Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk Kürtçe eğitimin verildiği Mardin Artuklu Üniversitesi Kürtçe opera konserine izin vermedi

Opera sanatçısı Pervin Chakar, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde konser vermek için yaptığı başvurunun repertuarında Kürtçe eserler olduğugerekçesiyle reddedildiğini söyledi.

Dünyaca ünlü Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar, Mayıs 2023’te memleketi Mardin’de konser vermek için Türkiye’de ilk defa lisans ve yüksek lisans düzeyinde Kürtçe eğitim sunan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü’ne başvurdu. Olumlu karşılanan başvurudan sonra Chakar’dan repertuarı istendi. Repertuarın gönderilmesinin ardından üniversite yönetimi konsere izin vermeyeceğini bildirdi.

Kararı, Twitter hesabından duyuran Chakar, “Mayıs ayında konser vermek için Mardin Artuklu Üniversitesi konser salonuna dilekçe yazdık. Rektör gayet olumluydu. Daha sonra konser repertuarımı istediler. Repertuarımda Kürtçe eserlerin olması sebebiyle bana konser salonunu vermediler. Şehrimde konser veremememin hüznünü yaşıyorum” dedi.

Chakar, sözlerine “Bir sanatçının repertuarında hangi diller var diye sorgulanmaz. Bu insanlık suçudur” diye devam etti.

AKP MKYK üyesi: “Dost bildiklerimiz bizi arkadan vuruyor”

AKP MKYK üyesi Abdurrahman Kurt, Chakar’ın paylaşımına Twitter hesabından yanıt verdi. Kurt, “Maalesef Pervin hanım hiç ummadığımız bir tavırdı, biz de şaşırdık ve üzüldük. Bütün çabamıza karşın bir de meydan okumayla karşılaştık, ama olsun onları da aşacağız hiç üzülmeyin. Kendi yaptığımız yasal düzenlemeleri, geri verdiğimiz gasp edilmiş hakların kullanımını bile engelleyecek derece de korkakça tavırlar ve içimizden dost sandıklarımızdır bizi arkadan vuran maalesef” açıklamasında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.