Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karşı taarruza geçen Ukrayna ordusu, İzyum ve Kup’yansk kentlerini geri aldı

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, 29 Ağustos’ta Rusya tarafından işgal edilen bölgeleri geri almak için karşı taarruza başladı. Dün Balakliya kentini geri alan Ukrayna birlikleri, Ukrayna basınına göre, bugün (10 Eylül) stratejik öneme sahip Kup’yansk ve İzyum kentlerini ele geçirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 29 Ağustos’ta Ukrayna birliklerinin savaşın güney ve doğu cephelerinde tam ölçekli bir karşı taarruza geçtiğini duyurdu. Karşı taarruzun başlangıcında güney cephesinde önemli kazanımlar elde eden ve Herson kentine yaklaşan Ukrayna ordusu, son birkaç günde ise doğu cephesinde önemli ilerlemeler kaydetti.

Zelenskiy’nin dün resmi Telegram kanalında paylaştığı bir videoda, üç Ukrayna askerinin yüksek bir binanın çatısında Rus bayrağını ayaklarıyla çiğneyerek “Sayın Başkan, emirleriniz yerine getirildi. Balakliya kurtarıldı” dediği görüldü.

Balakliya tabelasının önünde bir Ukrayna askeri. Askerler güvenlik gerekçeleriyle fotoğrafları yüzlerini sansürleyerek paylaşıyor

Rus savunma hatlarını hızlı bir şekilde yararak İzyum’un 44 kilometre yakınındaki Balakliya’yı geri alan Ukrayna birliklerinin, bugün İzyum ve Kup’yansk girişlerinde çatıştığına dair haberler çıktı.

Ukrayna’nın ulusal muhafızı olarak görev yapan “Özgürlük Taburu”nun komutanı Petro Kuzik, bugün öğle saatlerinde yaptığı Facebook paylaşımı ile Rus birliklerinin İzyum’u terk ettiğini açıkladı. İzyum, Rus işgal güçlerinin Donetsk bölgesindeki operasyonları için üs niteliği taşıyor. 

Ukrayna Güvenlik Servisi ise yaptığı resmi açıklama ile önemli bir tren istasyonuna sahip Kup’yansk şehrinin geri alındığını duyurdu.

Ukrayna ordusunun Donetsk bölgesindeki Lyman kentini de geri aldığına yönelik haberler yer alsa da bunlar Medyascope tarafından henüz güvenilir kaynaklarca doğrulanamadı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunun hızlı ilerleyişinin ardından dün akşam ülkenin güvenlik konseyi ile acil bir toplantı düzenlemişti.

Ukrayna’nın yüzlerce kilometrekare toprağı geri kazandığını belirten İngiltere Savunma Bakanlığı istihbarat raporu, Rus tarafının büyük ihtimalle karşı taarruzu sürprizle karşıladığını belirtti.

Kaynak: StranaHromadske

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.