Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: RTÜK, televizyonları yanılttı

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun, Doktor Ekrem Karakaya’nın Konya Şehir Hastanesi’nde öldürülmesiyle ilgili haberlere yayın yasağı getirildiğini açıklayarak medyayı yanılttığını yazdı. Bildirici, “RTÜK açıklamasında belirtilen Konya 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2022/2828 sayılı kararı ‘yayın yasağı’ ile ilgili değildi. Ceza Hakimliği’nin, Konya Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine aldığı 2022/2828 sayılı karar ‘gizlilik kararı’ydı. Bu karar uyarınca taraflar ve avukatları dosya içeriğini inceleyemeyecek ve belgelerden örnek alamayacak. Bunun medya ve televizyonlarla bir ilgisi yok” dedi.

Bildirici’nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Sağlıkta şiddet” dün de Konya Şehir Hastanesi’nde Uzman doktor Ekrem Karakaya’yı hedef aldı ama televizyonlar bu cinayetin haberini dahi yayımlayamadı. Nedeni de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun “yayın yasağı“ getirildiği açıklamasıydı.

Çünkü RTÜK, akşam saatlerinde kurumsal sosyal medya hesabından açıklama yaparak, televizyon yöneticilerini uyarmıştı:

“Konya Şehir Hastanesi’nde meydana gelen silahlı saldırı olayına ilişkin Konya 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2022/2828 sayılı kararı ile yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyaya, olaya ilişkin haberlere yönelik yayın yasağı kararı getirilmiştir.”

RTÜK’ün eleştirel kanallara ha bire ceza verdiğini gözeten televizyon yöneticilerinin RTÜK uyarısına uyması doğal. Nitekim aralarında FOX TV’nin de olduğu bazı televizyon kanalları RTÜK’ün “yayın yasağı” açıklaması olduğunu belirterek, haberi yayımlamadılar. NTV, CNN Türk, Halk TV, Tele1 ve KRT gibi kanallar kısaca olayı duyurup tepkileri ayrıntılı yayımladı.

Karar sayısını bile yanlış yazdılar

Ama aslında RTÜK’ün bırakın bu uyarısının içeriğini, açıklamada belirtilen Ceza Hakimliği kararının sayısı bile yanlıştı. RTÜK açıklamasında belirtilen Konya 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2022/2828 sayılı kararı “yayın yasağı” ile ilgili değildi. Ceza Hakimliği’nin, Konya Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine aldığı 2022/2828 sayılı karar “gizlilik kararı”ydı. Bu karar uyarınca taraflar ve avukatları dosya içeriğini inceleyemeyecek ve belgelerden örnek alamayacak. Bunun medya ve televizyonlarla bir ilgisi yok…

Faruk Bildirici’nin yazısının tamamını okumak için tıklayın

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.