Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (24 Haziran – 30 Haziran): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyen: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

  • Cadı Üçlemesi 15+

Yönetmen ve senarist Ceylan Özgün Özçelik’in Cadı Üçlemesi’nin ikinci filmi “15+”, kadınların evlilikleri boyunca maruz bırakıldıkları fiziksel ve psikolojik şiddeti anlatıyor. Belgeselde iki kadın, yaşadıklarını cezaevlerinden aktarıyor.

Sadece MUBI platformu üzerinden seyirciyle buluşacak film, 25 Haziran’dan itibaren MUBİ Türkiye’de yayında. Filmin fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

  • This Much I Know to Be True’dan yeni fragman

Müzisyen Nick Cave ve Warren Ellis’in hayatlarına, dostluğuna ve salgın sonrası yaşamlarına odaklanan belgesel “This Much I Know to Be True”dan yeni fragman yayınlandı. Fragmanda, Nick Cave’i, kendi yaptığı heykellerden bahsederken dinliyoruz.

Türkiye prömiyerini İKSV Galaları kapsamında yapan film, 8 Temmuz’dan itibaren 4K kalitede MUBI Türkiye’de.

  • Okul Tıraşı 

Dünya prömiyerini mart ayında çevrimiçi düzenlenen Berlin Film Festivali’nde yapan “Okul Tıraşı”, festivalde Türkiye’yi temsil eden tek filmdi. Film, festivalin Panorama bölümünden FIPRESCI Ödülü’yle döndü. 

“Okul Tıraşı”, Doğu Anadolu’da yatılı bir okulda yaşananları anlatıyor. Filmde bir gün öğrencilerden birinin hastalanmasıyla izleyiciler okul idaresinin baskıcı yapısını, çocukların kendi içlerinde direnişini izlemeye başlıyor. 

Dilerseniz filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Kadına yönelik şiddete dansla tepki – “İnsanlar bir şeyleri dinlediklerinde duyuyorlar ama izlediklerinde yaşıyorlar”

Açı Lisesi öğrencileri tarafından kurulan Kadın Dans Tiyatrosu, “KADIN” isimli performanslarıyla, kadınların yaşadıkları hak ihlallerine sanat aracılığıyla dikkat çekiyor. Üç kadının şiddetle mücadelesini dans tiyatrosu şeklinde sahneye taşıyan topluluk, gösteriden elde edilen geliri her defasında kadın ve çocukların istihdamını destekleyen çeşitli yardım kuruluşlarına bağışlıyor.

Topluluğun hikâyesini, Kadın Dans Tiyatrosu’nun yönetmeni ve koreografı İlayda Özne Ertay ile konuştuk:

  • Tatavla Sahne’de ne oldu?

İstanbul-Beyoğlu’ndaki Tatavla Sahne, bir izleyicinin defalarca belediyeyi arayıp şikayette bulunması üzerine faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Yaşananları Edanur Tanış ve Baran Yalçınkaya, sahnenin kurucularından Tuba Zehra Sağlam, Eraslan Sağlam ve genel koordinatör Balca Yücesoy ile konuştu.

Sahne çalışanlarının iddialarına göre bir günde 20 kere Beyoğlu Belediyesi’ni arayan izleyici, lavaboda kağıt havlu olmaması ve çamaşır makinesinin tuvalette bulunması nedeniyle ısrarlı bir şekilde şikâyetçi oldu. Tatavla Sahne yaşananlar üzerine konuk ekipleri, belediyeyi ve izleyicileri mağdur etmemek için faaliyetini bir süreliğine durdurma kararı aldı.

  • Biz Ne Okuduk? – Sahneye Adanmış Bir Ömür: Metin Akpınar”

Gazeteci ve yazar Zeynep Miraç’ın biyografi kitabı “Sahneye Adanmış Bir Ömür: Metin Akpınar”, Can Yayınları bünyesinde kurulan yayınevi Mundi Kitap’tan çıktı. Kitabın hikâyesini dinlemek için Miraç’ı İstanbul  Nişantaşı’ndaki ofisinde ziyaret ettik. Miraç, Metin Akpınar’ın hayatını anlatma fikrinin çıkış noktasından ve kitabın içindeki yaşanmışlıklardan bahsetti.

Kendisini kitap yazmaya iten motivasyonu “Metin Akpınar gibi sanatçılar, buralarda, bu topraklara ‘rağmen’ Metin Akpınar oluyorlar” diye açıklayan Miraç, “Tüm o ‘rağmen’lerin hikâyelerini herkesle paylaşmak isteğiyle” bu yola çıkmış.

Yazar Zeynep Miraç’la sohbetimize buradan ulaşabilirsiniz:

  • Biz Nereyi Gezdik? – Kalyon Kültür’den yeni sergi: ŞAŞAA

Sanatçı Jonathan Monaghan’ın şu ana kadar düzenlenen en kapsamlı kişisel sergisi “ŞAŞAA”, İstanbul-Şişli’de bulunan Kalyon Kültür’de kapılarını açtı. Ceren ve Irmak Arkman küratörlüğünde düzenlenen sergide, farklı teknikler kullanılarak üretilen video yerleştirme eserler yer alıyor. Barok dönemin gösterişiyle dijital çağın aşırılığını ortak bir noktadan ele alan sergi, popüler kültür, kurumsal otorite ve teknolojiye aşırı bağımlılık gibi kavramlar üzerinde düşündürmeyi hedefliyor. Ziyaretçileri video oyun yaratıcılığıyla üretilmiş işler arasında bir gezintiye çıkaran “ŞAŞAA”yı, serginin küratörlerinden Ceren Arkman ile konuştuk.

  • Berlin Bienali

Almanya’nın başkenti Berlin’de, çeşitli yerlerde düzenlenen çağdaş sanat sergisi “Berlin Bienali”, bu yıl 12. kez kapılarını açtı. Bienal, 12. edisyonunun temasını sömürgecilik, ataerkillik ve kapitalizmin yol açtığı yıkım üzerine kuruyor.

Küratörlüğünü Fransız-Cezayirli sanatçı Kader Attia’nın üstlendiği Bienal, daha eşitlikçi bir dünyanın yeniden kavramsallaştırılabilmesi için gereken değişim adımlarını irdeliyor.

11 Haziran’da başlayan Bienal, 18 Eylül’e kadar şehrin altı farklı mekanında ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

  • Ne Dinlesek?

Müzisyen Beyoncé’nin altı yıl aradan sonra temmuz sonunda yayınlayamaya hazırlandığı yeni albümü Renaissance’tan ilk tekli çıktı.

  • Gomidas Buradaydı

 

Gomidas oyununa eşlik eden Lusavoriç Korosu’nun şefi Hagop Mamigonyan, Gomidas’ın ve sayıları giderek azalan kilise korolarının Ermeni kültüründeki önemini anlatıyor.

  • Artists Working at The Met

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) sanat müzesi The Metropolitan Museum of Art (The Met), çalışanlarının ürettiği eserlerin yer aldığı sergiyi ilk kez halka açtı. 

The Met, 1935 yılından bu yana çalışanlarınız eserlerini sergilediği bir etkinlik düzenlese de, ilk defa bu sergiyi herkese açtı. 

“Art Work: Artists Working at The Met” isimli sergide, müzenin sergiye katılmak isteyen 450’yi aşkın çalışanının eserleri yer alıyor. 

6 Haziran’da kapılarını açan serginin küratörlüğünü müzenin sergi tasarım müdürü Daniel Kershaw üstleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.