Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (6 Ağustos-12 Ağustos): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyen: Edanur Tanış & Sara Elif Su Balıkçı

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

  • MUBI’de son günler: “The Cloud in Her Room”

Yönetmenliğini Zheng Lu Xinyuan’ın yaptığı 2020 yapımı film, 22 yaşındaki Muzi’nin kendisine atanmış rollerin dışındaki arayışını konu ediniyor. 

MUBI’de günlerini doldurmak üzere olan The Cloud in her Room’un oyuncuları arasında Chen Zhou ve Dan Liu gibi isimler yer alıyor. Görüntü yönetmenliğini Matthias Delvaux’nun üstlendiği filmin müzikleri ise Tsen Yun-Fang’ın imzasını taşıyor.

  • KüçükÇiftlik Film Kulübü sunar: “Stardust”

KüçükÇiftlik Film Kulübü, 9 Ağustos Salı akşamı David Bowie’nin Ron Oberman ile çıktığı ilk Amerika seyahatini ve deneyimlerini konu alan Stardust’ı sinemaseverler ile buluşturuyor. 

Stardust’ın yönetmen koltuğunda Gabriel Range otururken oyuncu kadrosunda Johnny Flynn, Marc Maron ve Jena Malone yer alıyor.

URU Organizasyon’un ve Türk Tuborg A.Ş.’nin katkılarıyla gerçekleştirilecek film buluşmasının kapı açılış saati 19.30. Film ise 21.00’de başlayacak. Biletleri KüçükÇiftlik Park gişesinden veya çevrimiçi olarak alabilirsiniz.

  • “Seslerle Dolu Bir Macera” MUBİ’de

Yönetmen koltuğunda Altin Palmiye ödüllü Apichatpong Weerasethakul’un oturduğu Memoria (Seslerle Dolu Bir Macera), 5 Ağustos’ta MUBI’de olacak.

The New Yorker’ın “izleyicinin algılarını gizli bir varoluşsal alana uyumluyor” yorumunu yaptığı film, Jessica’nın (Tilda Swinton) seyahati sırasında yüksek ve gizemli sesler duyması üzerine meydana gelen uykusuzluğunu aşmak için Kolombiya’ya yolculuğa çıkmasını konu alıyor.

Filmin oyuncuları arasında Tilda Swinton’ın yanı sıra Agnes Brekke, Daniel Gimenez Cacho ve Jeronimo Baron gibi isimler yer alıyor.

  • Yeni dizi “Avcı”’nın ilk görüntüleri paylaşıldı

14 Haziran’da Türkiye’de yayın hayatına başlayan Disney Plus, yeni yerli yapımı “Avcı” ile seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Başrollerinde Pınar Deniz ve Uraz Kaygılaroğlu’nun olacağı dizide Pınar Deniz gündüzleri oyunculuk yapan, geceleri seri katil olan bir kadını canlandırırken Uraz Kaygılaroğlu polis rolünde olacak.

Çekimleri devam eden diziden ilk görüntüler paylaşıldı.

  • Gençlik Filarmoni Orkestrası (TUGFO) Avrupa turnesine başlıyor

Cem Mansur’un 2007 yılında kurduğu Gençlik Filarmoni Orkestrası (TUGFO), Sabancı Vakfı öncülüğünde 8 Ağustos Pazartesi günü, saat 20.00’de İstanbul İş Sanat Kültür Merkezi’nde konser verecek.

Genç müzisyenler, sahne deneyimi kazandırmak amacıyla yurtiçi ve yurtdışında sahne alma imkânı sağlayan TUGFO, her yıl konservatuvarlarda okuyan öğrenciler arasından 60 kişi seçiyor. 

TUGFO, bu yıl Almanya, Çekya ve Türkiye’de toplam yedi konser verecek. Cem Mansur’un orkestra şefliğindeki TUGFO’nun eğitmenleri arasında nefesli çalgılar eğitmeni Sezai Kocabıyık ve orkestraya 2007 yılında öğrenci olarak katılan yaylı çalgılar eğitmeni Hande Küden yer alıyor. 

