Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mardin’in Işıklar Köyü’nde Süryani ailenin evine taşlı sopalı saldırı

Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Işıklar Köyü’nde (Brahimiye) restore edilen Mor Gevargis Kilisesi’nde geçen pazar günü (5 Haziran) 100 yıl aradan sonra ilk ayin düzenlendi. Ayinin ardından köyde yaşayan tek Süryani aile olan Yılmaz ailesinin evine arazi anlaşmazlığı yaşadıkları aile tarafından saldırıda bulunuldu. Olay sırasında evde bulunan Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, Medyascope’a yaptığı açıklamada, her iki tarafın da birbirinden şikayetçi olduğunu söyledi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Işıklar Köyü’nde restorasyonu tamamlanan Mor Gevargis Kilisesi’nde iki gün önce (5 Haziran Pazar) Süryaniler tarafından 100 yıl aradan sonra ilk defa ayin düzenlendi. Ayine, Mardin Metropoliti Mor Filüksinos Saliba Özmen, Horiepiskopos Gabriyel Akyüz ile Midyat Mor Yakup Manastırı Rahibi Daniel Savcı’nın da olduğu çok sayıda davetli katıldı. Ayinden sonra köyde yaşayan tek Süryani ailesi olan Yılmaz ailesi misafirleri evinde ağırladı. Bu sırada Yılmaz ailesinin arazi anlaşmazlığı yaşadığı Şeyhmus D. ve ailesi tarafından eve taşlı ve sopalı saldırı düzenlendi.

Olayda yaralanan olmazken, saldırı anları güvenlik kameraları tarafından anbean kaydedildi. Olayın bildirilmesi üzerine jandarma köyde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Saldırı sırasında evde bulunan Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, yaşananları Medyascope’a anlattı. Kilisedeki ilk ayinin ardından Yılmaz ailesinin kendilerini evlerine davet ettiğini belirten Akyüz, şöyle konuştu:

“Eve gittiğimizde Yılmaz ailesi ile arazi anlaşmazlığı olduğunu öğrendiğimiz aileden birileri geldi ve evdeki konuşmalarda bu konu tekrar açıldı, tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesini engelledik ama söz konusu kişi evden ayrıldıktan kısa bir süre sonra eve yönelik taşlı ve sopalı saldırı oldu. Biz durumu jandarmaya, vali beye ilettik. Güvenlik güçleri müdahale ederek durumu kontrol altına aldı. Tatsız bir hadise yaşandı. Hadisenin kilisede 100 yıl sonra ayin yapılması ile bir ilgisi yok. Taraflar birbirlerinden şikayetçi oldu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.