Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 118. gün: Rus gazeteci Dmitry Muratov, Nobel ödülünü 103 milyon dolara açık artırmaya çıkardı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Bağımsız Rus gazetesi Novaya Gazeta’nın genel yayın yönetmeni Dmitry Muratov, Nobel Barış Ödülü madalyasını 103,5 milyon dolara açık artırmaya çıkardı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Afrika’nın Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında rehine olduğunu söyledi.

Bağımsız Rus gazetesi Novaya Gazeta’nın genel yayın yönetmeni Dmitry Muratov’un açık artırmaya çıkardığı Nobel Barış Ödülü madalyası, 103,5 milyon dolara satıldı. Madalyayı satın alanın ismini açıklamayan Heritage Auctions Müzayede Evi yetkilileri, elde edilen gelirin Ukrayna’da yerinden edilmiş çocuklara yönelik insani yardımda kullanılacağını belirtti.

Satıştan elde edilen tüm paranın Ukrayna’daki savaştan kaçan mültecilere yardım için harcanacağını söyleyen Muratov, “Bugünün en önemli mesajı, insanların bir savaşın devam ettiğini ve en çok acı çeken kişilere yardım etmemiz gerektiğini anlamalarıdır” dedi.

Rusya’da ifade özgürlüğünü savunduğu için 2021’de Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Muratov, 1993 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bir grup arkadaşıyla Novaya Gazeta’yı kurdu. 2000 yılından bu yana, araştırmacı muhabir Anna Politkovskaya da dahil olmak üzere gazetede çalışan altı gazeteci çalışmalarıyla bağlantılı olarak öldürüldü. Novaya Gazeta, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra Mart 2022’de faaliyetlerini askıya aldı.

Zelenskiy, Afrika’nın Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında rehine olduğunu söyledi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün (20 Haziran) Afrika Birliği’ndeki konuşmasında Afrika’yı Rusya’nın savaşının “rehinesi” olarak nitelendirdi. Zelenskiy, “Afrika aslında devletimize karşı savaş açanların bir rehinesidir. Bu savaş size ve ülkelerinize çok uzak görünebilir. Ancak feci şekilde yükselen gıda fiyatları, savaşı milyonlarca Afrikalı ailenin evlerine getirdi” dedi. Ukrayna lideri, hükümetinin, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarında kapana kısılmış tahıl rezervlerinin önündeki engeli kaldırmak için müzakereler yürüttüğünü söyledi.

Toplantıya katılan Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, “Afrika, uluslararası hukuk kurallarına, çatışmaların barışçıl çözümüne ve ticaret özgürlüğüne saygı göstermeye devam ediyor” dedi. Bu ayın başlarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de konuyu görüşen Sall, Afrika ülkelerinin Ukrayna’daki savaşın masum kurbanları olduğunu ve Rusya’nın Afrika’nın acılarını hafifletmeye yardımcı olması gerektiğini söyledi.

BBC’nin haberine göre sanal ortamdan düzenlenen oturuma 55 devlet başkanı davet edildi ancak yalnızca dördü katıldı. Ülkelerin geri kalanları ise temsilcilerini gönderdi. Mart ayında, 17 Afrika ülkesi işgali kınamak için yapılan Birleşmiş Milletler oylamasında çekimser kalmıştı.

Ukrayna’nın işgalinin ve ülkedeki tahıl ihracatının bloke edilmesi, tahıl ve gübre kıtlığına yol açtı ve milyonlarca insanı açlık tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Ukrayna’nın tahıl ihracatının bloke edilmesi gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Rusya’dan, Kaliningrad’a mal geçişini yasaklayan Litvanya’ya misilleme tehdidi

Rusya, Litvanya’nın kendi topraklarından bazı malların Rusya’nın Kaliningrad şehrine geçişini yasaklamasının ardından misilleme tehdidinde bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Kaliningrad şehri ile Litvanya arasındaki kargo geçişi yakın gelecekte tamamen restore edilmezse, Rusya ulusal çıkarlarını korumak için harekete geçme hakkını kullanır” dedi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Litvanya’nın sadece AB’nin yaptırım kararını uyguladığını söyledi.

Borrell konu ile ilgili açıklamasında, “Rus misillemesi konusunda her zaman endişeliyim. Kaliningrad ile Rusya’nın diğer bölgeleri arasındaki kara geçişi yasaklanmadı. Yaptırım uygulanmayan insan ve malların geçişi devam ediyor ve Litvanya herhangi bir tek taraflı ulusal kısıtlama kararı almadı. Litvanya suçlu değil. Litvanya her ne yapıyorsa yönergeler sağlayan Avrupa Komisyonu ile istişareler sonucunda yapıyor” dedi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis de Moskova’nın yanlış bilgi yaydığını ve Litvanya ve Kaliningrad arasındaki tedarikin AB’nin Rusya’ya yönelik çelik ve demir tedarikini yasaklayan yaptırım kararını uygulayarak yasal olarak devam ettiğini söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Rusya’nın Litvanya’yı tehdit etme hakkı yok. Rusya, Ukrayna’yı sebepsiz ve haksız işgalinin sonuçlarından tamamen kendisi sorumludur. Litvanya’nın ilkeli duruşunu takdir ediyoruz ve Litvanyalı dostlarımızın yanındayız” dedi.

Rusya: Ukrayna füzeleri Karadeniz gaz platformlarını vurdu

Rus yetkililer, Ukrayna’nın Karadeniz’deki üç doğalgaz kulesine füze saldırısı düzenlediğini ve Kiev’in Rusya’nın deniz hakimiyetini zayıflatma girişimlerinin arttığını söyledi.

Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov, saldırılar sonucunda yedi kişinin kaybolduğunu ve üç kişinin yaralandığını belirtti.

Boyko kuleleri olarak adlandırılan doğalgaz kuleleri 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği dönemde Rusya tarafından ele geçirilmişti. Kiev yönetimi, Rusya’nın doğalgaz kulelerini askeri keşif ve Karadeniz’in daha büyük bir bölümünün kontrolünü sağlamaya yardımcı olmak için kullandığına inanıyor.

Finlandiya ve İsveç’in NATO çıkmazı devam ediyor

Türkiye’nin, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasına yönelik itirazları devam ediyor. Ankara, iki ülkenin NATO üyeliği konusunda önümüzdeki hafta yapılacak NATO zirvesini son tarih olarak görmediğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Brüksel’deki müzakerelerde ilerleme kaydedilmediğini ancak Ankara, Stokholm ve Helsinki arasındaki müzakerelerin devam edeceğini söyledi.

Almanya Başbakanı Scholz’a göre Putin, Rusya’ya yayılan “demokrasi kıvılcımından” korkuyor

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’ya yayılan “demokrasi kıvılcımından” korktuğunu söyledi. Scholz, basına verdiği demeçte, “Rusya Devlet Başkanı, çevresinde giderek birbirine daha da yakınlaşan bir hukuk temelli demokrasiler topluluğu olduğunu kabul etmelidir. Putin ülkesine yayılan demokrasi kıvılcımlarından açıkça korkuyor” dedi.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.