Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tüketici güven endeksi 2004’ten beri en düşük seviyede

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. TÜİK’e göre mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında azaldı. Mayıs ayında 67,6 olan endeks, haziran ayında 63,4 seviyesine geriledi.

TÜİK ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketinin sonuçları açıklandı. Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında azaldı.

Mayıs ayında 67,6 olan endeks, haziran ayında 63,4’e geriledi.

Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülüyor.

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değerlendiriliyor.

Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

2004’ten beri en düşük seviye

Bugün açıklanan veriyle beraber tüketici güven endeksi, 2004 yılından beri en düşük seviyesine geriledi. 2012 yılından beri ölçülen endeks, hiç 100’ün üzerine çıkmadı. Görülen en yüksek seviye 2014 Nisan’ında, 97,4 olarak ölçüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.