. Ancak Mbappe, Neymar ve Lionel Messi’nin takımda kaldığı varsayımında; yeni menajerin Pochettino’nun yaptığını yapması ve ileri hattın hoşgörüsünü dengelemek için orta saha akıcılığını feda etmesi gerekecek.

Bir de Mbappe gerçeği var. Gelişiminin biraz durduğuna dair bir his var ve bu gelecek için endişe verici. Gerçekten, Ligue 1 onun yeteneklerine sahip bir oyuncu için nasıl bir zorluk içeriyor? Bu sezon 34 lig maçında 28 gol atması, kariyeri için iyi görünüyor. Ancak fiziksel mücadeleye girmek ve gelmiş geçmiş en iyilerden biri olmak istiyorsa, muhtemelen daha düzenli olarak daha zorlu bir rekabetle yüzleşmesi gerekiyor

Yine de para güçlü bir güdüdür. Şu anda Mbappe’nin önüne konulan parayı geri çevirecek olan özellikle 20’li yaşlarında pek kimse yok. Bu onun banka bakiyesi için iyi ama belki de bir futbolcu olarak gelişimi için kötü. Ve rekabet dengesine değer veren insanlar ve futbolun geleceği için de iyi değil. 

Kaynak: Sports Illustrated

Yazan: Jonathan Wilson

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.