Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Fransa Bisiklet Turu: 14. etabın ardından

Fransa Bisiklet Turu’nun Saint-Etienne – Mende arasında koşulan 14. etabını Team BikeExchange-Jayco takımından Michael Matthews kazandı. 

Fransa Bisiklet Turu’nun Saint-Etienne – Mende arasında koşulan, 192.5 kilometrelik 14. etabını Team BikeExchange-Jayco takımından 31 yaşındaki Avustralyalı bisikletçi Michael Matthews kazandı. Bitime 52 kilometre kala yaptığı kaçışla galibiyete giden Matthews, takımı BikeExchange-Jayco’ya bu yılki ikinci etap galibiyetini getirdi. 15 saniyelik farkla EF Education-Easypost takımından İtalyan bisikletçi Alberto Bettiol ikinci sırayı elde ederken, Groupama-FDJ takımından Fransız Thibaut Pinot üçüncü oldu. 

14. etabın profili

Etabın son 50 kilometresinde yaşananlar ise şöyle:

52 kilometre kala: Michael Matthews atağa kalkıyor. Takipçileri ile arasındaki fark 20 saniye civarlarında.

48 kilometre kala: Lotto-Soudal takımından Andreas Kron, Bora-Hansgrohe takımından Felix Grosschartner ve Bahrain-Victorious takımından Luis Leon Sanchez takip grubunun önünde Matthews’ü yakalamak için tempo yapıyor. Matthews’ün 12 saniyelik avantajı bulunuyor. Peloton ise 12 dakika geride.

38 kilometre kala: Kron, Sanchez ve Grosschartner üçlüsü Matthews’ü yakalıyor. Arkalarındaki takip grubu ile 32 saniye fark sürüyor. Peloton ise 13:30 geride. 

33 kilometre kala: Lider grup 5 kilometre uzunluğunda ve ortalama yüzde 6 eğime sahip Cote de La Fage tırmanışına başlıyor. Takip grubu ile aralarındaki fark 30 saniye.

30.3 kilometre kala: Lider grup tırmanış zirvesini geçiyor. Takip grubu ile aralarındaki 30 saniyelik fark devam ediyor. Louis Meintjes an itibarıyla genel klasmanda ilk 3’e giriyor. Etabın sonuna kadar bu farkı sürdürürse onu podyumda görebiliriz.

25 kilometre kala: Lider gruptaki Andreas Korn’un tekeri patlıyor. Onun için etap galibiyeti şansı kalmadı. Pelotonda ise öne gelen Primoz Roglic tempo yapıyor. Lider grubun 14:30 gerisindeler.

18 kilometre kala: Jumbo-Visma takım halinde pelotonun önünde tempoyu artırıyor. Artan tempo ile bölünmeler meydana geldi. Roglic ve Tom Pidcock geri kalıyor. Lider grup takip grubunun 37 saniye önünde, peloton ise 13:45 geride. 

13 kilometre kala: Dörtlü lider grup son ikinci kategori tırmanış öncesinde takip grubunun 38 saniye önünde yer alıyor. 

5 kilometre kala: Lider grup son tırmanışa doğru yaklaşırken takip grubu ile arasında 36 saniyelik fark devam ediyor. Geri düşen Tom Pidcock ise sarı mayo grubunu yakalamayı başardı. 

4.5 kilometre kala: Son tırmanış olan Cote de la Croix Neueve Montee Jalabert’e gelinirken lider grubun  takip grubuna karşı 21 saniyelik avantajı var.

3.5 kilometre kala: Michael Matthews atağını yaparak Grosschartner ve Sanchez ile arasındaki farkı açıyor. Alberto Bettiol ise Matthews’ün sadece 10 saniye gerisinde.

2.5 kilometre kala: Tırmanışın yüzde 14 eğim olan bölümünde Bettiol, Matthews’ü yakalıyor. 

2 kilometre kala: Bettiol, Matthews’ü geride bırakıyor. Tırmanışın bitmesine 600 metre kaldı. 

1.5 kilometre kala: Matthews geriden gelerek Bettiol’u geçiyor ve Dağların Kralı puanlarını alıyor. 

Son kilometre: Michael Matthews yakaladığı ivmeyi devam ettiriyor ve etabı kazanıyor. Alberto Bettiol ikinci sırayı aldı. Gerilerden gelen Thibaut Pinot ise podyumun son sırasında. 

Michael Matthews’ün galibiyet sevinci:

Son kilometrede yaşananlar:

14. etabın özeti:

14. etabın ardından oluşan mayo tablosu:

Tur bugün Rodez-Carcassonne arasında koşulacak 202.5 kilometre uzunluğundaki 15. etap ile devam edecek.

15. etabın profili

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.