Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (128): Trans olduğu için evden çıkarılan Birtan, Mersin Onur Haftası

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni”nde bu hafta, trans erkek olduğu için evinden çıkarılan ve yeni ev bulamayan Birtan ile yaşadıklarını konuşacağız.

Editör: Edanur Tanış  / Katkı sağlayanlar: Rona Şenol, Elif Su Sara Balıkçı

Prodüktör: Özgün Can Özgül

İzmir’in Konak ilçesinin Alsancak semtine taşınan trans erkek Birtan Y. ve trans kadın olan kız arkadaşı Yıldız, beş ay önce taşındıkları evden çıkarılıyor. Yeni ev arayan Birtan ve Yıldız trans oldukları için ev bulamıyor

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, “LGBT” ifadesi kullanılmasını gerekçe göstererek Hennes & Mauntz (H&M) Tekstil Limited Şirketi’nin “Seçtiğim Ailem” isimli reklam videosunu durdurdu. Karara ilişkin muhalefet şerhlerinin bakanlık sitesinde yayımlanmadığını belirten Türk Tabipleri Birliği (TBB), bakanlığın kararın oybirliğiyle alındığına dair bir izlenim yaratmaya çalıştığına dikkat çekti.

Alsancak’ta üç trans kadının darp edilmesinin ardından soruşturma açılmaması üzerine, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Süleyman Soylu’ya soru yöneltti. 

Mersin Valiliği’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, 8. Mersin Onur Haftası kutlamalarına ilişkin etkinliklerin 15 gün süreyle yasaklandığı duyuruldu. Açıklamada, LGBTİ+ derneklerinin hiçbir etkinliğine izin verilmeyeceği belirtildi.

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencisi Tunahan Gözlügöl’e savcılığın takipsizlik kararı verdiği olaydan idari soruşturma açılması için yazı gönderdi. ODTÜ yönetimi ise olayları karıştırarak öğrencinin başka bir konuyla ilgili savunmasını istedi. İHD Ankara Şube yöneticisi ve LGBTİ+ özne olan Tunahan Gözlügöl yaşananları Medyascope’a anlattı

Üniversite sınav puanlarının açıklanmasıyla başlayan tercih döneminde, ÜniKuir’i kaynak alarak LGBTİ+ öğrencilerin yararlanabileceği, LGBTİ+ kulüpleri bünyesinde bulunduran üniversiteleri, kulüplerin Instagram hesaplarıyla birlikte sizin için derledik.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.