Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uber Belgeleri (4) | Eski ABD Başkanı Obama’nın danışmanları Uber’i dünyaya nasıl pazarladı?

Uber için çalışan David Plouffe, eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama’nın eski kampanyacısı Matthew Barzun’a 2015’in başlarında bir e-posta yolladı. E-postada şu ifadeler yer alıyordu: “Umarım siz ve aileniz iyisinizdir. 9 ve 10 Aralık’ta Londra’da olacağım. Influencer’lar ile önerdiğiniz etkinliğe o günlerden birinde ev sahipliği yapma şansınız var mı? Uber, Trump, Clinton vb. tartışacak çok şey var… David.”

Barzun’a yakınlığıyla bilinen bir büyükelçilik personeli aralıkta Plouffe’un konser ekonomisi hakkında konuşma yaptığı bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerinden Sorumlu Devlet Bakanı Anna Soubry, gölge bakan Kevin Brennan, etkili milletvekilleri, hükümet yetkilileri, gazeteciler ve iş insanları da katıldı.

David Plouffe

David Plouffe, Travis Kalanick’in “büyük taksi kartellerini ele geçirme’ planının en önemli aktörüydü

Gezi sırasında Plouffe, Uber için turlar düzenledi. BBC, dönemin Londra Belediye Başkan Adayı Zac Goldsmith ve Mayfair’deki potansiyel bir Rus yatırımcının yöneticileri ile görüştü. Bununla birlikte Kamu Politikaları Araştırma Enstitüsü düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı.

Uber’in o dönemki CEO’su Travis Kalanick, Uber’in “büyük taksi kartellerini” ele geçirmesine yardım edecek birini istedi. Ticari kampanya yürütücüsü olan Plouffe, deneyimini şirketin liderlere, yetkililere ve diplomatlara erişmesini sağlamak için kullanarak Uber’in küresel lobicilik çabasında merkezi figürlerden biri haline geldi.

Belgeler, Plouffe’un ulaştırma sektörünü açmaya yönelik amansız kampanyasında Uber’e yardım etmek için ülke ülke dolaştığını gösteriyor.

Sorun çıkan şehirlerde ilişkileri yumuşatma görevleri üstlendiler

Belgeler ayrıca Uber’in sorun yaşadığı şehirlerdeki ilişkileri yumuşatmak için hem Plouffe hem de Plouffe ile birlikte çalışan Jim Messina tarafından tanınan ABD büyükelçilerinden nasıl yardım istediğini açıkça gösteriyor. Görüştükleri çoğu diplomat ise Obama’nın bağışçılarıydı. 

Jim Messina

2014 yılına dayanan bir belgeye göre Uber, eski ABD hükümet yetkililerini genişleme planlarının anahtarı olarak görüyordu. Uber ayrıca Plouffe’un ABD’nin Hollanda Büyükelçisi Tim Broas ile gizli bir görüşme yapmasını da istedi.

Uber yetkilileri, şiddeti bir koz olarak kullanıyorlardı

Plouffe, gittiği birçok ülkede taksiciler tarafından fark edilerek protestolara maruz kalan Uber yetkililerinden biri. Belgelere göre, Uber’deki yöneticiler protestoları şirketin itibarını artırmak için yararlı bir kaldıraç olarak görüyordu. Ploufe da yaşadığı protestolara atıfta bulunarak 2016’da Mısır’ın başkenti Kahire’de şunları söyledi: 

“Dünya çapında bazı şiddet olayları gördük ancak bu genellikle hükümetle düzenleyici angajmanı hızlandırıyor.”

Plouffe yaptığı açıklamada, Uber’de çalışırken aradığı herhangi bir kamu görevlisiyle olan ilişkisini ve Obama yönetimi için çalıştığını reddetti.

Plouffe, Ocak 2017’ye kadar Uber için çalıştı. Plouffe’un ayrılmasından bir ay sonra, Chicago Etik Kurulu, Obama’nın şefi olarak görev yapan dönemin Şikago Belediye Başkanı Rahm Emanuel’i yasadışı lobicilik yaptığı için 90 bin dolar para cezasına çarptırdı.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.