Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, Turkey, Türk derken kafalar karıştı, tweetler atıldı, tweetler silindi: Türk Hava Yolları Türkiye Hava Yolları mı olacak?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Artık Turkey yok, Türkiye var. Bundan sonra uçaklarımızın gövdesine de Turkish Airlines yerine Türkiye Hava Yolları yazacağız” demişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Erdoğan’ın bu açıklamasını önce paylaştı, sonra sildi.

Türksat Genel Müdürlüğü’nün Gölbaşı yerleşkesindeki Türksat 5B Uydusu Hizmete Alma Töreni’ne katılan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin uluslararası alanda “Turkey” olarak kullanılan isminin “Türkiye”ye çevrilmesi hakkında konuştu.

“Artık ‘Turkey’ yok, ‘Türkiye’ var”

Türkiye’nin bu konudaki adımları hakkında konuşan Erdoğan, bundan sonra Turkish Airlines yerine “Türkiye Hava Yolları”nın yazılacağını belirtti. Konuşmasına “Artık Turkey yok, Türkiye var” diyerek başlayan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bundan sonra uçaklarımızın gövdesine de ‘Turkish Airlines’ değil, ‘Türkiye Hava Yolları’ yazacağız.”

İletişim Başkanlığı önce paylaştı, sonra kaldırdı

Erdoğan’ın bu açıklamasını sosyal medya hesaplarından paylaşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, gelen tepkiler üzerine bu tweetini kaldırdı.

İşte Twitter’dan gelen tepkiler:

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 4 Aralık 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan genelgede, ihraç edilen ürünlerde “Made in Turkey” yerine “Made in Türkiye” ifadesinin kullanılmaya başlanacağı belirtilmişti.

Genelgede, “Türkiye” markasını güçlendirme çalışmaları kapsamında, başta diğer devletler ve uluslararası kurum, kuruluşlarla resmi ilişkilerde olmak üzere, her türlü faaliyet ve yazışmalarda, “Turkey”, “Turkei”, “Turquie” ve benzeri ibareler yerine “Türkiye” ibaresi kullanılacağı da aktarılmıştı.

Bu hamlelerden sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Birleşmiş Milletler’e (BM) bir mektup gönderildiğini belirtmiş ve şöyle yazmıştı: “BM Genel Sekreteri’ne bugün gönderdiğim mektupla ülkemizin BM nezdinde yabancı dillerdeki adını da ‘Türkiye’ olarak tescil ediyoruz.”

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1531646945915285505?s=20&t=Vt66EBPaUxpNMMfVaXEOuw

2 Haziran’daki BM Güvenlik Konseyi’nde Uluslararası Hukuk İhlalleri Karşısında Hesap Verilebilirlik ve Adaletin Güçlendirilmesi isimli oturuma katılan diplomat Ayşe İnanç’ın önündeki ülke ismi de ilk kez “Turkey” yerine “Türkiye” olarak kullanılmıştı.

Türkiye’nin bu hamlesinin, İngilizce’de “Turkey” kelimesinin “hindi” sözcüğü ile aynı anlama gelmesinden kaynaklı oluşabilecek olumsuz çağrışımlardan kaçınmak ile bağlantılı olduğu belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.