TUGFO hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

  • Anadolu’yu taşıyan ‘Eşikten Yükselen Sesler’ sanatseverlerle

Koleksiyoner Ebru Turhan’ın 20 yıl boyunca Anadolu’dan topladığı kapı tokmaklarının, anahtarların, şamdanların ve kilitlerin sergilendiği “Eşikten Yükselen Sesler”, 23. Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’nde sanatseverlerle buluşuyor. 

“Bu topraklarda doğan eserlerin, mutlaka bu topraklarda sergilenmesi taraftarıyım” diyen koleksiyoner Ebru Turhan, tutkusunun eşinin 20 yıl önce kendisine el şeklindeki bir kapı tokmağı hediye etmesiyle başladığını söylüyor. Turhan’ın özel koleksiyonu, 800’e yakın parçadan oluşuyor.

  • ‘Belleğe Çağrılar’ Gallery 11.17’de

Farklı yaklaşımlardan sanatçıların bir araya geldiği ‘Belleğe Çağrılar sergisi’, 2 Ekim’e kadar Gallery 11.17’de.

Sergide yer alan sanatçılar: Haydar Akdağ, Atilla Atala, Bengisu Bayrak, Aytaç Beyazgül, Merve Dündar, Öznur Eren, Osman Nuri İyem, Yasemin Keltek ve Didem Ünlü.

2019 yılında Caddebostan’da açılan, kuruculuğunu Pertev Kökdemir ve Aytaç Kökdemir’in yaptığı Gallery 11.17, sergilerin yanında atölyelere ve söyleşilere de kapılarını açıyor. 

Gallery 11.17’deki diğer sergilerden haberdar olmak için tıklayın.

  • “İstanbul’da Herkes Nasıl?” tekrar sahnede

Çıplak Ayaklar Kumpanyası dansçıları tarafından Yapı Kredi Kültür Sanat’ta hayata geçirilen “Memento İstanbul-Hristoff Aile Arşivi”nden yola çıkarak hazırlanan “İstanbul’da Herkes Nasıl?”, yoğun ilgi üzerine 4-5-6 Ağustos tarihleri arasında yeniden Yapı Kredi Kültür Sanat’ta sahneleniyor. 

İstanbullu olmayı anlamak üzerine sahnede olan üç dansçı, “İstanbullu olmak” üzerine diyaloglar kuruyor. Sergi mekanında gerçekleştirilecek performansta kostümlerden Hilal Polat, ses tasarımından Berke Can Özcan ve konseptten Melih Kıraç sorumlu.

Leyla Postacıoğlu, Melih Kıraç ve Mihran Tomasyan’ın sergilediği performansın proje asistanlığını ise Ekin Önce üstleniyor.  

Yapı Kredi Kültür Sanat Galeri’nin 2. katındaki etkinliğe katılım için biletlere Biletix üzerinden ulaşabilirsiniz. (Tam 35, öğrenci 20 TL.)

  • İlhan Sami Çomak’a Ayna Tutan “Hayat Seni Çok Seviyorum” Moda Sahnesi’nde 

1973 doğumlu şair İlhan Sami Çomak’ın çocukluğuna, tutuklanmasına ve şairliğine ışık tutan tiyatro oyunu “Hayat Seni Çok Seviyorum”, 8 Eylül’de Moda Sahnesi’nde prömiyerini yapacak.

Gülseven Medar ve Ali Tekbaş’ın sahneleyeceği oyunda sahne tasarımı Bengü Günay’a, ışık tasarımı İrfan Varlı’ya ve afiş tasarımı Saeed Ensafi’ye ait. 

Yoğun işkencelerle gözaltına alınan ve cezaevine konan sanatçı İlhan Sami Çomak, idama mahkum edilmiş ancak af sebebiyle bu ceza müebbet hapse çevrilmişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin adil yargılanmadığına kanaat getirdiği Çomak, 27 yıl cezaevinde kaldı ve bu süre içerisinde onlarca eser üretti.

Oyunun biletlerine Moda Sahnesi’nden ya da Mobilet’ten ulaşabilirsiniz. Eylül ayı oyunları 60 TL’den satışa çıkıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.