Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmeliğe 79 kurumdan tepki: “Dava sonuçlanana kadar doğayı katledecekler” 

Sivil toplum kuruluşları, zeytin ve zeytinyağı üreticileri ve yurttaş örgütlenmelerinin bulunduğu 79 kurum, zeytinlikleri elektrik üretimi için madenciliğe açan yönetmelik değişikliği hakkında verilen “yürütmenin durdurulması” kararının kaldırılmasına tepki gösterdi. Konuyla ilgili Medyascope‘a konuşan Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuğba Kılıç, kararın kabul edilemez olduğunu belirterek, “Davalar sonuçlanana kadar projeler hayata geçirilecek. Sonra da ‘Biz zaten burayı katlettik, ne yapalım, olan oldu’ diyecekler” dedi.

Danıştay 8. Dairesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından çıkarılan ve zeytinliklerde madencilik faaliyetlerinin önünü açan yönetmeliğin durdurulmasına karar vermişti.

Bu karara bakanlık tarafından itiraz edilmesi üzerine ise Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yürütmenin durdurulmasının kaldırılmasına hükmetmişti.

Greenpeace Akdeniz, TEMA Vakfı ve Doğa Derneği’nin de aralarında olduğu 79 kurum bugün (18 Ağustos) ortak bir açıklamayla Danıştay’ın kararına tepki gösterdi. Açıklamada, ilk kararda, “Zeytinlik alanlarının maden faaliyetlerinde kullanılması hukuka aykırı” denilerek yürütmeyi durdurma kararı verildiği hâlde, bu kararın bakanlığın itirazı üzerine kaldırıldığı vurgulandı. Yönetmeliğin zeytinliklere zarar verilmesinin önünü açtığı belirtilerek, yönetmelik değişikliğine yönelik yürütmeyi durdurma kararı verilmesi ve yönetmelik değişikliğinin esastan iptali talep edildi:

“Gerek Muğla-Akbelen ve Yatağan’da gerekse Denizli-Avdan’da kömür madenciliğine karşı ormanı ve zeytinlikleri için mücadele eden yurttaşlar yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasından dolayı kaygılılar. Yakın zamanda Akbelen’de bu yönetmelik değişikliğinden hareketle zeytinliklere girilmiş, 17 zeytin ağacı sökülmüştü. Şimdi yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması ile Muğla-Akbelen, Yatağan ve Denizli-Avdan başta olmak üzere tüm zeytinliklere yönelik tehdidin tekrarlanmasından tedirginiz.”

“Zeytinlikler üzerinde çok sayıda ÇED süreci başladı”

Söz konusu açıklamaya ilişkin Medyascope’a konuşan Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuğba Kılıç, Danıştay’ın verdiği kararların birbirleriyle çeliştiğini belirterek, bu durumun yargıya güveni sarstığını söyledi. Zeytinliklerin tehdit altında olduğuna dikkat çeken Kılıç, şöyle konuştu:

“Hepimiz çok endişeliyiz. Şu an zeytinlikler üzerinde çok sayıda ÇED sürecinin başladığını, ilerlediğini görüyoruz. Bu yönetmelik, bütün enerji projeleri için çeşitli tesislerin açılmasının önünü açıyor. Dolayısıyla  kömür, jeotermal, HES, GES tesisleri açılabilir. Yani ‘Herhangi bir başka yerde şansım yok, burası bizim için en uygun yer’ diyerek elektrik üretimi amaçlı bir maden projesi veya bir enerji projesi başlatılarak zeytinlikler rahatlıkla yok edilebilir.” 

“Dava sonuçlanana kadar doğayı katledecekler” 

Kılıç, kanunlara aykırı olduğu açık olan yönetmeliğin eninde sonunda iptal edileceğini ancak arada geçen sürede doğanın zarar göreceğini vurguladı. Kararın, doğanın korunması için açılan farklı davalara da emsal teşkil etmesinden endişeli olduklarını belirten Kılıç, kendilerini zor bir sürecin beklediğini söyledi:

“Zaten hukuksuz olarak, kanuna aykırı olarak çıkarılmış bir yönetmelik eninde sonunda iptal edilecek. Dolayısıyla bir an önce bu kararın verilmesini ve zeytinliklerin de yaşamaya devam etmesini istiyoruz. Bu durum şimdi zeytinlikler için yaşanıyor ama doğa katliamına karşı açılan pek çok davada alınan yürütmeyi durdurma kararlarına emsal teşkil edebileceği için endişeliyiz. Yani bundan sonra biz dava açacağız, yürütmeyi durdurma alacağız, ona bakanlıklar itiraz edecek sonra o davalar sonuçlanana kadar projeler hayata geçirilecek. Sonra da ‘Biz zaten burayı katlettik, ne yapalım, olan oldu’ diyecekler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.