Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (22-29 Temmuz): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyen: Edanur Tanış & Sara Elif Su Balıkçı

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Körkütük

Bu ay Netflix’teki yeni içerikler arasında, yönetmenliğini Thomas Vinterberg’in yaptığı “Körkütük” filmi var. Oyuncu kadrosunda Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Lanthe, Maria Bonnevie ve Susse Wold’un bulunduğu Körkütük, Danimarka yapımı. Senaryosu Thomas Vinterberg ve Tobias Lindholm’a ait olan film, 2020 yılında vizyona girdi. 

Hikaye, iş hayatında sorunlar yaşayan, kendisini yorgun ve yaşlı hisseden Martin’in onun gibi öğretmen olan arkadaşlarıyla rastladığı bir teoriyi hayatlarına uygulamalarıyla gelişir. 

Bu teori, kandaki alkol oranının hep aynı tutulmasının hayatı iyileştireceğini savunmaktadır. Bu teoriyi uygulamaları, bazıları için olumsuz sonuçlar doğurur.

Bizlerin izleyip tam not verdiği bu filmi şiddetle tavsiye ediyoruz!

Üç Renk: Mavi, Beyaz, Kırmızı

Yönetmenliğini Krzysztof Kieślowski’nin yaptığı Üç Renk üçlemesi mavi, beyaz ve kırmızı olmak üzere Fransa bayrağını temsil ediyor. 22 Temmuz Cuma günü vizyona girecek olan üçlemenin ilk filmi “Üç Renk: Mavi”. 

Üçlemenin ilk filmi, kocasını ve çocuğunu bir trafik kazasında kaybeden Juliette isimli kadının, hayatta tek başına kalınca tanıdığı insanlardan bağını koparıp özgürlüğe kavuşmaya çalışmasını konu alıyor.

Üçlemenin ikinci filmi Üç Renk: Beyaz, Polonya’da yaşayan bir göçmeni konu ediniyor. Adı Karol olan bu adam, eşinin kendisinden iktidarsız olduğu gerekçesiyle ayrılmasından sonra hayatını yeniden kurmaya çalışır.

Üçlemenin son filmi Üç Renk: Kırmızı, komşunun köpeğine çarpan Valentine’in, eski bir yargıç olan komşusuyla  aralarında oluşan tuhaf bağı konu alıyor. Valentine, eski yargıçla yakınlık kurdukça onun tüm mahallenin telefon konuşmalarını dinlediğini fark edecektir.

İranlı yönetmen Cafer Panahi’ye hapis cezası

Ödüllü İranlı yönetmen Cafer Panahi, sosyal medyada yaptığı paylaşım gerekçe gösterilerek altı yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ve Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo dalında ödül alan İranlı yönetmen Cafer Panahi, iki arkadaşının 23 Mayıs 2022’de İran’da yıkılan binada 40 kişinin hayatını kaybetmesi hakkında yaptıkları sosyal medyada paylaşımları sebebiyle tutuklanmalarının ardından, protesto için Evin Cezaevi’ne gitmiş ve orada gözaltına alınmıştı.

2010 yılındaki hükümet karşıtı protestolara katılan Panahi’nin film çekmesi ve 20 yıl süreyle yurtdışına çıkması yasaklanmıştı. Aldığı ceza ise kefaletle geçersiz kılınmıştı. 62 yaşındaki yönetmenin aldığı yeni cezanın bu cezayla bağlantılı olabileceği belirtildi.   

Cannes Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülü alan Juliette Binoche yaptığı konuşmada, Panahi’yi tutukladığı için İran yönetimini eleştirmiş ve “Onun suçu sanatçı olmak, bağımsız olmak” demişti. (Reuters)

Yaz tatilini sanatla geçirmek isteyen çocuklar için “Müzede Yüz Yüze Öğrenme”

Pera Müzesi Öğrenme Programları kapsamında düzenlenen etkinlikler, 7-12 yaş aralığındaki çocuklara müzedeki güncel sergileri rehber eşliğinde, yüz yüze yapılacak etkinliklerle keşfetme ve eserleri yakından tanıma fırsatı sunuyor. 

19 Temmuz’da başlayıp 7 Ağustos’ta sona erecek “Müzede Yüz Yüze Öğrenme” programı, kapsamında gezilecek  “Ve Şimdi İyi Haberler” sergisinde Andy Warhol, Christo, David Hockney, Georges Braque ve Malevich gibi sanatçıların 300’e yakın eseri yer alıyor. Bu eserlerden hareketle “ara-bul” ve “kolajını yarat” etkinliklerinin yer aldığı sergi turu 19 Temmuz- 7 Ağustos tarihleri arasında haftada üç gün düzenlenecek.

Program

19 Temmuz Salı, 11.00-12.30 ve 14.00-15.30

21 Temmuz Perşembe, 11.00-12.30 ve 14.00-15.30

23 Temmuz Cumartesi, 11.00-12.30  

26 Temmuz Salı, 11.00-12.30 ve 14.00-15.30

28 Temmuz Perşembe, 11.00-12.30 ve 14.00-15.30

30 Temmuz Cumartesi, 11.00-12.30 

2 Ağustos Salı, 11.00-12.30 ve 14.00-15.30

4 Ağustos Perşembe, 11.00-12.30 ve 14.00-15.30

6 Ağustos Cumartesi, 11.00-12.30

Bilet fiyatı 50 TL’dir. Bilet almak için tıklayın.

Uluslararası Kapadokya Balon Festivali: “BalonFest’22”

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Kapadokya, 21-24 Temmuz tarihleri arasında üçüncüsü yapılacak Balon Festivali için ziyaretçilerini bekliyor.

