Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’ndan polislere suç duyurusu -“Soylu siyasi polemik yaratıyor, taban maaş talebimize geri dönmeliyiz”

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısıyla taban maaş hakları için Ankara’da bir araya gelen öğretmenlere polis müdahale etti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu polis müdahalesine, “Öğretmene yapılan bu efeliği affetmeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu’na yanıt veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise bir öğretmeni HDP’li olduğu için hedef aldı. Medyascope‘a konuşan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Sekreteri Hüseyin Aksoy, “Soylu siyasi polemik yaratıyor, bu bir emek mücadelesi. Çabamızın boşa düşmemesi için taban maaş talebimize geri dönmeliyiz” dedi.

Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısıyla taban maaş hakları için dün (30 Ağustos) Ankara’da bir araya geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) yürüyerek basın açıklaması yapmak isteyen öğretmenlere polis izin vermedi ve biber gazıyla müdahale etti. Öğretmenler darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınan yedi kişi akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

“Bizim muhatabımız MEB”

Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin taban maaş hakkı ve temel talepleriyle ilgili bir buluşma ardından basın açıklaması tertiplemek istediklerini belirten Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Sekreteri Hüseyin Aksoy, Türkiye’nin birçok ilinden öğretmenin Ankara’ya geldiğini belirtti.

Hüseyin Aksoy, taban maaş hakkı ve temel talepleriyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmak isterken karşılaştıkları polis müdahalesini şöyle anlattı:

“Bizim muhatabımız bakanlık, sözümüzü söyleyeceğimiz yer orası olmalı. Polis, 30 Ağustos Zafer Bayramı olduğu için program olduğunu söyledi. Biz de o zaman Madenci Anıtı’nın önünde açıklama yapalım dedik. Talebimiz ilk başta makul karşılandı ama sonra ‘Kesinlikle yürüyemezsiniz, alanı terk edemezsiniz’ dediler. Anayasal hakkımızın engellendiği ile ilgili polisle müzakere ederken gaza maruz kaldık ve gözaltına alındık. Biz gayet barışçıl, ılımlı yaklaştık.

İş göremezlik raporu alan öğretmenler var

Polisle öğretmeni karşı karşıya getirmek istemediklerini ama provoke eden, öğretmenleri yaftalayan bir tutumla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Aksoy, polisten böyle bir müdahale beklemediklerini dile getirdi.

Aralarında çocuğuyla gelen öğretmenlerin olduğunu yine de sert bir tavır sergilendiğini belirten Aksoy, “Arkadaşlarımız gazdan çok etkilendi, direkt kontrolsüz bir şekilde yüze yakın mesafeden gaz sıkıldı. Birçok arkadaşımızın ağrıları hala geçmiş değil. İş göremezlik raporu alanlar oldu” dedi.

Aksoy, polis müdahalesiyle taban maaş taleplerinin muhatabı olan Milli Eğitim Bakanlığı’nı işaret etmelerinin önüne geçilmeye çalışıldığını söyledi.

Kılıçdaroğlu’ndan o polise: “Beni beklesin”

Öğretmenlere yapılan sert müdahaleye sosyal medyadan tepki yağdı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu polislerin müdahale görüntüsünü alıntılayarak yaptığı paylaşımda, “Öğretmenlere gaz mı sıktınız, öyle mi? Öğretmenlere şiddet uyguladınız, öyle mi? Öğretmenlere ‘Al bunu diyen’ o kişi, beni beklesin. Öğretmene yapılan bu efeliği affetmeyeceğiz” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Kılıçdaroğlu’nun paylaşımına yanıt verdi. Soylu videoda gözaltına alınan öğretmeni hedef aldı. Soylu’nun paylaşımları şöyle:

“Soylu siyasi polemik yaratıyor, bu bir emek mücadelesi”

Hüseyin Aksoy, Soylu’nun bir öğretmeni hedef alan paylaşımlarının amacının siyasi polemik yaratmak olduğunu söyledi.

Soylu’nun özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin taleplerini görmezden geldiğini ve sendika olarak emek mücadelesi yürüttüklerini vurgulayan Aksoy şöyle konuştu:

“Süleyman Soylu açıklamasında ‘Kamuda öğretmenlik de yapmayan’ diyor. Bizim oraya neden toplandığımızı, açıklamanın neden yapılacağını, bizim kim olduğumuzu bile bilmiyor. Konunun ne olduğundan bihaber olarak partiler arası siyasi çekişmeye malzeme yaratmaya çalışıyor. Orada yüzlerce öğretmenle mücadele içindeyken bir arkadaşımız için kara propaganda süreci yürütüyor. Arkadaşımızın siyasi görüşünün bizim için bir önemi yok, bu bir emek mücadelesi.”

“Taban maaş talebimize dönelim”

Taban maaş için gösterdikleri mücadeleye gölge düşmesini istemediklerini vurgulayan Aksoy, “Öğretmenler görevi kötüye kullanan polisler tarafından gözaltına alınmıştır, bizim gördüğümüz şey bu. Soylu’nun gördüğü ise kendisine polemik yaratacak alandır. Verdiğimiz çabanın boşa düşmemesi için taban maaş talebimize geri dönmeliyiz. Biz bu talebin arkasındayız diğer polemikler bizim talebimize gölge düşürür” dedi.

