Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Varlık Barışı’nda düzenleme: Kademeli vergi, banka hesaplarında tutulan varlıklara vergi muafiyeti

Yurtiçinde ve yurtdışında altın, döviz gibi varlıkları finansal sisteme dahil etmeyi amaçlayan Varlık Barışı’nın işleyişine ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. 30 Haziran 2022’de biten önceki düzenleme, 1 Temmuz’da tekrar uzatılmıştı. 31 Mart 2023’e kadar varlıkların Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirilmesi ile kayıt altına alınmasında yurtdışından yapılan bildirimlere varlığın değeri üzerinden kademeli vergi, yurt içinde ise yüzde 3 vergi uygulanacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bugün (9 Ağustos) Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği ile, yurtiçinde ve yurtdışında bulunan ve kayıtlı olmayan para, altın, döviz, menkul ve gayrimenkul kıymetler ile diğer sermaye piyasası araçlarının bildirilerek finansal sisteme dahil edilmesi istendi.  

Yurtdışındaki varlıklar

Tebliğe göre, bildirilen varlıkların değeri üzerinden, bildirim tarihlerine göre vergi alınacak. 30 Eylül’e kadar yüzde 1, 31 Aralık’a kadar yüzde 2 ve 31 Mart 2023’e kadar yüzde 3 oranında vergi peşin olarak tahsil edilecek. Bildirim yapılan ay içinde, beyan edilen varlık tutarında düzeltme yapılabilecek.

Türkiye’deki banka ve aracı kurumlara bildirilmesi gereken varlıkların, bu kurumlarda en az bir yıl süreyle tutulması halinde vergi oranı sıfır olarak uygulanacak. Bu durumda, bildirim tarihine göre kademeli olarak ödenen peşin vergiler de iade edilebilecek. 

Yurtdışından bildirimi yapılan varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda mevcut ya da yeni açılan bir hesaba transfer edilmesi şartı bulunuyor.

Türkiye’deki varlıklar

Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olduğu ve Türkiye’de bulunan, ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 31 Mart 2023 tarihine kadar vergi dairelerine veya elektronik ortamda beyan edilebilecek. Gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar da uygulamadan yararlanabilecek. 

Varlıkların değerleri üzerinden, yüzde 3 oranında vergi tahsil edilecek. Beyanda bulunacak olanların, taşınmazlar dışındaki varlıklarını, beyan tarihi itibarıyla banka veya aracı kurumlarda açılan hesaplara yatırmaları ve bu durumu belgelemeleri gerekiyor. 

Amaç altın ve döviz varlıklarını artırmak 

Dokuz defa uzatılan Varlık Barışı uygulaması ile kayıtdışı varlıkları ekonomiye dahil etmek için varlık sahiplerini teşvik etmek ve sonrasında vergilendirebilmek amaçlanıyor. Ekonomi politikaları uygulayıcıları, sıklıkla yurttaşlara ellerindeki varlıkları finansal sisteme dahil etme çağrıları yapıyor. 

Banka reklamları ve siyasilerin çağrılarının yanı sıra, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu da “Şirketlerin yurtdışında kayıtsız 500 milyar doları var deniyor. Yüzde 90’ı yalan olsa, yüzde 10’u doğru olsa 50 milyar dolar. Bu paraları bozdurmalılar” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.