Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Harabe halindeki İzmir Vali Konağı için Milli Eğitim Bakanlığı topu Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne üniversite de valiliğe attı

Milli Eğitim Bakanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın harabeye dönen İzmir Vali Konağı ile ilgili soru önergesine yanıt olarak konağın devredildiği Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin açıklamasını gönderdi. Üniversite ise açıklamasında sorumluluğun İzmir Valiliği’nde olduğunu öne sürdü.

İzmir’in Göztepe semtinde Mithatpaşa Caddesi üzerindeki denize nazır tarihi vali konağı, mimar Anton Gavano tarafından 19. yüzyılın sonlarında inşa edildi. Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk ve İsmet İnönü’nün kullandığı yapı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne devredildi.

Uzun süredir herhangi bir bakım yapılmayan yapının içi neredeyse harabeye dönmüş halde. Bahçe bölümü de çöplerle dolu. 

Milli Eğitim Bakanlığı üniversiteyi, üniversite İzmir Valiliği’ni işaret etti

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 22 Mart’ta konuyla ilgili soru önergesi verdi. Aylar sonra yanıt veren Milli Eğitim Bakanlığı, önergeyi “Konuya ilişkin soru önergesine verilecek cevaplara esas teşkil etmek üzere İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörlüğü’nün vermiş olduğu bilgiler ekte sunulmaktadır” diye yanıtladı ve üniversitenin açıklamasına değindi:

“Vali Konağı ile ilgili olarak verilen soru önergesi incelenmiş ve aşağıda cevaplanmıştır. İzmir Vali Konağı’nın kültür varlığı olması nedeniyle projelendirme sonrası izin ve onay süreçleri uzun sürmüştür. Pandemi, deprem süreçleri uzatmış ve onay süreçleri gecikmiştir. Rektörlüğümüzce izin ve onay süreçleri tamamlanan binanın projeleri, ihaleye çıkılması için 2021 yılında İzmir Valiliği’ne teslim edilmiştir. İzmir Valiliği tarafından ihale süreçleri devam etmekte olup kısa süre sonra ihale edilerek yapımına başlanması planlanmaktadır. Bu kapsamda süreç takip edilmekte olup şu aşamada rektörlüğümüzce yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır.”

CHP’li Bakan’dan tepki: “Bu bina neden korunmadı?”

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanıtına da üniversitenin açıklamasına da tepki gösterdi. Bakan, şöyle konuştu:

Bırakın sorumluluk almayı, tarihi konağın geldiği halden rahatsız dahi olmayan Kâtip Çelebi Üniversitesi, topu İzmir Valiliği’ne atmış ve ‘Şu aşamada rektörlüğümüzce yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır’ diye yanıt vermiş. Bu bina neden korunmadı? Güvenliği neden sağlanmadı? Bu binanın bu hale gelmesinin sorumluları kim? Ta mart ayında gündeme getirdik, en azından o günlerde güvenliği sağlanabilirdi. Neden sağlanmadı? Vali Konağı bu ayıptan ne zaman kurtulacak? Valilikten ihale sürecinin detaylarına dair kapsamlı bir açıklama bekliyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.