Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AÜ Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden ek ödeme yönetmeliği açıklaması: “Performans sisteminin adı ‘teşvik’ olarak değiştirildi, bakanlık ve YÖK yanlışı sürdürüyor”

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi (AÜTF) akademisyenleri, AÜTF’nin en yüksek kontenjanla öğrenci alan tıp fakültesi olduğunu hatırlatarak hekimliğin artık tercih edilen bir meslek olmaktan çıktığına dikkat çekti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sağlık sistemini “Bir süredir bitkisel hayatta olan performans sisteminin fişinin çekilmesi” sözleriyle tanımladığını hatırlatan akademisyenlerin yaptıkları açıklamada “Ne var ki aynı yanlış devam ettirilmekte, ek ödeme yönetmeliği düzenlemesi ile sadece performans kelimesi “teşvik” olarak değiştirilmekte, öze dokunulmamaktadır” denildi.

Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’ne tepkiler sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ödemelerle ilgili yetkiyi il sağlık müdürlüklerinden alarak kendinde topladığı yönetmelikle birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mart’ta duyurduğu “Ek ödemeler aile hekimlerini de kapsayacak” sözü tutulmadı. Yönetmeliğe göre, disiplin cezaları ve kullanılan izinler maaştan düşürülecek. Bakanlık, ek ödeme yönetmeliğinde üniversite hastanelerinde çalışan hekimlere de yer vermedi. Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla Türkiye’de devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerin “sekreterlik görevi” de yaptığını duyurarak mevcut çalışma sistemi olan performansa dayalı ücretlendirme sistemi için “Bitkisel hayata girmiş” tanımı yapmıştı.

“Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği iyileştirme getirmiyor”

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi (AÜTF) akademisyenleri, AÜTF’nin cumhuriyetin ilk tıp fakültesi olan köklü bir kurum olduğunu hatırlatarak hekimliğin hızla “tercih edilen alan” olmaktan çıktığına ve yeni mezunların artık yurtdışına gitmeye çalıştığına dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nin hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük haklarında emekliliğe yansıyan ve insanca yaşamalarına yetecek bir iyileştirme getirmediğine dikkat çeken akademisyenler, yönetmeliğin getirdikleri konusunda şu uyarılarda bulundu:

Ek Ödeme Yönetmeliği, YÖK’e bağlı bizim gibi tıp fakültelerinde çalışmakta olan öğretim üyelerinin yanı sıra, asistanlarımızın ve uzmanlarımızın özlük haklarını, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde ve bu hastanelerle afiliye olan yeni kurulmuş tıp fakültelerinde çalışanların özlük haklarından belirgin ölçüde geriye düşürmüş, eşitsizliklere yol açmıştır. 12 Ağustos 2022 tarihli Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğini yanlış buluyor, hem hekimler hem de sağlık hizmeti açısından ciddi biçimde problemli olduğunu düşünüyoruz. Yönetmeliğin gerekçesi, bizzat Sağlık Bakanı’nın ağzından “Bir süredir bitkisel hayatta olan performans sisteminin fişinin çekilmesi” olarak tarif edilmiştir. Ne var ki aynı yanlış devam ettirilmekte, düzenleme ile sadece performans kelimesi “teşvik” olarak değiştirilmekte, öze dokunulmamaktadır.”

YÖK’e ve Sağlık Bakanlığı’na çağrı

Bu yönetmeliğin “teşvik” ettikleri şunlardır:

  1. Sağlık hizmetinin niteliğinin daha da zayıflaması
  2. Daha fazla sağlık harcaması
  3. Tedavilerinin yetersiz kaldığını düşünen daha çok hasta
  4. Daha uzun hastane ve tetkik kuyrukları
  5. Asistan ve uzman hekimlerini kaybeden köklü tıp eğitimi kurumları
  6. Eğitim, araştırma, sağlık hizmetine katkısı gitgide zayıflayan tıp fakülteleri

Sağlık Bakanlığı’na ve YÖK’e çağrımızdır: 

  1. ‘Daha çok hasta bak da nasıl bakarsan bak, yeter ki randevu kuyruğu uzamasın’ zihniyetinden,
  2. Hekimleri, yoksulluk sınırında bir ücret için günde 150 hasta bakmaya zorlamaktan, 
  3. Meslektaşlarımızı, öğrencilerimizi 32 saatlik uykusuz nöbetin ertesinde çalışmaya “teşvik” etmekten,
  4. Kanser hastası bir hekim istirahatteyken aylık gelirini acımasızca kesmeyi reva gören bu anlayıştan, 
  5. Bitkisel hayatta olduğunu bizzat kabul ettiğiniz bu sistemi, adını değiştirip sürdürmeye çalışmaktan artık vazgeçiniz.
  6. Tıp fakültelerini ve tüm branşları da kapsayacak biçimde, asistanlar ve uzmanlar başta olmak üzere bütün hekimler ve tüm sağlık çalışanları için adil, güvenceli, emekliliğe yansıyan ve insanca yaşamaya yetecek adil ve hakkaniyetli bir düzenleme yapınız.

Açıklamaya imza atan akademisyenler

Sinan Adıyaman
Cenk Akbostancı
Rüçhan Akar
Eyüp Sabri Akarsu
Murat Aksoy
Cihangir Akyol
Berna Arda
Mehmet Armangil
Saadet Arsan
Şebnem Ataman
Kenan Ateş
Volkan Atmış
Yeşim Aytür
Alpay Azap
Sevgi Başkan
Metin Baştuğ
Sevim Bavbek
Seher Bostancı
Ayşe Bölükbaşı
Berk Burgu
Vesile Şentürk Cankorur
Ayhan Cömert
Nazan Çobanoğlu
Meltem Çöl
Sibel Demirel
İrem Dinçer
Figen Doğu
Tuğrul Erbaydar
Bülent Erdemli
Seyda Erdoğan
Hakan Ergün
Mehmet Ertem
Şehsuvar Ertürk
Ali Fırat Esmer
Tülin Şen Esmer
Ethem Geçim
Şaban Çakır Gökçer
Çiğdem Yıldırım Güçlü
Bahattin Güzel
Canan Togay Işıkay
İnci Özgür ilhan
Elif İnce
Canan Kalaycıoğlu
Ceren Karahan
Tuna Karahan
Demet Karnak
Birim Günay Kılıç
Mehmet Kıyan
Hazal Artuvan Korkmaz
Özlem Özdemir Kumbasar
Nihal Kundakçı
Şehim Kutlay
Işınsu Kuzu
Başak Ceyda Meço
Deniz Odabaş
Menekşe Özçelik
Murat Özsan
Birgül Piyal
Hatice Ilgın Ruhi
Betül Ayşe Sin
Hatice Şanlı
Özden Şener
Mustafa Şırlak
Sanem Çakar Turhan
Sibel Turhan
Ercan Tutar
Betül Ulukol
Necmettin Ünal
Yasemin Yavuz
Bülent Mustafa Yenigün
Yusuf Yıldız

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.