Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür & Tarih Sohbetleri (268): Siyasal Düzen, Adalet ve Asabiyetin Siyasetteki Rolü – Dr. Akif Kayapınar ile söyleşi

Dr. Mehmet Akif Kayapınar, Küre Yayınları’ndan yayımlanan “Siyasal Düzen, Adalet ve Asabiyetin Siyasetteki Rolü” kitabı üzerine Cengiz Özdemir ve Ozan Sağsöz’ün sorularını yanıtladı.

Özet yazısında kitabın içeriği şöyle tarif ediliyor: “Bu kitap, çağdaş siyaset bilimi literatürüne hakim yaklaşımlar tarafından büyük ölçüde ihmal edilen ama Türkiye gibi Batı dışı toplumların kamusal hayatında her daim muhtelif şekillerde eksikliğini hissettiren siyasal düzen meselesine odaklanıyor. Tüm zamanları ve mekanları yatay kesen bir ideal siyasal düzen ya da iyi yönetim formunun var olup olmadığı antropolojik bir bakışla araştırılıyor. Sonuçta, rejim fark etmeksizin, iktidarın temerküzü ile iktidarın sınırlandırılmasını eş zamanlı sağlayan denge durumunun bütün kültürlerde adalet düzeni veya iyi yönetim biçimi olarak telakki edildiği saptanıyor. Ayrıca siyasal düzenin tesisi meselesi, aktör merkezli ve kurum merkezli izah çerçeveleri ve bunların ardında yatan düşünce gelenekleri bağlamında çözümleniyor. Kitapta, mevcut modellerin yaşadığımız siyasal ve toplumsal gerçeklikle zayıf bağı dikkate alınarak, asabiyet merkezli üçüncü bir izah yolu öneriliyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.