Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’ye asbestli gemi getirerek İzmir-Aliağa’da söktüren Dikkan Grup’a ait IŞIKSAN şirketi iki çalışanını gerekçesiz işten çıkardı

İzmir’in Aliağa ilçesindeki gemi söküm bölgesinde faaliyet gösteren şirketlerden IŞIKSAN, iki çalışanını gerekçe göstermeden işten çıkardı.

30 Haziran 2022’de Medyascope’a konuşan Aliağa’daki Kılıçlar Gemi Söküm şirketinde çalışan bir işçi, hiç önlem alınmadan çıplak elle gemi sökümü yapıldığını söylemiş, geminin sahibinin de IŞIKSAN şirketi olduğunu anlatmıştı.  

“Çıkarılanlar eylemlerde öne çıkan bilinçli işçiler”

Aynı şirket bugün (25 Temmuz) gerekçe göstermeden iki çalışanını işten çıkardı. Medyascope’a konuşan Ege İşçi Birliği Sözcüsü Yücel Memiş, şirketin işçilere daha az tazminat vermek için maaşlarına zam yapmadığını belirtti:  

Çıkarılanlar eylemlerde öne çıkan bilinçli işçiler. Zaten bir mobbing vardı ancak işlerin yoğunluğundan kaynaklı işten atmaya kadar ileri gitmiyorlardı. Altıncı ay zamlarını yaparken iki işçiye zam yapmadılar. İşçiler de neden zam yapılmadığını sorduklarında, ‘Sizinle yollarımızı ayırıyoruz’ cevabını aldılar. Normalde süreç olarak bu zamdan onların da faydalanması gerekirdi. Düşük tazminat ödemek için iki işçiye zam yapmadılar, daha sonra çıkardılar.”

“Asbestli gemi IŞIKSAN şirketine ait”

Memiş, kontrolsüz şekilde sökümü yapılan asbestli geminin IŞIKSAN şirketine ait olduğunu da doğruladı:

Asbestli gemi IŞIKSAN şirketine ait ama sökümünü Kılıçlar adlı şirkete yaptırdılar. Birçok gemi ihalesi aldıkları için alanları yetmediği zaman gemiyi Kılıçlar firmasına aktarıyorlar. Şimdi o gemi söküldü. Hatta bizim itirazlarımızdan sonra olay baya büyümüştü. Ancak hiçbir şekilde en ufak bir denetleme bile yapılmadı. Ne bir yaptırım ne de başka bir şey. Sadece olay duyulduktan sonra Kılıçlar firması işçilere elbiseler giydirerek olması gerektiği gibi çalıştırmaya başladı.”

IŞIKSAN, Aliağa’da faaliyet gösteren pek çok gemi söküm şirketinden biri.

IŞIKSAN hakkında bilinenler

2000’de kurulan şirket, Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi’ndeki 22 No’lu parselde faaliyet gösteriyor. IŞIKSAN, 1971’de kurulan, pek çok alanda ve 60 ülkede faaliyet gösteren Dikkan Grup’a ait.

Şirketler grubu “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı” listesinde 453’ncü sırada.

Şirketin CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı Fatih Mehmet Sancak. Sancak aynı zamanda Ege Genç İş İnsanları Derneği’nde başkanvekili. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.