Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hakkındaki kırmızı bülten kaldırılmıştı: Haitili Samir Handal Kocaeli’de mahsur kaldı

Uzun yıllardır ABD’de yaşayan Haiti vatandaşı Samir Handal, Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse‘in geçen sene evinde uğradığı suikastın şüphelisi olduğu gerekçesiyle iade talebiyle yargılanıyordu. Mahkeme, Haiti’ye iadesinin reddine oyçokluğuyla karar verdikten sonra tahliye edilen Handal, kaldırılan Interpol kararının üzerindeki tahdit numarası polis tarafından silinmediği için Kocaeli İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’nde bekletiliyor.

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse’in, 7 Temmuz 2021’de evinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiği suikastın şüphelisi olduğu gerekçesiyle Türkiye’de iade yargılaması yapılan Samir Handal hakkında mahkeme, kararını iki hafta önceki duruşmada verdi. Davayı gören İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, “iade gerekçelerinin yeterli olmadığına” kanaat getirerek Handal’ın Haiti’ye iadesini reddetti. 

Ankara Sincan Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Handal, karardan yaklaşık iki hafta önce tahliye edilse de hakkında Interpol’ün 2021 sonunda çıkardığı ve 8 Nisan’da iptal ettiği kırmızı bülten üzerindeki tahdit numarası kaldırılmadığı için Kocaeli İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’nde bekletiliyor. 

“İstanbul Havaalanı’ndan geri çevrildi”

Handal’ın avukatı Mahmut Barlas, Handal’ın 4 Temmuz’daki tahliyesinden Kocaeli’de bekletilmesine kadar geçen iki haftalık süreci şöyle anlattı:

“İlk geceyi Ankara’da karakolda geçirdikten sonra ertesi gün Akyurt Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi. 15 Temmuz’a kadar burada kaldıktan sonra hakkında Göç İdaresi tarafından sınır dışı kararı çıktı. Kararın ardından Ankara’dan İstanbul’a sekiz saatlik otobüs yolculuğu ile gitti. İstanbul Havaalanı’na geldikten sonra ise Interpol tarafından çıkarılan kırmızı bülten gerekçe gösterilerek yurt dışına gitmesi engellendi. Handal, en yakındaki iade merkezi olduğu için Kocaeli İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi ve burada bekletiliyor.”

Sınır dışı kararı

“Türk yetkililer kırmızı bültendeki tahdit kodunu kaldırmadı”

Avukat Mahmut Barlas, müvekkilinin, iptal edilen kırmızı bültendeki tahdit kodu kaldırılmadığı için geri gönderme merkezine gönderildiğini söyledi. Tahdit kodunu Interpol Daire Başkanlığı’nın kaldırması gerektiğini ancak bu kurumdan “Adalet Bakanlığı olmadan kodu kaldıramayacağı” cevabını aldığını belirten Barlas, “Karar hiçbir merciinin onayına tabi değil, Türk makamları yalnızca prosedürü uygulamakla yükümlü” dedi. 

İki kurum da topu birbirine atıyor

Barlas’ın aktardığına göre, Interpol Daire Başkanlığı topu Adalet Bakanlığı’na atarken bakanlık ise kararı çıkartan kurumun kendisi olmadığını belirterek prosedürü uygulaması gereken kurumun Interpol Daire Başkanlığı olduğunu söylüyor. Handal’ın ne kadar süre daha Kocaeli Geri Gönderme Merkezi’nde kalacağı belli değil. Handal’ın Türkiye’den gidebilmesi için iptal edilen kırmızı bülten üzerindeki tahdit kodunun kaldırılması gerekli. Avukat Barlas, bu kodun ne zaman kaldırılacağının da hâlâ netleşmediğimi söyledi. 

“Sınır dışı edilmemesi gerekli”

Avukat Mahmut Barlas, Handal hakkında çıkan sınır dışı kararının da yanlış olduğunu söyledi. Türkiye’de kamu huzurunu kaçıran kişiler için sınır dışı kararı çıkarıldığını ve müvekkilinin Türkiye’de hiçbir suç işlemediğini vurgulayan Handal, “Burada suç işlememiş bir kişi hakkında sınır dışı kararı çıkarılamaz, bu kişinin kendi rızasıyla gitmesi lazım” diye konuştu.

Handal neden tutuklanmıştı?

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse, 7 Temmuz 2021’de evinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. 2017’de başkanlık koltuğuna oturan Moïse’in öldürüldüğü suikastın planlanması ve uygulamasına 26 Kolombiyalı suikastçının yanı sıra iki de Haiti vatandaşı katıldı. Suikastın şüphelilerinden biri Christian Emmanuel Sanon’du. Sanon, suikasttan bir gün sonra tutuklandı. Florida’da yaşayan Sanon, Haitili yetkililer tarafından cinayeti tasarlayan isimlerden biri olarak görülüyor. Sanon, suikasttan iki ay önce Samir Handal’ın Haiti’deki evini üç aylığına kiraladı ve iki ay boyunca burada yaşadı. Haitili yetkililer bu nedenle Handal’ın suikast ile bağlantısı olduğunu iddia ediyor. 

Kırmızı Bülten

Kırmızı bülten uçak havadayken çıkarıldı

Samir Handal, Filistin’deki annesini ziyaret etmek için 15 Kasım’da ABD’den kalkan uçağa bindi. Ancak uçak kalktıktan sonra Haiti devleti tarafından ifadeye çağrıldığı gerekçesiyle Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) tarafından Handal hakkında kırmızı bülten çıkarıldı. Aktarma için İstanbul Havalimanı’na inen Handal, hakkındaki kırmızı bülten nedeniyle gözaltına alındı. 40 gün süre ile geçici olarak tutuklanan Handal Maltepe Cezaevi’ne gönderildi. Ardından Ankara Sincan Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’na nakledildi. 4 Temmuz’da Haiti’ye iadesi reddedilen Handal, tahliye olmasına rağmen Türkiye’den henüz ayrılamadı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.