Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tercüman yetersiz kaldı, Zelenskiy sözlerini kendi çevirdi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün Ukrayna’nın Lviv kentinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’i ağırladı. Üçlü zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında ilginç anlar yaşandı. Zelenskiy, tercümanın çevirisini beğenmedi ve söylediklerini kendisi İngilizce’ye çevirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün (18 Ağustos) Ukrayna’nın batısında yer alan Lviv kentinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. Tahıl krizinde son durum ve tahıl koridoru, Ukrayna’nın yeniden imarı ve Zaporijya Nükleer Santrali’nde yaşananlar gibi konuların ele alındığı görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

  • Düne dair bilmeniz gereken her şeye buradan ulaşabilirsiniz.

Basın toplantısında ise ilginç bir olay yaşandı. Basın toplantılarında Ukraynaca konuşmayı tercih eden Zelenskiy, toplantıda yer alan tercümanın söylediklerini eksik çevirmesi üzerine duruma müdahale etti. Gözlerini tercümana doğru çeviren Zelenskiy, “Bu sorunun çözülemeyeceğini zira her gün Rus tarafından ateş açıldığını söyledim. Ayrıca ‘Slava Ukrayini’ (Ukrayna’ya zafer) dedim” diye konuştu.

Tercümanın hızlıca “Ukrayna’ya zafer” şeklinde yanıt vermesinin ardından, rahatsızlığı yüzünden okunan Zelenskiy, “Çok teşekkürler. Bu önemliydi” dedi.

Birinci Dünya Savaşı’nda Ukrayna milliyetçileri arasında yaygınlaşan “Slava Ukrayini (Ukrayna’ya zafer)” ve “Heroyam slava (Kahramanlara zafer)” sloganları özellikle Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği 2014 yılından itibaren ülkede yaygın bir biçimde kullanılıyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.