Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Sığınmacılar ve uzman muhabir gereksinimi

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda, sığınmacıları hedef gösteren dil üzerine yazdı. “Sığınmacılar ve uzman muhabir gereksinimi” başlıklı yazısında Bildirici, “Devleti yönetenler, mümkün olduğunca çok insanın geri dönüşü için diplomatik çabaların yanı sıra siyasal, sosyal ve ekonomik çözüme yoğunlaşırken, geri dönmeyecek ya da dönemeyecek olanların bu topluma uyumu (entegrasyonu) için de projeler hazırlanmalı” dedi.

Bildirici’nin yazısında şu ifadelere yer verildi:

“Medya da geri dönüş ve entegrasyon politikalarına yardımcı olmalı. Ama maalesef medya bugüne değin sığınmacıları sadece siyasetçiler bahsettiğinde, sosyal medyada yalan yanlış paylaşımların hedefi olduklarında ya da bir yerlerde kriminal bir vakanın aktörü olduklarında fark ediyordu. O zaman da siyasi iktidar ile ilişkilerine göre yandaşlık ya da karşıtlık üzerinden değerlendiriyor; nesnel bir gözle yaklaşmıyordu. En küçük bir suçlamaya muhatap olan sığınmacıların doğru dürüst yargılanmadan, insan hakları hiçe sayılarak apar topar sınır dışı edilmelerini seyretmekle yetiniliyordu. Altındağ’da meydana gelen bir cinayetin ardından yıllardır orada yaşayan sığınmacıların saldırıya uğramaları, yerlerinden sürülmeleri bile -birkaç başarılı röportaj ve yazı dışında- yeterince incelenmedi. O zamana kadar sığınmacılar, adli olaylarda mağdur da olsalar, mazlum da hep sığınmacıların ulusları haberlerin başlığına çıkarılıp ötekileştiriliyor; tümü damgalanıyordu. Elbette medyanın bir bölümü sığınmacı insanları zor durumda bırakacak, ayrımcı üslup kullanmaya özen gösterdi. Ama Altındağ’daki saldırılardan sonra o kuruluşların haber dili iyiden iyiye değişti; sığınmacıları hedef göstermekten sakınmadılar. (…) Medya az sayıdaki sığınmacı/mülteci uzmanı gazeteci dışında bu adacıklara nüfuz edebilmiş değil. Ülkelerini terk edip Türkiye’ye gelen yığınların burada yaşadıkları sorunları, ekonomik ve sosyal ilişkileri topluma aktarılamıyor. Medya onlara kör-sağır olunca vatandaşlarla sığınmacılar arasında empati de geliştirilemiyor. Oysa olası çatışmaları, anlaşmazlıkları önlemek için iki tarafın birbirini anlaması şart.”

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.