HDP’den Soylu’ya yanıt

Süleyman Soylu’nun gözaltına alınan öğretmeni hedef göstermesine HDP’den de tepki geldi.

HDP tarafından “İçişleri Bakanı eğitim emekçilerine yönelik şiddeti savunarak suç işliyor” başlığıyla paylaşılan açıklamada, “İçişleri Bakanı bu şiddetin birinci dereceden sorumlusudur. İçişleri Bakanı polis şiddetini örtbas etmeye, eğitimciye karşı gerçekleştirilen saldırıyı unutturmaya ve elbette şiddete karşı bir arada yaşama arzusu içinde olan kesimleri hedefine almaya niyetli bir şekilde, eğitimci bir kadının partimizin bayrağıyla çektirdiği umut dolu fotoğrafını ‘suç’ olarak adlandırmıştır” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Partimizin değerlerini benimsemiş her bir yurttaş, bu ülkede yasalarla korunan eşitlik ilkesine haizdir. Bir bakan tarafından eğitimci bir kadının fotoğrafının paylaşılması cinsiyetçi, tekçi ve eril sistemin sürdürülmesinin amaçlandığını göstermektedir. Milyonlarca insanı temsil eden HDP üzerinden eğitim emekçilerini hedef almak hiç kimsenin haddi değildir. Bizler farklılıkları ile bir arada yaşayan halklar bahçesini tüm engellemelere rağmen yaşatmaya devam edeceğiz.”

CHP’den o polise suç duyurusu

Gaz sıkma ve zor kullanma talimatı veren Başkomiser Mukadder Kardiyen hakkında CHP suç duyurusunda bulundu.

Açıklamada, “Basın açıklaması yapılması için önceden herhangi bir izin alınması gerekmemektedir. Demokratik hakkın kullanımı sırasında şüpheli, daha önceki eylemlerde de gösterdiği provokatif tavrını yinelemiş ve demokratik hakkını kullanmak isteyen öğretmenlere karşı suç içeren davranış ve eylemlerde bulunmuştur” denildi.

Sendikadan suç duyurusu

Öğretmenlere orantısız güç kullanıldığının altını çizen Aksoy, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası olarak suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

“Birçok arkadaşımız gaza maruz kaldı, orantısız güç uygulandı. Öğretmenliğin itibarını zedeleyen bu tavır için, insanlık onuruna yakışmayan bu tavır için biz de suç duyurusunda bulunacağız.”

Muhalefetten polis müdahalesine tepki

Muhalefet partilerinin liderleri de öğretmenlere destek mesajı paylaştı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener öğretmenlerin gözaltına alınmasına ilişkin şu mesajı paylaştı:

“Çiftçilerimiz, gençlerimiz ve doktorlarımızdan sonra sıra; Cumhuriyetimizin teminatı olan öğretmenlerimizde. Onları hem haksızlıklarla baş başa bırakıp hem de haklarını aradıkları için cezalandıramazsınız. Milletle inatlaşarak devlet yönetilmez.”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan sosyal medya hesabından, “Öğretmenler eylem yapıyorsa, sebebini öğrenmek, görmezden gelen iktidarın görevidir. Anayasal hakkını kullanan öğretmenlerimizin gözaltına alınmalarını kınıyorum. Görmezden gelinen herkesin sesi olacağız” diye yazdı.

Öğretmenlerin mücadelesinin yanında olduklarını belirten Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, “Öğretmenler, haklarını isteyen öğretmenler, Ankara’da iktidarın emriyle saldırıya uğruyor. Öğretmen arkadaşlarıma yürekten geçmiş olsun” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Değerli meslektaşlarım, hakkınızı ararken şiddet uygulayanlar ve o talimatı verenler öğretmenliğin kutsiyetinden nasipsiz olanlardır. Hz. Ali’nin ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ sözünü dillerine dolayanlar sebep olduklarından utanmalı” diyerek tepki gösterdi.

“Meslek kanununun değişmesi için çalışılmalı”

Siyasi parti liderlerinden gelen desteğin çok kıymetli olduğunu söyleyen Aksoy, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun değişmesi için çalışma yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Öğretmenlerin haklarını koruyacak bir meslek kanunu ortaya konulmalı” diyen Aksoy şöyle konuştu:

“Meslek kanununun hatalı olduğunu düşünüyoruz, bu meslek kanunu ile yüzlerce öğretmen görmezden geliniyor. Destek çok kıymetli ama taleplerimiz ortada. Bugün muhalefet olanların yarın yasa koyup koymayacağını bilemiyoruz. Aslolan öğretmenlerin haklarını koruyacak bir meslek kanunudur, bunu gerçekleştiren, bunun için mücadele eden öğretmenlerin taleplerini görmüş olur.

Aksoy özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin taleplerini şöyle sıraladı:

  • 10 aylık sözleşmeler kaldırılmalı.
  • Belirli süreli sözleşmelerin yerine belirsiz süreli sözleşmeler getirilmeli.
  • Taban maaş hakkımız geri gelmeli.
  • Öğretmenlik Meslek Kanunu değişmeli.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.