Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: YouTube’da en çok izlenenler ve medya

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogundaki yazısında YouTube’da en çok izlenen medya kuruluşlarını değerlendirdi.

Gazeteci Sedef Kabaş gibi Gülşen’in de aylardır hedefte olduğunu vurgulayan Bildirici, şöyle yazdı:

“Video paylaşım platformu YouTube, yaygın medyadan uzaklaştırılan ya da farklı habercilik iddiası olan gazetecilerin de sığınağı oldu. Söyleşiler yapan, gündemi değerlendiren, gelişmeleri irdeleyen, haberlere eleştirel ve değişik açılardan yaklaşan gazeteciler, YouTube’da görüntülü yayın yapıyorlar.

Gazetecilerin bireysel hesapları ya da oluşturdukları dijital medya organizasyonları, milyonlarca insana haber, bilgi, yorum, video, söyleşi gibi içeriklerin ulaşmasını sağlıyor. Ancak bu yolla gelir elde etmeye çalışan gazetecilerin tümünün başarılı olduğu söylenemez. Bu alternatifi seçen gazetecilerin çok azı tatmin edici gelir elde edebiliyor. Çünkü YouTube yayımlanan reklamlardan izlenme süre ve sayılarına göre ödeme yapıyor.

Sedat Peker videoları milat

Erkek gazeteciler arasında en fazla izlenen Cüneyt Özdemir. Abone sayısı 1 milyonun, izlenme sayısı da 358 milyonun üzerinde. Düzenli yayımlanan ‘Cüneyt Özdemir ile gündem’ videolarının yanı sıra ekibi de kültür, spor ve ekonomi programları hazırlıyor. Cüneyt Özdemir, bir yandan da CNN Türk’teki 5N1K programını sürdürüyor.

Cüneyt Özdemir’i, Sabahattin Önkibar, Memduh Bayraktaroğlu, Abdurrahman Uzun, Hadi Özışık, Ruşen Çakır, Can Ataklı, Ünsal Ünlü, Erol Mütercimler gibi isimler izliyor. Bu gazetecilerin izlenme sayıları 30 milyonun üzerinde. Bu hesapların çok izlenmesinin en büyük nedeni, haberlerin perde arkası ve kulis bilgileri verilmesi, aktüel gelişmelerin yorumlanması. Ünsal Ünlü ve Levent Gültekin gibi isimler, analizlerini yayımlarken, bazı gazeteciler de söyleşiler yapıyor.

Kadın gazeteciler arasında ise en çok izlenen Nevşin Mengü. Abone sayısı 446 bin, izlenme sayısı da 81 milyonu aşmış halde. Mengü, ‘Bugün ne oldu’ gibi her gün düzenli programlar hazırlıyor; ayrıca özel söyleşiler yapıyor. Mengü’yü, Özlem Gürses, Sedef Kabaş, Fulya Öztürk ve Şule Aydın izliyor. Ama kadın gazeteciler listesindeki abone ve izleme sayıları, erkek gazetecilere göre hayli düşük.

Nevşin Mengü ve Özlem Gürses gündeme ilişkin yayınlar yaparken, Sedef Kabaş, Bahar Feyzan, Lale Özan Arslan ve Simge Fıstıkoğlu söyleşilerini yayımlıyor. Hande Karacasu ise ‘Sessiz istila’ videoları ile çok izleneler sıralamasında yer alıyor.

Gazetecilerin yayınlarında Sedat Peker’in YouTube’da yayımladığı videolar bir milat. Sedat Peker’in Mart 2021’de video yayımlamaya başlamasından sonra gazetecilerin bu konudaki analiz, yorum ve haberlerini içeren videoların izlenmesinde sıçrama yaşandı.

TV kanalları önde

Asıl dikkat çeken, televizyon kanallarının YouTube hesaplarının abone ve izlenme sayılarının, gazetecilerin abone ve izlenme sayılarından çok daha fazla olması… TV kanalları arasında ilk sırada Show Ana Haber bulunuyor. Diğer TV kanalları gibi Show’un da YouTube’da dizi, gündüz programları ve kısa kesitlerin yer aldığı bir hesapları var; bir de sadece haber programlarının yayımlandığı hesap. İki farklı hesabın izlenme sayıları da çok farklı olabiliyor. Örneğin FOX Haber’in izlenme sayısı 300 binlerde ama FOX’un dizilerin de yayımlandığı hesabının izlenme sayısı 3.5 milyarı aşmış durumda.

Show Haber’i, Haber Global, CNN Türk, Halk TV ve TV 100 izliyor. Show Haber’in izlenme sayısı 4.5 milyarın üzerinde. Global ve CNN Türk de 1 milyarın üzerinde izlenme sayısına sahip. Haber Global’in çok izlenmesinde Candaş Tolga Işık’ın Cem Yılmaz gibi ünlülerin katıldığı ‘Az Önce Konuştum’ programı ile kısa videoların çokluğu önemli etken. Ama yine de TV kanalları arasında kısa süre içerisinde Haber Global’in ikinci, TV 100’ün de beşinci sıraya yükselmesi şüphe yaratıyor. 

