Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşı: Severodonetsk’te yüzlerce sivilin barındığı kimyasal tesis vuruldu

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş devam ediyor. Rus birliklerinin son haftalarda saldırılarını yoğunlaştırdığı Ukrayna’nın doğusundaki Severodonetsk’teki yetkililer, bombardıman sonucunda şehirde bulunan kimyasal tesiste büyük bir yangının çıktığını söyledi.

Ukrayna’nın en doğudaki şehri Severodonetsk, haftalardır Rus bombardımanı altında.

Luhansk Bölge Valisi Serhiy Haidai, Ukrayna televizyonuna verdiği demeçte, kimyasal tesisteki yangının hasar görmüş radyatörlerden onlarca ton petrol sızmasının ardından başladığını söyledi.

“Azot kimya tesisi saatlerdir Rus bombardımanı ile karşı karşıya” diyen Haidai, yangında herhangi bir can kaybı olup olmadığını ise kamuoyu ile paylaşmadı. Ukraynalı yetkililer, fabrikadaki yeraltı sığınağında en az 800 sivilin saklandığını belirtiyor.

Severodonetsk’in birçok bölgesinin Rus kontrolü altında olduğunu açıklayan Haidai, “Askerlerimiz sokak savaşlarını kazanıyor. Ancak düşman birlikleri toplarla birliklerimizin barınak olarak kullandığı evleri yıkıyor. Bir sokaktan düşmanı çıkardığımızda, tanklarını ve toplarını bölgedeki evleri yok etmek için kullanmaya başlıyorlar” dedi.

Severodonetsk çatışmaların merkezi haline geldi

Haidai öte yandan Severodonetsk’teki mevcut durumun “zor ama kontrol altında” olduğu bilgisini kamuoyu ile paylaştı.

Severodonetsk, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaları giderek artırdığı kentlerin başında geliyor. Severodonetsk ve yanındaki Lisiçansk şehirlerini ele geçirmek, Rus ordusunun Donbas’ta kontrolü sağlaması açısından çok önemli.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus birliklerinin Donbas’ta çok önemli kayıplar verdiğini söyledi. Kiev yönetimi, Moskova’nın en az 10 kat daha fazla silaha sahip olduğunu belirterek, Batılı müttefiklerinden daha fazla askeri yardım talep ediyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.