Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cinsel saldırıya maruz bırakıldıklarını açıklayan 550 kadından Uber’e dava

Uber sürücüleri tarafından cinsel tacize ve saldırıya maruz bırakıldıklarını açıklayan 550 kadın, şirkete dava açtı. İddiaya göre Uber, kendi sürücülerinin cinsel taciz ve saldırıda bulunduğunu fark etmesine rağmen herhangi bir müdahalede bulunmadı.

ABD merkezli ulaşım ağı şirketi ve araç çağırma platformu Uber’in sürücüleri tarafından cinsel tacize ve saldırıya maruz bırakıldıklarını belirten 550 kadın, şirkete dün (13 Temmuz) San Fransisco Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde dava açtı.

Dava dosyasında kadın yolcuların Uber sürücüleri tarafından kaçırıldığı, cinsel tacize maruz bırakıldığı, haksız yere hapsedildiği, takip ve taciz edildiği veya başka bir şekilde saldırıya uğradığı iddiaları yer aldı.

Hukuk bürosu Slater Slater Schulman‘ın avukatlarının şikayet dilekçesinde, cinsel saldırıların birden fazla eyalette gerçekleştiği iddia edildi. Avukatlar ayrıca en az 150 vakanın daha araştırıldığını söyledi.

Bir Uber sözcüsü ise dava ile ilgili, “Cinsel saldırı korkunç bir suç ve her ihbarı ciddiye alıyoruz” dedi.

Davanın içeriği ne?

Dava dosyasında, 2014’te Uber’in kendi sürücülerinin kadın yolculara cinsel tacizde bulunduğunu ve tecavüz ettiğini fark ettiği öne sürüldü. Ayrıca şirketin cinsel taciz ve saldırıları fark etmesine rağmen müşteri güvenliği üzerinde büyümeye öncelik verdiğini savunuldu.

Slater Slater Schulman’ın kurucu ortağı Adam Slater, “Uber’in tüm iş modeli, insanlara eve güvenli bir yolculuk sunmaya dayanıyor ancak sürücü güvenliği hiçbir zaman onların endişesi olmadı. Büyüme, yolcuların güvenliği pahasınaydı” dedi.

Uber geçen ay, 2020’de 141’i tecavüz olmak üzere 998 cinsel saldırı yaşandığını gösteren ikinci ABD Güvenlik Raporu’nu yayımladı. Raporda şirket, 2019 ve 2020 arasında en şiddetli beş cinsel saldırı kategorisine ilişkin toplam 3 bin 824 rapor aldığını açıkladı.

Firmanın 2017’den 2018’e kadar yaşanan olayları detaylandıran ilk güvenlik raporu ise 5 bin 981 cinsel saldırının rapor edildiğini ortaya koymuştu.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.