Özel tasarımlı balonlar ve night glow gösterilerinin yanı sıra Edis ve Zeynep Bastık konserlerinin de yer alacağı festival, 12 ülkeden 25 figürlü 15 sıcak hava balonunu ziyaretçilerle buluşturacak.

BalonFest’22, dört gün boyunca balonlarla gün doğumunu karşılarken Redbull müzik etkinlikleri ve Nevşehir’in yöresel lezzetleri de ziyaretçilere eşlik edecek. İlk gün Anadolu Ateşi’nin sahne alacağı festivalde, “Vecihi Hürkuş Kısa Film Gösterimi” düzenlenecek, paraşütle atlayış yapmak mümkün olacak.

Festivalin ikinci gününde ise Pandami müzik grubunun ardından Zeynep Bastık müzikseverlerle buluşacak ve akşam, Doğukan Manço’nun DJ performansıyla son bulacak. Festivalin üçüncü günü çocuklara yönelik etkinlikler düzenlenecek, “Kapadokya Balon Diyarı” yarışmaları ile sanal gerçeklik aracılığıyla çocuklarla balon turu yapılacak. Edis’in sahne almasının ardından DJ performansıyla Ozan Doğulu festivale katılanlarla buluşacak.

 21-22-23 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek festivalin kombine bilet fiyatı 350 TL. Bilet almak için tıklayın.

23 gün sürecek “İstanbul Festivali” başlıyor

Focus İstanbul Etkinlik Yönetimi tarafından ilk kez düzenlenecek İstanbul Festivali, 23 Temmuz- 14 Ağustos tarihleri arasında Festival Park Yenikapı’da başlıyor. 23 gün boyunca saat 16.00’dan itibaren gün boyu sürecek ve birçok sanatçının sahne alacağı festivalde, lezzet etkinlikleri ile çocuklar için aktiviteler de yer alacak.

Festival süresince; Kenan Doğulu, An Epic Symphony & Hayko Cepkin, Selda Bağcan, Selami Şahin, Ceza, Mehmet Erdem, Haluk Levent, Fatma Turgut, Pinhani, Bedük, Volkan Konak, Yaşar, MFÖ, Yıldız Tilbe, Sertab Erener, Gülşen, Nükhet Duru ve Sena Şener gibi isimler sahne alacak.

İllüzyon gösterileri, interaktif şovlar, oyun parkurları, çocuk tiyatroları, kukla gösterileri ve daha fazlasının yer alacağı İstanbul Festivali’nde gençler için de özel etkinlikler olacak. Bu etkinlikler arasında e-spor turnuva alanları, simülatör alanı, playstation alanı ve kutu oyunları yer alıyor. Festivalde ünlü e-spor takımları ve influencerlar da yer alacak.

İstanbul Festivali’nin biletleri 30 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. Bilet almak için tıklayın.

41. Grafik Tasarım Sergisi’ne başvurular başladı

1981 yılından bu yana düzenlenen Grafik Tasarım Sergisi’nin 41’incisi ekim ayında, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek. Grafik Tasarım Sergisi’ne erken katılım için son gün 19 Ağustos, son katılım tarihi ise 16 Eylül.

GMK ödülleri ve farklı birçok ödülün verileceği sergi, 24 kategoriden oluşuyor. Bu kategorilerden ikisi ise bu sene yeni dahil edildi: Sosyal Medya Gönderi-Hikaye Tasarımı ve Mobil Uygulama Tasarımı.

Tasarımcılar, sergiye Eylül 2021’den itibaren üretilmiş işleriyle başvurabilirler. Geçen sene Eczacıbaşı Yılın Genç Grafik Tasarımcısı Ödülü’nü kazanan Seda Yüksel, serginin görsel kimlik tasarımını yapıyor.

Tüm sanatçılar, GMK üyesi olma koşulu olmaksızın Eylül 2021 tarihinden itibaren ürettikleri işleriyle başvuru yapabilirler. Detaylı bilgi için tıklayın.

Erken Başvuru: 18 Temmuz-19 Ağustos 2022

Son katılım: 16 Eylül 2022

Saldırı Altında

Mesleklerini yaparken baskı ve saldırıya maruz kalan gazetecilerin kendi emekleriyle kurduğu “Saldırı Altında” isimli sergi, 22 Temmuz Cuma günü saat 18.00’de İstanbul Edebiyat Evi’nde. 

Küratörlüğünü Mustafa Ünlü, Cansu Pişkin ve Pelin Sidar Genç’in üstlendiği sergide eserler gazeteciler tarafından belgelendi. Eserlerin konusu ise maruz kaldıkları zulüm.

Küratörlerden Mustafa Ünlü sergi hakkında, “Saldırı Altında fotoğraf sergisi, son yıllarda, düzenli biçimde artan engelleme, kötü muamele ve hatta şiddete rağmen bağımsız basın mensuplarının habere ulaşma direncini belgeleyen fotoğraflardan oluşuyor. Çok uzak olmayan bir gelecekte ülkeleri yönetenlerin ve yönetilenlerin ezici çoğunluğunun özgür basın olmadan demokrasi ve refah olmayacağını fark edecekleri bilinciyle, tarihe kaydedilen o anları buraya bırakıyoruz” yorumunu yaptı.

“Saldırı Altında” sergisini pazar günü hariç 23 Temmuz- 3 Eylül tarihleri arasında, saat 11.00- 19.00 aralığında Kıraathane binasında görebilirsiniz.

Sergiye katılım ücretsiz fakat öncesinde kayıt olmak gerekiyor. Kayıt olmak için tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.