Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Konseri iptal edilen İlkay Akkaya Medyascope’a konuştu: “Saldırganların isteği yerine getirildi, ifade özgürlüğüm engellendi”

Son aylarda peş peşe gelen festival ve konser iptallerine bir yenisi daha eklendi. Sanatçı İlkay Akkaya’nın bugün (30 Ağustos) Adana-Ceyhan’da düzenleyeceği konser, kaymakamlık tarafından iptal edildi. Medyascope’a konuyla ilgili konuşan Akkaya, “Türkiye’de farklı kesimlerin temel haklar çerçevesinde yan yana gelmesini engelliyorlar” dedi.

Ceyhan Kaymakamlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda konser vermesi planlanan sanatçı İlkay Akkaya’nın konserini yasakladı.

Ceyhan Belediyesi konuya ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada şöyle denildi:

“Belediyemizin 22.08.2022 tarihinde Ceyhan Kaymakamlığı’ndan resmi izin alarak hazırlığına başladığı 30 Ağustos Zafer Bayramı konserimiz, son dakika gelişmesiyle yine Ceyhan Kaymakamlığı tarafından bildirilen resmi yazıyla iptal edilmiştir. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda sanatçı İlkay Akkaya’nın Ceyhanlı hemşerilerimizle buluşacağı konser programı ne yazık ki Ceyhan Kaymakamlığı tarafından genel güvenlik, kamu düzeni, emniyet ve asayiş gerekçe gösterilerek yasaklanmıştır. İnisiyatifimiz dışında gelişen iptal nedeniyle sanatçı İlkay Akkaya ve tüm Ceyhanlı hemşerilerimizden özür dileriz.”

“İfade özgürlüğüm engellendi”

Söz konusu iptale ilişkin Medyascope’a konuşan İlkay Akkaya, iktidar çevrelerinin, konser ve festival yasaklarıyla toplumdaki kutuplaşmayı artırmaya çalıştığını söyledi. İnsanların temel hak ve özgürlüklerinin ellerinden alındığını vurgulayan Akkaya, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de insanları ayrıştırmaya ve farklı kesimlerin temel haklar çerçevesinde yan yana gelmesini engellemeye yönelik bir çalışma başlatıldığını düşünüyorum. Festivallerin yasaklanmasıyla başlayan süreç, kısa sürede buna evrildi ve öyle görünüyor ki böyle devam edecek. 2014 yerel seçimlerinde, HDP seçim bürosunda çektirdiğim bir fotoğraf üzerinden bir linç kampanyası başlatıldı ve mülki idare üzerinde baskı oluşturuldu. Bu hukuksuzluktur bana göre. Saldırganların isteği yerine getirilmiş, ifade özgürlüğüm engellenmiştir.”

“Hızla 90’lı yıllara doğru koşuyoruz”

90’lı yıllarda sık sık konserlerinin yasaklandığını vurgulayan Akkaya, son dönemde yaşananların o dönemde yaşananlarla benzerliğine dikkat çekti. AKP’nin elindeki belediyelerde konser vermesinin engellendiğini belirten Akkaya, “34 yıldır sahnedeyim ve konser yasaklarıyla özellikle 90’lı yıllarda çok sık karşılaştım. Son 10 yıldır da iktidarın elindeki belediyelerde, kültür merkezlerinde konser vermemi engelleyerek örtülü bir yasaklama yapıyorlar. Hızla 90’lı yıllara doğru koşuyoruz” dedi.

“Uzun bir turne takvimim var fakat neler olabileceğini öngöremiyorum”

Türkiye çapında bir turne takviminin olduğunu belirten Akkaya, konserlerini düzenleyip düzenleyemeyeceği konusunda önünü göremediğini söyledi. Söz konusu yasakla ve hakkındaki suçlamalarla ilgili yasal süreci başlattığını belirten Akkaya, “Ülkemiz bizler açısından hiçbir zaman uzun vadeli planların yapılabileceği bir ülke olamadı. Uzun bir turne takvimim var ve neler olabileceğini öngöremiyorum. Yaşayıp göreceğiz sanırım” diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut yasağa tepki gösterdi 

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, söz konusu iptale tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından Ceyhan Kaymakamlığı’nın konser iptaline ilişkin yazısını paylaşan Bulut, şu ifadeleri kullandı:

“Yolsuzluk, rüşvet ayyuka çıktı, hâlâ konser yasaklamakla uğraşıyorlar. Festivallerden, sanattan, sanatçıdan, türkülerden korkan iktidar, Ceyhan’da İlkay Akkaya konserini yasakladı. Yasaklarınızla; sanat, sanatçı düşmanlığınızla ilk seçimde gideceksiniz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.