Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD yöneticisi el-Sümeydayi’ye operasyonun arka planı: Bir yıldır Ayazağa’daymış, polis kiralık ev bakma bahanesiyle kaldığı apartmanı kontrol edip izlemeye almış

IŞİD’in yeni halifesi olup olmadığı tartışmaları süren IŞİD yöneticisi Beşar Hattab Gazel el-Sümeydayi, yerel kaynaklar ve Emniyet’e göre, yakalandığı İstanbul-Sarıyer’in Ayazağa Mahallesi’nde yaklaşık bir yıldır yaşıyordu. Sahte kimlikle ve eşi olarak tanıttığı biriyle beraber ev kiralayan el-Sümeydayi, peruk kullanarak ve sakalsız halde dolaşıyor, mahalledeki gündelik alışverişini kendisi yapıyordu.

Mayıs 2022’de yakalandıktan sonra yaklaşık üç buçuk ay Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) sorgusunda kalan, 9 Eylül 2022 Cuma günü önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne, sonrasındaysa İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen IŞİD yöneticisi Beşar Hattab Gazel el-Sümeydayi’ye düzenlenen operasyonun ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından basına verilen ilk bilgilere göre, el-Sümeydayi edinilen
istihbarat doğrultusunda 2022 yılı başlarında takibe alınmıştı. Emniyet, el-Sümeydayi’nin sahte kimlik
kullanarak ve kılık değiştirerek Sarıyer’de yaşadığını belirlemişti.

Hatta, Mayıs 2022’de el-Sümeydayi’nin yakalandığı operasyona ilişkin basına dağıtılan fotoğraflar arasında, el-Sümeydayi’nin kullandığı ileri sürülen peruklardan birinin takarken çekilmiş bir fotoğrafı da bulunuyordu.

İstanbul’un Sarıyer ilçesindeki Ayazağa Mahallesi’ne giderek, el Sümeydayi’ye düzenlenen operasyon hakkında yerel kaynaklardan bilgi aldı aldık.

Ayazağa’da bir yıl

Ayazağa, Maslak’taki gökdelenlerin kuzeybatısında kalan, çoğunluğu Karadeniz’den İstanbul’a göçen ailelerin yaşadığı, yaklaşık 35 bin nüfusa ev sahipliği yapan bir mahalle. Mahallenin bir kısmı 1970’lerden itibaren inşa edilen tek ya da birkaç katlı evlerden oluşuyor. Mahallenin yüksek kesimlerindeyse çok katlı siteler kurulmuş.

Mahalle her ne kadar olarak Giresun, Sinop, Trabzon ve Rizelilerin ağırlıklı olarak yaşadığı bir yer olsa da, Ayazağa Mahallesi Muhtarı Mustafa Karaman, 200 ila 300 civarında yabancı uyruklu kişinin de mahallede ikamet ettiğini söylüyor.

Emniyet’ten aldığımız bilgilere göre, Ayağaza’daki sitelerde yaşayan yabancılar arasında, IŞİD
yöneticisi el-Sümeydayi de vardı.

İstanbul’da, Suriye ve Irak komünitelerinin en çok ikamet ettiği yerler arasında Esenyurt, Bağcılar, Başakşehir, Bahçeşehir gibi mahalleler başı çekiyor. IŞİD bağlantılı operasyonlar da buralarda yoğunlaşıyor. el-Sümeydayi’nin ev kiralamayı tercih ettiği Sarıyer-Ayazağa ise, IŞİD ya da benzeri örgütlere sempati duyanların tercih ettiği bir muhit değil.

İstanbul Emniyeti’ndeki kaynaklarımız, el-Sümeydayi yanında eşi olduğu izlenimini veren bir kadınla birlikte, Ayazağa’daki sitede bulunan daireyi, Mayıs 2022’deki operasyondan yaklaşık bir yıl önce kiraladığını aktarıyor. el-Sümeydayi’nin evi kiralarken ibraz ettiği kimlik ve oturma izni sahteydi ancak kiralama işlemleri sırasında belgelerin sahte olduğu ortaya çıkmadı.

el-Sümeydayi’nin yaklaşık bir sene kaldığı siteye gittiğimizde, bölgedeki kiraların bugün 10 bin -12 bin Türk Lirası (TL) civarında olduğunu, sitede yaşadığı dönemde site sakinlerinin el-Sümeydayi hakkında herhangi bir şikayetinin olmadığını öğreniyoruz.

Beş ay süren fiziki takip: Kiralık ev bakarmış gibi

el-Sümeydayi, Emniyet birimlerinin takibine 2022 yılı başlarında takıldı. Yani, o sıralarda el-Sümeydayi, yaklaşık altı aydır Ayazağa’daki evde kalıyordu. Bu dönemde önce el-Sümeydayi’nin temasta olduğu kişilere, sonrasında da el-Sümeydayi’ye ulaşan Emniyet, el-Sümeydayi için fiziki takip başlattı.

Önce sivil polisler Ayazağa Mahalle Muhtarlığı’na gidip el-Sümeydayi’nin adresinde ve çevresindeki daire ile binalarda kimlerin yaşadığını, evin hangi isimle kiralandığını sordu.

Daha sonra polis, kiralık ev bakarmış gibi el-Sümeydayi’nin yaşadığı apartmandaki evlere girip evlerin planlarını, apartmanın yerleşimini inceledi. Polis, apartmanın civarındaki sokakları da görüntüledi ve olası kaçış rotalarını belirleyip fiziki takibi başlattı.

Emniyet’in takibinde olduğu dönemde, el-Sümeydayi hakkındaki izlenimlerini sorduğumuz mahalle sakinleri, o dönemde el-Sümeydayi’nin gündelik yaşamına devam ettiğini, alışveriş yapmayı, gündelik ihtiyaçlarını kendi kendine tedarik etmeyi sürdürdüğünü aktarıyor. Ayağaza sakinleri, bu dönemde civardaki dükkanlardan alışveriş yaparken görülen el-Sümeydayi’yi sakalsız ve sonradan peruk olduğu anlaşılan orta uzunlukta saçlarla gördüklerini, giyiminde ise herhangi bir şüpheye yol açacak herhangi bir sıradışı unsur bulunmadığını aktarıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.