Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

50 yıl sonra gelen özür: Akademi, Marlon Brando’nun kazandığı Oscar’ı reddetmek için sahneye çıkan Sacheen Littlefeather’dan özür diledi

Oscar ödül törenlerini düzenleyen Akademi, 1973 yılında Marlon Brando’nun kazandığı Oscar’ı reddetmek için sahneye çıkan Sacheen Littlefeather’dan 50 yıl sonra özür diledi. Sahneye çıkan ve 60 saniyelik bir konuşma yapan Amerikan yerlisi Littlefeather, yuhalamalar ve ırkçı söylemler ile karşı karşıya kalmıştı.

1973 yılında düzenlenen Oscar Ödül Töreni’nde 26 yaşındaki Sacheen Littlefeather, Marlon Brando’nun The Godfather (Baba) filminde canlandırdığı rolüyle kazandığı “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”nü reddetmek üzere sahneye çıkmıştı.

Ödülü Roger Moore ve Liv Ullman takdim etmişti.

Marlon Brando, Amerikan film endüstrisinin yerli Amerikalıları yanlış tanıttığı gerekçesiyle kazandığı ödülü reddetmiş ve Littlefeather’dan törende sahneye çıkmasını istemişti. Bunun üzerine sahneye çıkan Littlefeather, yuhalamalar ve ırkçı söylemler ile karşı karşıya kalmıştı.

  • İşte o 60 saniyelik konuşma…

Oscar’da sahne alan ilk Amerikan yerlisi

26 yaşındaki Littlefeather, 60 saniye süren konuşmasının ardından eğlence sektörü tarafından dışlanmıştı. Littlefeather, o günkü konuşmasıyla Oscar’da sahne alan ilk Amerikan yerlisi olmuştu.

Littlefeather’ın konuşmasını televizyonda 85 milyon kişi izlemiş, yaşananlardan sonra Littlefeather’ın gerçekten bir Amerikan yerlisi olmadığı ve hatta Brando’nun metresi olabileceğine dair iddialar ortaya atılmıştı. Fakat Littlefeather BBC’ye verdiği demeçte, tüm bu iddiaları reddetmişti.

Sacheen Littlefeather

50 yıl sonra gelen özür

50 yıl sonra gelen özürde Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, Littlefeather’ın haksız yere yuhalandığını ve ırkçı söylemlere maruz kaldığını açıkladı Bugün 75 yaşında olan Littlefeather, özür açıklamasının ardından Hollywood Reporter’a şöyle konuştu: “Bu özrü duyacağım günü göreceğimi hiç düşünmemiştim. Biz yerliler çok sabırlı insanlarızdır, sadece 50 yıl beklemek zorunda kaldım! Espri yeteneğimizi her zaman canlı tutmamız gerek, hayatta kalmamızın yolu bu.”

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.