Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolonlarının kesildiği iddia edilmişti – 11 kişinin hayatını kaybettiği Yılmaz Erbek Apartmanı’nın yerine yapılan binanın alt katına yine BİM açıldı

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde hayatını kaybeden 119 kişiden 11’i Yılmaz Erbek Apartmanı’nda bulunuyordu. Binanın çöken kısmının altındaki Birleşik Marketler A.Ş. (BİM) mağazasında kolonların kesildiği ve binanın bu sebeple çöktüğüne ilişkin iddialar, ilgili duruşmalarda müştekiler tarafından dile getirilmişti. Depremde BİM’de bulunan eşini kaybeden Fatma Bal’ın markete karşı açtığı dava yargı sürecindeyken, çöken apartmanın yerine yapılan binanın alt katına müzikli tören düzenlenerek yine BİM açıldı.

Binanın çökmesiyle ilgili ilk duruşma 3 Eylül 2021’de yapıldı. Bu duruşmada pek çok müşteki söz alarak binada yer alan BİM’de kolonların kesildiğine dair beyanlarda bulundu.

“Arka tarafta kolon vardı ancak ön tarafta yoktu” 

Medyascope olarak izlediğimiz duruşmada, depremin yaşandığı gün BİM’de çalışan Bahadır Oruç, “Arka tarafta kolon vardı ancak ön tarafta yoktu” demiş, ayrıca işletmedeki kamera sisteminin çalıştığına değinmişti. Bunun üzerine hâkim, “Bize ‘Çalışmıyor’ denilerek görüntüler verilmedi” diye yanıt vermişti.

“Kolon ortadan ikiye yarıldı”

Aynı duruşmada söz alan müşteki Emel Uçar, deprem sırasında markette bulunduğunu belirterek, “Eşim ile alışveriş için BİM’deydik, orta kasadaydık. Birden her yer sarsılmaya başladı ve giriş tarafında, köşede bulunan kolonun ortadan ikiye yarıldığını gördüm” diye konuşmuştu. 

“Demir Market’in içinde kolonlar vardı ancak BİM’de yoktu”

Yılmaz Erbek Apartmanı’nda çalışan Süleyman Oruç ise “Apartmanın yakınlarında bulunan Demir Market’in içinde girişte kolonlar vardı ancak BİM’de yoktu” demişti.

“BİM’e verildikten sonra duvarlar ve üç kolon yıkıldı”

Depremde çöken Yılmaz Erbek Apartmanı’nın altıdaki BİM, 2001’de açılmıştı. O dönemde apartmanın karşısında kuaför dükkanı işleten Uğur Örük mahkemede, şu ifadeyi vermişti: “Dükkanım Yılmaz Erbek Apartmanı’nın tam karşısındaydı. İlk yapıldığında sekiz dükkan vardı, birbirinden duvarlarla ayrılmıştı. BİM’e verildikten sonra duvarlar ve üç kolon yıkıldı.

“Marketin önüne gidip protesto edeceğiz

Arife günü (8 Temmuz 2022) Yılmaz Erbek Apartmanı’nın yerine yapılan binanın alt katına BİM açıldı. Deprem sırasında markette olan eşini kaybeden Fatma Bal, Medyascope‘a “11 kişinin öldüğü yerde müzikle yine BİM market açıyorlar. O gün oraya gidecektim, yakınlarım zor sakinleştirdi. Depremzede arkadaşlarımızla o marketin önüne gidip protesto edeceğiz” diye konuştu.

Fatma Bal, deprem sonrasında yaşadıklarını Medyascope’a anlatmıştı: 

Müteahhit 15 yıl ceza aldı

Apartmanın çökmesiyle ilgili davada karar duruşması ise 15 Haziran’da yapıldı ve tutuklu sanık müteahhit Mustafa Yılmaz’a 15 yıl, tutuksuz sanıklar statik proje müellifi Ali Özsoy’a 10 yıl, yapı denetim şirketi yetkilileri Binay Bükey ve Eşref Perviz Toğulga ile fenni mesul Nurettin Bozdoğan’a 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.