TV kanalları gibi haber ajanslarına da ilgi çok yüksek. İHA’nın izlenme sayısı 1 milyarın üzerinde, ikinci sıradaki DHA’nın 700 milyon dolayında. Anadolu Ajansı ise İHA ve DHA’dan çok geride. Ürettikleri içerikler sadece 330 milyon kez izlenmiş. Yeniden yayın yaşamına dönen ANKA’nın izlenme sayısı ise 2 milyon 740 bin kadar.

Gazeteler uyum sağlayamamış

YouTube’da ‘Sokak röportajları’ da yoğun ilgi görüyor. Ortaya Karışık, İlave TV, Ahsen TV, Halk Ekranı, Medyali TV gibi hesaplardan yayımlanan ‘Sokak röportajları’ milyonlarca kez izleniyor. Ortaya Karışık’ın izlenme sayısı 340 milyonu aşmış, onu izleyen dört kanalın izlenme sayıları da 100 milyonun üzerinde.

Basılı gazetelerin haber görüntüleri ve söyleşiler yayımladıkları YouTube hesaplarının abone ve izlenme sayıları çok az. Basılı gazeteler, YouTube’a çok da uyum sağlayamamış gibi görünüyor. İlk sıradaki Türkiye gazetesinin izlenme sayısı bile 300 milyon civarında. Onu Yeni Şafak, Hürriyet ve Cumhuriyet TV izliyor.

Türkiye gazetesi TGRT’den kesitler paylaşıyor. Yeni Şafak, Hürriyet Takvim ve Akşam da farklı içerikler ürettiği için ilgi görüyor. Cumhuriyet TV de güncel politik gelişmelerin yanı sıra belgeseller ve kısa kesitler de yayımlıyor. Ama sadece köşe yazılarının okunduğu Sesli Makalem, Sesli Köşe, Makale Dinle gibi hesapların izlenme sayıları gazetelerin kanallarını aşıyor. Bazı gazeteler, yazarlarının yazılarını seslendirse de bu izlenme sayılarına ulaşamıyor. 

İzleyicilerin katıldığı söyleşi

İnternet Medyası’nda ilk sırayı liderler ve siyasetçilerle yapılan, izleyicilerin de soru sorma olanağı bulduğu ‘Açık Mikrofon Söyleşileri’ ile tanınan Babala TV alıyor.

Babala TV’de Oğuzhan Uğur’un son olarak GP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı ve 6 Ekim’de yayımlanan söyleşiyi izleyenlerin sayısı 4.5 milyonu aşmış. Örneğin Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin söyleşisi 7 milyon kere izlenmiş. Bu kanalın izlenme sayısı toplam 381 milyon. Haber televizyonlarındaki lider söyleşileri, bu izlenme sayılarına ulaşamıyor olabilir.

Babala TV’den sonra 371 milyon izlenmeyle internet medyasında ikinci sırada olan Yurttaş TV de siyasi haber videoları ve söyleşilerin yanı sıra ‘Sokak röportajları’ da yayımlıyor. 

İnternet haber medyasının YouTube hesapları, sadece özgün içerikler üreterek bu mecradan yayın yapan kanalların gerisinde kalıyor.

Kısa görüntüler ilgi görüyor

Ayrıca haber kesitleri ile TV’lerdeki tartışma programlarının yayımlandığı hesaplar da faaliyette.  Spor, magazin, ekonomi, tematik kanalların yanı sıra dini kanallar da hayli aktif YouTube’da. Temelde gördüğüm kadarıyla izleyici, TV kanalları ve diğer mecralarda göremediği farklı içeriklere ya da ilginç kısa görsellere yöneliyor YouTube’da. 

Bütün bu bilgileri, YouTube’da 9 Ekim 2022 tarihindeki abone ve izlenme sayılarıyla hazırladığım tablolara dayanarak aktarıyorum. Erkek gazeteciler, kadın gazeteciler, sokak röportajları, internet medyası, gazeteler, haber kanalları, haber ajansları, dergiler, yabancı medya, ekonomi kanalları, ekonomistler, spor, magazin, tematik kanallar, tartışma programları, sesli köşe yazıları başlıkları altında 16 ayrı tablo hazırladım. 

Bu tabloları yayınlarken iki noktayı vurgulamakta yarar var; Birincisi bazı gazetecilerin hesapları aktif değil ama izlenmeye devam ediliyor; o nedenle tek tek bu durumu belirtmedim. İkincisi, malum olduğu üzere YouTube dijital bir platform ve o nedenle buradaki abone ve izlenme sayılarının bazıları şişirilmiş olabilir.

Ben elbette bütün hesaplardaki sayıların organik olduğu varsayımına dayanarak, analizini yapmaya çalıştım ve Türkiye’nin YouTube’daki görsel medya haritası çıktı ortaya.”

 Kadın Gazeteciler
Erkek gazeteciler
 İnternet medyası
Gazeteler
Haber kanalları
Haber ajansları
Dergiler

Faruk Bildirici’nin yazısının tamamını okumak için tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.